fredag, oktober 21, 2011

Khadaffis sista strid där Libyen bombats sönder av Natos flyg

Al Jazeeras film med Khadaffis kropp

Så går diskussionerna och de virriga filmerna höga på nätet om att Khadaffi skulle ha blivit dödad efter att palatset stormats, när Nationella Övergångsrådets grupper besegrade lojalisternas försvar i den störtade ledarens hemstad Sirte.

Men i torsdags återstod frågan vad gäller omständigheterna kring hans död och de bilder man visat, att han tillfångatagits levande efter sitt försök att i en konvoj fly från den belägrade staden, efter att ha hamnat under eldgivning från franska stridsflygplan och amerikanska förarlösa miniflyg-bombare.

Annat bildmaterial har visat Khadaffis livlösa och blodiga kropp och hur han släpats längs en väg."Vi har länge väntat på detta ögonblick. Muhammed Khadaffi har dödats", sa på torsdagen Mahmoud Jibril, Libyens egentliga premiärminister, till reportrar i huvudstaden Tripoli.

Tillfrågad om vad man skulle göra med Khadaffis kropp sa han- "Det spelar ingen roll så länge han är borta". Jibril sa att Khadaffi hade skjutits i huvudet "i en korseld" mellan sina supportrar och NTC soldater, efter att ha blivit infångad.

"Han levde ända till det sista ögonblick,då han anlänt till stadens Misratas sjukhus", sa Jibril. Efter sin död rapporteras det att Khadaffis kropp ska ha blivit överförd till en moské i staden.

Massorna tog över gatorna i Sirte, Tripoli, Misrata och Benghazi, den stad österut som i februari ledde upproret mot Khadaffis 42-åriga styre, för att nu fira nyheten genom att avlossa gevärsskott och vifta med Libyens nya flagga. "Nu är jag stolt", sa en invånare i Tripoli till massmedia."Det är en ny era. Titta i våra ögon och nu kommer ni till slut att få se lyckan".

Sonen dödad
En av Khadaffis söner, Mutassim, blev också dödad på torsdagen, efter att han gömt sig med sin far, Mahmoud Shammam, sa Libyens informationsminister. Tidigare rapporter antog att han tillfångatagits levande, men varit skadad.

Nyheter om Khadaffis död veckor efter att NTCs soldater effektivt avslutat hans fyra decennier långa makt genom att inta Tripoli, kom kort efter att NTC intagit staden Sirte efter veckor av våldsamma strider.

Krigare visar V-tecknet för seger och åker runt på gatorna med pick-uper som sprider patriotisk musik. "Tack gode Gud att de fångat in denna person. På en timme har Sirte blivit befriad", sa en av dom. Al Jazeeras Tony Birtley, som rapporterat från Sirte, sa att libyer där höll på att fira en början på ett "nytt Libyen".

"Detta ger ett slags slut", sa han."Khadaffi höll fast vid sitt ord, att han skulle stanna i Libyen till slutet. Det har överraskat många att han verkligen har stannat i Sirte till slutet - då där förekommit såna bombningar de senaste 13 dagarna.

Ingen hade kunnat leva här särskilt länge till. Jag tror de hade blivit utsvultna, saknat ammunition och till slut fanns det inget annat än att sticka.

'Franskt 'varningsskott'
Gerard Longuet, Frankrikes försvarsminister, sa att franska krigsflygplan hade skjutit varningsskott för att stoppa den konvoj med fordon som haft med sig Khadaffi innan han blev dödad.

Konvojen med flera dussin fordon "stoppades från att fly Sirte, men hade inte blivit utplånad av den franska interventionen", sa man i Longuet till reportrarna. Libyska krigare ingrep då och förstörde fordonen från vilka de tog ut "överste Khadaffi", sa han.

Övergångsrådets Mahmoud Jibril om Khadaffis död

En amerikansk försvarstjänsteman berättade för nyhetsbyrån AFP att en obeman-nad amerikansk farkost tillsammans med franska jetplan hade attackerat en konvoy av fordon i Libyen, då fransmännen hade trott att den innehöll Khadaffi.

Jibril sa I Tripoli, att han fått obekräftade rapporter om att Khadaffis mest prominente son, Saif al-Islam, försökt fly från Sirte men blivit tillfångatagen av NTCkrigare som attackerat hans konvoj. Senare rapportering antog att Saif blivit skadad och arresterad.

Foton som tidigare dykt upp under dagen på Abu Bakr Younus kropp, alltså Khadaffis försvarsminister, visar att han också hade dött under det som skulle varit den regim som han tjänats sista strid.

Abdul Hakim Al Jalil, befälhavaren över övergångsregeringens 11:e brigad, sa att denne tidigare talesman för Khadaffis fallna regering blivit infångad nära Sirte. Ahmed Ibrahim, Khadaffis kusin, rapporteras också ha blivit tillfångatagen.

'Historisk övergång'

Det blev en snabb reaktion från världens ledare. USAs president Barack Obama säger att det libyska folket nu vunnit sin revolution.

"Över hela arabvärlden reste sig medborgare för att kräva sina rättigheter", sa han. "Ungdomen ger diktaturen en kraftig tillrättavisning.Och de ledare som försöker förneka deras värdighet kommer inte att lyckas.

Regionen visar än en gång med dagens händelser att järnnävens regim oundvikligen går mot sitt slut".

FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon sa att Khadaffis död markerar "en historisk övergång för Libyen. Under kommande dagar kommer vi att bevittna scener med firanden såväl som sorg över de som förlorat så mycket", sa Ban i New York. "Nu är för alla libyer tiden inne att komma samman. För dessa återstår idag bara att realisera löftet om en framtid med nationell enhet och försoning".

NATOtjänstemän sa också att regeringsalliansen skulle mötas på fredag för att fatta beslut om en avslutning på sju månaders bombkampanj över Libyen.

"NATO och våra partner har framgångsrikt genomfört FNs historiska mandat till skydd för Libyens folk", sa NATOs generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen i ett uttalande.

"Vi ska avsluta vår mission enligt Förenta Nationerna och Nationella ÖvergångsRådet. Medan det rapporteras att Bani Walid och Sirte har fallit, har nu detta ögonblick kommit så mycket närmare".

20 okt 2011 "Al Jazeera" - -Abdul Hakim Belhaj, övergångsrådets NTC militära chef, har bekräftat att Muhammed Khadaffi dog av sina skador efter att ha infångats nära Sirte.

Den förre libyska ledarens kropp har tagits till en plats som av säkerhetsskäl hållits hemlig, sa NTCtjänstemännen. "Khadaffis kropp finns med i vår enhet i en bil, och vi tar kroppen till en hemlig plats av säkerhetsskäl", sa Reuters Muhammed Abdel Kafi, en av NTCs tjänstemän i Misrata.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: