söndag, juni 12, 2011

Libyen - fortsatt hårda strider och visdomsord från veteran

Medan det rapporteras om hårda strider i Libyen skriver Bo Pellnäs om det som han kom att lära sig från striderna i det forna Jugoslavien.
Pellnäs träffade flera gånger Ratko Mladic, vilken han såg som en produkt av det politiska liv som rådde i en region där man aldrig tillät Jugoslavien att mentalt lämna det andra världskriget.

-'Med enkla indelningar i onda och goda kan vi aldrig förstå vad som hänt på Balkan. Det är alltför lättvindigt att avskriva massakern i Srebrenica som ett resultat av någon enskild generals ondska'.

Här kommer vi osökt in på dagens händelser i Libyen utifrån SvD 20110612

Hårda strider utkämpas mellan rebeller och regeringsstyrkor i staden al-Zawiyah strax väster om Tripoli. Minst 13 rebeller och civila ska ha dödats i de strider man inlett i lördags, säger en rebelltalesman till Reuters.

- Regeringens förband har fått förstärkningar, och de ökar i antal, säger talesmannen i telefon med Reuters. Det är många krypskyttar på hustak och moskéer.

-Khadaffis styrkor bombar också rebellkontrollerade Zintan sydväst om Tripoli med Grad-raketer, skriver AFP.

Inbördeskriget i Libyen har alltså nu även nått staden Sabha, ”öknens pärla”, söder om Tripoli. Klankrigare som är motståndare till Muhammed Khadaffi rapporteras nu ha tagit över delar av staden Sabha med 100 000 invånare, tidigare inte särskilt påverkad av konflikten i detta oljerika land, med en ledare som mäktiga intressen i omvärlden gärna vill förlöjliga.

Striderna i Libyen rapporteras annars nått något av ett dödläge, då rebellerna med några få undantag kontrollerar landets östra delar och Khadaffi de västra. /IT

Detta är den kära omvärldens planer för Libyen- med Clinton i spetsen

Etiketter: