tisdag, september 13, 2011

9/11 och se'n då? Afghanistan...och

Vid ceremonin över offren för den 11 september i USA sa dess försvarsminister Leon Panetta vid Pentagon, att Förenta Staterna aldrig ska sluta jaga dessa sina fiender som orsakat USAs 9/11.

Nu hör till saken att dåvarande Bush, Cheney, Rumsfield - regering sedan lång tid tillbaka fått uppgifter från Pentagon om de planer som vissa muslimska grupper sedan minst ett halvår tillbaka hade planerat från Tyskland.

Man följde noga utvecklingen och lät detta ske (med vissa 'hjälp' åtgärder, då de i förhållande till skyskrapornas storlek pyttesmå planen aldig skulle ha fått dessa att falla). Men det fanns ännu en skyskrapa bredvid som också dalade ner, trots att den inte blivit träffad av något flygplan. Men vittnen hade ändå observerat en del explosioner från skilda ställen på alla dessa skyskrapor.

Och skyskraporna föll ner så snyggt och prydligt som om man anlitat en stor rivningsfirma som är expert inom området. Var det Rumsfield som var chef över en sådan rivningsfirma?

Nåja, USA fick i varje fall sin anledning till att starta "kriget mot terrorismen, ett krig utan slut", ett krig som i stora drag inriktade sig mot rika oljeländer i Mellanöstern, till Cheneys belåtenhet kan man tänka, han som är chef över Usas största oljebolag.

I New York City har som tidigare år en antirasistisk demonstration ägt rum just vid dessa husblock vid Ground Zero. Talarna bestod av Fahad Ahmad, medlem av DRUM, Desis Rising Up and Moving.

Fahad Ahmad skriver- "Omedelbart efter 9/11 satte man in över 1200 muslimska män i fängelse, utan att de hade fått meddela sig med sina familjer eller advokater, och de flesta kom att bli deporterade... så för oss är det viktigt att komma hit och säga att, ja, eftersom tragedin den 11 sept verkligen hänt, har svaret här i landet blivit att rikta sig mot amerikanska muslimska samhällen."

Den tidigare senatorn, Bob Graham, uppmanar president Obama att åter öppna 9/11- undersökningen med fokus på familjen Saud. Det är efter att ny information har läckt ut om den möjliga roll som de prominente saudierna kan ha spelat i 9/11 attacken. Enligt nuvarande nyhetsrapportering hade ett välbeställt saudiskt par flytt från sitt hem i ett bevakat område i Sarasota, Florida, omkring just en vecka före 9/11, och lämnat kvar tre bilar och nästan alla sina tillhörigheter.

FBI hade fått tips om paret, men hade aldrig lämnat informationen vidare till 11sept - kommissionen, även om telefonupptagningar hade visat parets koppling till Mohammed Atta och åtminstone 10 andra al-Qaidamisstänkta.

Förre senatorn Bob Graham beskrev nyheten som "Den viktigaste uppgiften om 9/11 som kommit upp till ytan de sista sju eller åtta åren. Den viktigaste övergripande frågan är: Vilken var den fulla omfattningen av saudiernas inblandning innan 9/11 och varför kom Förenta Staternas regering att dölja detta?"Men en tidigare FBI agent anklagar CIA för att hålla inne informationen som fanns innan 9/11.

Den tidigare FBI agenten anklagade CIA för att medvetet undanhålla fotografier och information om två al-Qaida operativa som bott i Förenta Staterna före 11 nov attackerna. Agenten Ali Soufan skriver i en ny bok att CIA avvisat upprepade förfrågningar från FBI om att få information om möjliga al-Qaida operativa från tiden innan 9/11 attackerna.

Timmar efter det att World Trade Center attackerats, skall enligt Soufan en CIA tjänsteman i Jemen till slut ha lämnat över en del material som FBI sedan månader tillbaka frågat efter.

CIAs filer inbegrep fotografier på två av kaparna som bott i Californien. CIA rapporterades ha fått kännedom om att i januari 2000 en av kaparna, Nawaf al-Hazmi, dagarna därefter bevistat ett hemligt al-Qaidamöte i Malaysia.

----
Afghanistan- Fyra civila dödade, 77 USAtrupper skadade i självmordsbombnning vid en NATObas på lördagen, då en självmordsbombare attackerade en NATObas i centrala Afghanistan. Bomben skapade ett av de högsta antalet offer under det decennierlånga kriget för USAs militära trupper.

Dessutom anklagar människorättsgrupper USA-stödda miliser i Afghanistan för övergrepp, inklusive mord och våldtäkt.

En tämligen ny rapport från Human Rights Watch anklagar USA-stödd milis i Afghanistan för mord, tortyr, våldtäkt, stöld av land och otaliga andra övergrepp. Människorättsgruppen säger att milisen, inklusive Afghanistans lokala polis, har dålig uppsyn över situationen och saknar trovärdighet.

Brad Adams inom Human Rights Watch menar att "Kabul och Washington behöver få ett verkligt slut på sitt stöd till övergrepp och destabiliserande miliser för att ha något hopp om en livskraftig och långsiktig säkerhetsstrategi."

Då slutpunkten för USAtruppernas närvaro i Irak närmar sig, överväger man samtidigt att flytta över sitt program för obemannade luftfarkoster 'drones' till Turkiet.

Genom att utnyttja 'Predator drones' baserade i Irak delar USA för tillfället övervakningen med Turkiet i ett försök att spana in Kurdistans AbetatParti, eller PKK, vilket Förenta Staterna betecknar som en terroristgrupp.

För att dessutom komplicera USA-Turkiets underrättelsearrangemeang, har slutdatumet den 31 dec för tillbakadragandet också fått militären att överväga huruvida en basal backup eller en rotering i träning av styrkor i Kuwait kunnat erbjuda det ytterligare militära stöd som USAs befälhavare anser nödvändigt i Irak utöver 2011.

övers IT

Etiketter: