tisdag, oktober 04, 2011

Britterna kommer antagligen att störta Khadaffi

Tidningen Guardian har gjort en utredning som nyligen avslöjade Khadaffis hemliga meddelanden till det brittiska utrikesministeriet och den brittiske premiär-ministern David Camerons påtryckning för att invadera Libyen.

Den brittiska regeringen kom fram till att den libyske diktatorn skulle störtas efter att ha skickat hemliga meddelanden till det brittiska UtrikesMinisteriet där han förklarat, att hans avsikt var att utveckla ett politiskt system liknande det i Storbritannien.

I sina hemliga meddelanden visade Khadaffi att han tänkte bli en företrädare i stil med Drottningen och ansåg att han suttit lika lång tid vid makten som hon.“Allt skulle bli som drottningen av England, är vad man tänkte”, citerar the Guardian en av ministrarna.

“Han hade inte blivit någon särskilt mäktig president, inte ens vid makten. De hade sträckt sig så långt, att han skulle kunnat bli en företrädare. Men detta skulle naturligtvis inte gå på grund av rebellerna”, citerade tidningen ministern.

Tidningen skrev också att britterna hade tagit täten i att pressa på för de militära operationer som kunde utverka påtryckning på Khadaffi från den västra delen av Libyen, medan den franska regeringen tagit ledningen i att trycka på för en flygför-budszon och att österifrån försöka störta Khadaffi.

Dessutom hade Cameron övertygat skeptiska minister och högre befäl inom MI6 att ge klartecken för en invasion av Libyen, vilket anses vara det största vågspel som hänt under hans tid i regeringen.

Camerons framgång med att övertyga MI6-anställdas skepticism kom efter att man diskuterat om det skulle vara bättre att ha Khadaffi som partner,'För det är bättre att hålla sig till den djävul som man känner'.

Tidningen rapporterade att Khadaffis meddelanden också oroat den brittiske utrikes-ministern William Hague, som utvecklat sin “Anaconda”plan för att kunna underminera Khadaffis ställning, för man ansåg att Khadaffi spelat över, då han föreslagit att bli statsöverhuvud i stil med brittiska drottningen.övers Ingrid Ternert

Etiketter: