onsdag, augusti 10, 2011

Flytande lojaliteter och obskyra intentioner i Thailand


Asia Times 11 aug 2011 av Shawn W Crispin

BANGKOK - Fyra månader efter att förre premiärministern gått i exil fyrade Thaksin Shinawatras protestgrupp av några retoriska bredsidor mot Thailands kungliga familj. Det var då hans yngsta syster Yingluck Shinawatra öppnade sin preimärministers ämbetsperiod med att lovorda och prisa densammes kungliga institution.

Diskrepansen signalerar de motstridiga intressegrupper som nu befinner sig under Thaksins politiska paraply, vars tryck och dragningskraft i stort bestämmer stabiliteten hos Yinglucks nya regeringsperiod.

Utnämningen av Yinglucks regering har signalerat en försonande kurs genom att ställa de radikala protestledarna för "rödskjortorna" åt sidan, vars demonstranter förra året skrikit efter tidiga val som hjälp för att bana väg till makten, men vars eldiga kritik av det rojalistiska etablissimanget betraktas som politiskt ansvarstagande i förhållande till agendan för försoning. Ingen av protestgruppens ledare som kommit till makten på Thaksins och Yinglucks Puea Thai partilista valdes till hennes 35-mannaminister-uppställning.

Istället tryckte Yingluck vid sitt jungfrutal som premiärminister på thailändarnas behov av att demonstrera inför Kung Bhumibol Adulyadej och hans 84e födelsedags-firande förlagd till denna december. Samtidigt kom hon med citat från en av den vördade monarkens tal, och sa att Bhumibols enande exempel skulle tjäna som ledstjärna för henne som nationell ledare.

Yinglucks uppmaning till kunglig rättskaffenhet ger en antydan om den uppgörelse man kom överens om bakom kulisserna mellan Thaksin, det kungliga palatset och dess militära höjdare om de sista månadernas generella val. Se 'The deal behind Thailands polls' Asia Times Online 30 juni

Enligt källor insatta i samtalen, hade militären gått med på att låta Puea Thai forma en nyvald godkänd regering i utbyte mot Thaksins löfte att få in hans lägers anti-monarki element och gå emot en intervention i militära frågor, inklusive det
kommande årliga släptåg som bestämmer arméns ledarskap.

Armébefälhavare general Prayuth Chan-ocha, medlem av drottningens elitvaktstyrka, är valbar till att tjäna ytterligare tre år i sin position och betraktad som den soldat palatset föredrar att ge hjälp till att klara en successionsordning från Bhumibol som skenbar arvtagare till kronprins Vajiralongkorn.

Yinglucks pro-rojalistiska signaler kan också tolkas som ett tidigt bud till försoning av motsatta politiska läger och att återupprätta sin broders suspekta rojalistiska vitsord, ett av skälen till att militär-kuppmakarna åberopat ett upprättande av 2006 års kupp som vid den tiden störtat Thaksins övergångsregering.

Vissa analytiker har porträtterat Thailands efterföljande konflikt som konkurrerande gaturörelser och juridiska kupper, då man satte upp sina pro-och anti-rojalistläger, vilka karaktäriserar detta som Thaksin kämpat om, men som hans protestgrupp smädat media om i sina tal och gatugrafitti.

Medan lojalaliteter och intentioner fortfarande är obskyra och flytande har Yingluck poängterat att hon ger högsta prioritet åt att uppnå nationell försoning. Förutom den överkommelse man ingått före valet med militären och palatset, har Thaksin rapporterats ha skickat försoningsemissarier vid åtminstone två nyliga tillfällen för att möta ledare från det prorojalistiska FolkAlliansen för Demokrati (PAD) protestgrupp, enligt människor införstådda i situationen.

PADs gatuprotester banade väg för störtandet av Thaksin år 2006 och störtandet av hans två parhästars regeringar år 2008. Ändå förekommer bekymmer med att Yingluck tryckt på för hårt, för snabbt för en politisk amnesti, så att båda frikänner militären och den utgående Abhisit Vejajiva-regeringen för ansvar för föregående års väpnade nerbrytning av protesterande.

Och man låter den dömda kriminelle Thaksin återvända till Thailand som en fri man, då skulle det draget kunna starta en ny instabil situation eller till och med en militärkupp.

Så varje drag kunde också ursäkta den handfull Thaksin-allierade aktivister som blivit anklagade eller dömda till fängelse för majestätsbrott.

Regeringen som familjeföretag
Hennes drag kommer bedömas i stort av hur makten delas och exerceras mellan Thaksin, som är lagligt utesluten från politiken fram till maj 2012 och för närvarande en flykting från Thai rättvisande myndighet och Yingluck, en politisk novis som snabbt kommit fram genom Thaksinfamiljens affärers korporativa rankor, men som inte är van vid det råa och omtumlande med Thais fraktionspolitik.

Thaksin har redan sagt att han skulle gilla att återvända till Thailand i november för att vara med om sin dotters bröllop

Thaksin är känd för att ha vänt sig till Yingluck som hans "klon" under valkampanjen och lokal mediarapporter indikerade Puea Thai fraktionsledares resa till Dubai för att lobba för Thaksin som minister-portfölj i den nya regeringen.

Yingluck har förnekat att Thaksin var inblandad i valet av hennes kabinett men det har redan stått klart för de flesta observatörer att hennes team med politiska rådgivare noga ansvarar för hennes offentliga bild och skriver hennes tal i nära samarbete.

"Det drivs som ett familjeföretag där Thaksin är ordförande i styrelsen och Yingluck är verkställande direktör," sa en välkänd diplomat som nyligen stått för ett lyckönskningssamtal till den nya premiärministern. "Det kommer att regeras av komittéer där rådgivare tar ledningen på dag-för-dag basis, där Thaksin står för den strategiska inriktningen och Yingluck är ett fotogenisk ansikte - just som ett företag."

Yinglucks företrädare tror hennes milda temperament och regering-genom-delegering-sätt att representera en hoppfull motsats till sin hårdhudade bror, vars söndra-och-härska taktik och smak för antagonism gett upphov till politiska fiender och fört med sig hans militära nergång.

Med den globala ekonomin lutande över till recession, verkar Yinglucks ambitiösa populistiska utgiftsplaner genomgå en mindre kritisk granskning och öppna vägen för de många beskyddande politikerna i hennes regering till att profitera på dess portföljer.

Samtidigt förekommer tvivel inom diplomatvärlden på att Yingluck har den kaliber eller kompetens som krävs för att lyckas med en så stor makt och en potentiellt förrädisk post. En hög Västdiplomat som mötte Yingluck efter valet sa, att hennes svar på hans frågor hade saknat koherens även efter att ha konfererat med sina tre topprådgivare innan hon hade svarat på alla hans frågor.

En liknande åtskillnad mellan fråga och svar är enligt journalister tydlig i flera av hennes Thai och engelska tidningsintervjuer.

Ett område där hennes vilja kräver koherens är handhavandet av militära affärer. Hennes utnämnda försvarsminister, general Yuthasak Sasiprapa, sa på onsdagen att han inte hade några planer på att avlägsna några väpnade styrkors befälhavare efter att han officiellt intagit sin post. Analytiker tror hans arbetande relation med armébefälhavare Prayuth och ett militärt närmande blir nyckeln till en framtida stabilitet.

Yuthasak, den tidigare militäre diktatorn Prapat Chrusathiens svärson och styrelse-medlem i ett flertal prominenta Thaiföretag, uppfattas av diplomater som mer affärs-inriktad än politiskt inriktad och kommer knappast att ersätta Prayuth eller hans högre deputerade.
Inte heller signalerar hans utnämningar någon vilande militärreform: Medan han under 2004 var vice försvarsminister blev Yuthasak inblandad i en 1 miljard baht (US$32.7 miljoner) skandal om anbud på helikopterreservdelar men har senare frikänts från åtal.
Hans familj äger intressen i Bangkok-baserade Sasiprapa Thai boxningsgym, vilken tränat och undanstökat den största skuldinsamlingen, säkerligen inklusive Macau casinon, enligt en privat utredare som nyss utforskat hans familjs affärsbakgrund.

Varje indikation på att Yinglucks administration fyller upp snarare än klipper av militärens intressen efter år av uppförstorade budgetar och politiskt omkring-rotande på bekostnad av Thaksin, kunde ge upphov till spänningar.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: