lördag, juli 09, 2011

Egyptiska Revolutionen 2.0?

07/09/2011 av Juan Cole Tusentals protesterande kom tillbaka till Kairos Tahrir Torg på fredagen. Trots de ibland mörka fläckar av fortsatt oro som sågs i västlig press, hade ur alla synvinklar atmosfären varit lätt och karnevalsaktig...

Deltagarna skanderade, “Inga partier, inga Muslimska Brödraskap! Det egyptiska folket är på torget!” (La ahzab, la Ikhwan! Al-Sha’b al-Misri fi al-Maydan!”) enligt al-Ahram.

Det betyder att dessa aktivister varit oroliga för att revolutionen skulle komma att tas över av de partier och fundamentalister som varit aktiva sedan innan januari.

Ett tweet-exempel
Safi: Excellent! Fortfarande ett stort antal #Tahrir detta är en officiell sit in, folk sjunger, skrattar :) och #Egypt #July8

#Jan25 #Tahrir:’25Egypt يوم الحريةائتلاف شباب الثورة: محاكمات علنية وشفافة وتطهير وزارة الداخلية شرطان لفض

الاعت
Det betyder att den Revolutionära UngdomsKoalitionen kräver öppna rättegångar, transparens och utrensning av Inrikesministeriet, som två villkor för att få slut på demonstrationerna.

Eller detta från tidig lördagmorgon: ‘sarrahsworld Sarrah
#tahrir är fortfarande avstängt, ingen trafik. Tusentals i sit-in. Postat midnatt - Torget är mycket livligt. Fler människor kommer för att delta i denna sit in :)‘

Många tält var uppsatta, och tweets sådana som “den här gången är vi här för att stanna” klargjorde att organisatörernas avsikt var att stanna kvar på torget och sätta press på Marshal Husain Tantawis interim militärregim att snabbare övergå till demokrati och ställa korrupta tjänstemän inför rätta.

Sympatidemonstrationer hölls i Alexandria, Suez, Sohag Kafr Shaikh och Aswan, enligt al-Ahram uppifrån och nerför Nildalen.

De väldiga demonstrationerna visar att de känslor och den drivkraft som livat upp revolutionen under förra vintern mot Hosni Mubarak fortfarande lever, och nu utmanar Tantawis övergångsregering.

Om man jämför detta ögonblick med de förändringar som varit i Tunisien, står det klart att den tunisiska eliten är mer framsyftande än den egyptiska.

De tog in en premiärminister som är vida respekterad och inte har stått den gamla regimen nära och redan ställt den förre diktatorn inför rätta, Zine El Dine Bin Ali, och dömt honom i sin frånvaro.

Liknande processer i Egypten tar så lång tid att många egyptier är rasande på övergångsregeringen på ett sätt som de flesta tunisier inte är.

I Egypten är fackföreningarna viktiga aktörer och potentiella partner för andra revolutionärer.

Aljazeera English har en videorapport: Den egyptiska revolutionen är inte över, och fortfarande kan vi se stora förändringar.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: