tisdag, september 27, 2011

Turkiet avvisar Israel och välkomnar USAs missilsköldskomponenter


25 sept 2011 Turkiske premiärministerne Recep Tayyip Erdogan säger att man i Väst idkar en dubbelmoral i förhållande till Israels kärnvapenarsenal. I en intervju med CNN på söndagen poängterade Erdogan att Israel är den ende spelaren i Mellanöstern som har kärnvapen och ställde sedan frågan, “Varför finns det länder som fördömer Iran för att ha kärnvapen och då inte går på Israel för sin kärnvapenarsenal?”

Turkiet graderade ner sina kontakter med Israel efter att Tel Aviv hade vägrat be om ursäkt för sin attack mot Skepp till Gaza, vilken 31 maj 2010 lämnat kvar nio döda turkiska medborgare

Tidigare i september sa den turkiske ekonomiministern att regeringen i Ankara skulle fortsätta sina “normala” ekonomiska förbindelser med Tel Aviv. Från och med januari 2011 till juli 2011 nådde handeln mellan Turkiet och Israel upp till $2.3 miljarder.

Erdogan kommenterade också Turkiets beslut att ta hand om en komponent i missilsköld-systemet, och kallade det ett “NATOkoncept.”

Han gick emot “olika synpunkter” på Turkiets beslut och uppmanade alla att betrakta “det som i själva verket är det reella” i frågan.

Turkiets drag var fortfarande censurerat i vissa cirklar, då Iran beskrev det som “ett bekymmersamt fall” som kunde “ifrågasättas”. Ryssland kritiserade Turkiet för samröre med NATO.

Turkiet kunde ha tjänat upp till $4 miljarder från missilsköldssystemet. Man rapporterade att ett turkiskt försvarsbolag hållit förhandlingar om ett $2 miljarder kontrakt i samband med projektet.


övers I.T

Etiketter: