torsdag, september 15, 2011

Libyens kaos knappast upplyftandehttp://rt.com/news/libya-rebels-dark-horse-973/

Verkligt kaos i det nya Libyen
Libyens tidigare diktator Muhammed Khadaffis störtade säkerhetschef flydde i förra veckan landet till närbelägna Niger. Då Khadaffis tillhåll fortfarande är okänt och rebeller kontrollerar den största delen av Libyen, fruktar experter att ett verkligt kaos fortfarande är i görningen.

Mohamed Hassan är en av Afrikas mest erfarna diplomater. Precis tillbaka från Libyens Tripoli, säger han att NATOs bombningar har fått denna till en spökstad.
“Där finns ingen polis, ingen administration, inga skolor,” sa han.

Lag och ordning har ersatts av en samling rebeller. En del fruktar att de olika grupper som dykt upp snart startar krig med varandra.

“Vapenförråd har skövlats, varenda man är beväpnad med Kalashnikov,” sa Nordafrika- experten Peter Piccinin. “Ifall klanerna kämpar för sitt oberoende kommer landet att gå in i ett inbördeskrig utan slut med en brutal stads-guerilla.”

Analytiker menar att inte ens rebelledare vet varifrån deras soldater kommer.

“Rebelledaren Mahmoud Jalil blev orolig över att islamistiska gömda celler har gått med i hans offensiv mot Tripoli,” tillade Piccinin. “En väldig parallell struktur av kombattanter har dykt upp – vi har ingen aning om vem som har befäl över dessa.”

NATOs förhoppning om en tillförlitlig ersättning för Muhammed Khadaffi bleknar bort. Libyens rebeller är djupt delade, och det kaos NATObombningarna skapat hotar nu sprida sig utöver landets gränser.

I och med dessa oroligheter fruktar man att extremister kommer att utnyttja Libyen som bas för att nå sina målsättningar i NordAfrika.

“Tunisiska kvinnor hade rätt till abort 20 år före belgiska kvinnor,” sa Anna Morelli, ordförande för Kvinnor För Fred. “Under den sista regimen fick skilda kvinnor stöd. Återuppståndna arabiska religiösa rörelser försöker få bort detta.”

Innan kriget kysste till och med ledare Khadaffis hand, från Barack Obama till Nicolas Sarkozy och Silvio Berlusconi. I förra veckan fick i Paris rebellerna ett välkomnande med Röda Mattan.

Enligt Mario Franssen från International Observer Mission i Tripoli, som just har återvänt från Libyen, är budskapet från en del infödda, att konflikten kunde ha skapat ett Frankensteins monster för Europa.

“De varnade oss för att vi inte visste vad vi skapat i Libyen,” sa han. “Detta kommer att bli en fristat för de alla diverse extremistgrupper som lever precis vid Europas södra gräns.”

Pirater från det oroliga Somalia ha fått det till att bli en 'no go'kust. Det är skrämmande att tänka sig att Libyen går i samma riktning, menar Mohamed Hassan.

“Medelhavet kommer inte bli säkert. Där finns pirater och man tvingas kontrollera det för att få det säkert,” sa han. “Jag tror inte Frankrikes ekonomi kan ge stöd åt något sådant.”

Med Västs intervention i Libyen har en hel del nya krafter hamnat i blickpunkten, där experter själva fruktar att man kan få ångra det man gjort.
övers Ingrid Ternert

Etiketter: