måndag, oktober 03, 2011

Iran varnar Irak för utländska makter


Press TV 2 okt Sekreterare Saeed Jalili inom Irans Högsta Nationella Säkerhetsråd(SNSC) säger att irakiska tjänstemän bör akta sig för utländska makter, som skulle kunna skapa disharmoni i Irak.

På ett möte under söndagen med irakiska parlamentets talman Osama al-Nujaifi, sa Saeed Jalili att genom att lugna ner situationen inom landet och förlita sig till dess stora kapacitet, skulle Irak kunna spela en aktiv roll i regionen

Han tillade att samarbetet mellan Iran och Irak hade kunnat fördubbla kapaciteten i den muslimska världen, rapporterade Irans nyhetsbyrå IRNA.

Jalili underströk behovet av att upprätthålla och stärka den kulturella och politiska enigheten och de ekonomiska banden mellan Teheran och Bagdad.

Den irakiska talmannen Al-Nujaifi som är i Teheran för att närvara vid den 5e Internationella Konferensen om den Palestinska Intifadan, sa för sin del
Iran-Iraks enighet hade kunnat förena hela den muslimska världen.


Den 5e Internationella Konferensen om den palestinska Intifadan startade på lördagen i Teheran med avsikt att uppbåda uppmärksamhet om den palestinska frågan.

Representanter, parlamentets talmän och skriftlärde från olika länder såväl som ett antal palestinska ledare deltar på tvådagarsmötet.

Konferensen med mottot Palestina, palestiniernas hemland skulle sätta fokus på upprättande av de palestinska rättigheterna, inklusive rätten att återvända till hemlandet och själv bestämma sitt öde såväl som befrielsen av de palestinska områden som Israel ockuperar.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: