fredag, oktober 21, 2011

Aljazeera.net/news 20okt Så går diskussionerna och de virriga filmerna höga på nätet om att Khadaffi dödats efter att palatset stormats efter att Nationella Övergångsrådets grupper besegrat lojalisternas försvar i den störtade ledarens hemstad Sirte.

Men frågan återstod i torsdags ovad gäller omständigheterna kring hans död och de bilder somm visade att han tagits levande efter försök att fly den belägrade staden i en konvoj som hamnade under eldgivning från franska stridsflygplan och USAs förarlösa miniflygplan.

Annat bildmaterial visade Khadaffis livlösa och blodiga kropp och hur den släpats längs en väg."Vi har länge väntat på detta ögonblick. Muhammed Khadaffi har blivit dödad," sa på torsdagen Mahmoud Jibril, Libyens egentliga premiärminister, till reportrar i huvudsatden Tripoli.

Tillfrågad om vad man skulle göra med Khadaffis kropp, sa han: "Det gör ingen skillnad så länge han är borta".Jibril sa att Khadaffi hade skjutits i huvudet "i en korseld" mellan sina supportrar och NTC soldater efter att han infångats.

"Han levde upp till sista ögonblicket, tills han anlänt till sjukhuset" i staden Misrata, sa Jibril. Efter sin död har Khadaffis kropp rapporterats blivit överförd till en moské i staden.

massorna tog över gatorna i Sirte, Tripoli, Misrata och Benghazi, den östra stad som lett upproret mot Khadaffis 42åriga styre i februari, för att fira nyheterna genom att avlossa gevärsskott och vifta med Libyens nya flagga.

"Nu är jag stolt," sa en invånare i Tripoli till massmedia."Det är en ny era. Titta i våra ögon och ni kommer att se lycka, till slut".
Sonen dödad

En av Khadaffis söner, Mutassim, blev också på torsdagen dödad, efter att han gömt sig med sin far, Mahmoud Shammam, sa Libyens informationsminister. Tidigare rapporter trodde han fångats levande men skadad.

Nyheter om Khadaffis död veckor efter att NTCs soldater effektivt avslutat hans fyra decennier långa makt genom att inta Tripoli, kom kort efter att NTC intagit staden Sirte efter veckor av våldsamma strider.övers Ingrid Ternert

Etiketter: