onsdag, juni 08, 2011

Nato siktar in sig på Khadaffis läger


NATOs flyganfall siktar på Khadaffis läger
7 juni 2011

Låg-flygande NATO jetplan rapporteras ha genomfört en sällsynt bombkampanj dagtid mot Libyens huvudstad Tripoli, vilket satt igång väldiga explosioner förutom anfall mot militärbaracker och Muhammed Khadaffis läger.

Libyens statsTV har rapporterat att Khadaffis läger låg under en "intensiv kontinuerlig bombkampanj” och att somliga byggnader i närheten blivit helt förstörda.

Moussa Ibrahim, talesman för Tripoliregeringen, gick på om luftstriderna.

"Istället för att tala till oss, bombar man oss. De har blivit vansinniga. Dom har helt tappat huvudet," sa han.

Han tillade: "Vi tror NATO ska förstå att dess militära kampanj lider ett bedrövligt nederlag. Ingen har rätt att forma Libyens framtid, förutom libyerna själva."

Anfallen kommer som en påtryckning mot Khadaffi att avgå och har i oväntad grad intensifierats. Även en del av Khadaffis allierade på den afrikanska kontinenten kräver nu hans avgång.

Mauritaniens president, Mohamed Ould Abdel Aziz, som också sitter i Afrikanska Unionens panel för Libyen, har gett Khadaffi en uppmaning att omedelbart avgå.

"Vad som nu än händer, blir det en förhandlingslösning. I vilket fall kan Khadaffi inte längre leda Libyen. Hans avgång har blivit nödvändig," sa Aziz till AFP.

Under tiden har Ryssland och Kina (som tills idag i hög grad stått emot Västeuropas och Usas ansträngning att få bort Khadaffi från makten) nu sänt representanter till Benghazi för möte med libyska rebelledare i avsikt att medla om ett fredligt slut på den fyra månader långa krisen.

"Vi har kommit till Benghazi för att förbereda en dialog mellan de båda lägren," sa enligt rapporter Mikhail Margelov, Rysslands Afrikaenvoye'.

Ryske presidenten Dmitry Medvedev har redan deklarerat att Khadaffi behöver lämna tronen.

Samtidigt har Libyens utrikesminister Abdul-Ati al-Obeidi flugit till Peking i Kina för samtal om en möjlig lösning på konflikten.övers Ingrid Ternert

Etiketter: