söndag, september 11, 2011

New Yorkborna glömmer aldrig 9/11

11 sept svd.se
I Washington Posts opinionsmätning i söndags framgick att nationell säkerhet inte längre är en av Obamas svagheter. 62 procent uppger de anser att han sköter det hela utmärkt. En och annan republikan, däribland förre vicepresidenten Dick Cheny, upphovsmannen bakom så mycket av den politiken, uttalar beröm över räden mot bin Ladin.

Trupperna i Irak dras successivt ner men frågetecken råder om den framtida strategin i Afghanistan-kriget som snart har pågått i tio år och dessutom i alltmer inbegriper grannlandet Pakistan, där bin Ladin sägs ha gömt sig.

”Varför hatar de oss? var en fråga som amerikaner lite naivt ställde om och om igen efter 11 september, men numera är det afghaner och pakistanier som ställer denna fråga”, anmärker författaren Ahmed Rashid i en debattartikel i New York Times, där han radar upp negativa förändringar i många delar av världen, och anmärker att USA sociala agenda trimmats och ansvaret lagts på militären och CIA.

Efter en helg då man hedrat 11 septembers dödsoffer är det vardag igen för Barack Obama med resor till Ohio och North Carolina för att trumma ihop stöd för sina förslag att få bukt med arbetslösheten. I denna vardag ingår också en politisk polarisering som dramatiskt skiljer sig från de sammansvetsade patriotiska stämningar som rådde hösten 2001.

Etiketter: