måndag, oktober 17, 2011

En furiös plan att ockupera Iran

The Fast and Furious Plot to Occupy Iran Denna snabba och våldsamma sammansvärjning för att ockupera Iran
av Pepe Escobar

Teheran skulle ha varit verkligt dum om man försökt döda en ambassadör på USAs mark, säger författaren.

13 okt 2011 Al-Jazeera - - Ingen har någonsin förlorat pengar på att slå trista vad om USAs regering. Just när 'Ockupera Wall Street' skickar ut drömmar över hela spektrat - och naglar fast svängdörren mellan regering och kasinokapitalism -då tar plötsligt Washington ner oss alla på jorden.

Sensationsartat gick man från 'Den snabba och Våldsamma TVkanal-uthyraren' rakt ut och annonserade om en iransk skumraskkartells mexikanska terrorkonspiration. Det potentiella offret är Adel al-Jubeir, ambassadör från Saudiarabien, USAs underbart kontrarevolutionära Mecca.

Då FBIchefen Robert Mueller insisterade på att Iran var den som hade planlagt terrordådet, "står detta skrivet som på sidorna i ett Hollywoodmanuskript". Det kan väl stämma. Dessutom ett rätt slarvigt manuskript. 'Fast and Furious' duon Paul Walker/Vin Diesel skulle inte ha kunnat infångas döda i närheten av något sådant.

De fina killarna i denna Washingtonproduktion är FBI och DrogBekämpningsByrån(DEA). Med domaren General Eric Holders ord, har de avslöjat "en dödlig sammansvärjning ledd av delar inom den iranska regeringen för att med explosivt material avrätta en utländsk ambassadör på amerikansk mark ".

Holder tillade att bombningen av den saudiska ambassaden i Washington också var en del av planen. Därigenom utvidgades den till de planerade bombningarna av den israeliska ambassaden i Washington, såväl som de saudiska och israeliska ambassaderna i Buenos Aires.

Justitiedepartementet har langat fram en rätt unken historia - Operation Red Coalition (nej, det går inte att fundera ut detta) - fokuserad på en Manssor Arbabsiar, en 56åring som har både iranska och amerikanska nationaliteter i sina pass och en Iran-baserad co-konspiratör, Gholam Shakuri, som ska vara medlem av IRGC, det Islamska Revolutionsgardets al Quds-styrkor.

Arbabsiar ska ha haft en serie sammanträffanden i Mexiko med en DEAspion som sägs tillhöra en mexikansk drogkartell och då väga tungt. Iran-amerikanen tycks vara övertygad om att spionen var medlem av den hårdföra Zetas mexikanska kartell och skall ha skrutit med att "ha letts av högt rankade medlemmar av iranska regeringen", inklusive en kusin som var "medlem av den iranska armén men utan att bära uniform".

Dessutom sa han till DEAspionen att hans iranska regeringskamrater kunde komma upp med 'tonvis av opium' för den mexikanska kartellen (kanske en afghansk koppling..) Så diskuterade de ett "antal våldsamma uppdrag" komplett med Arbabsiars skryt om bombningen av en fullpackad Washingtonrestaurant, som den saudiske ambassadören brukade använda.

Holder har karaktäriserat det hela som en $1.5m 'mord-till-salu' plan. Arbabsiar blev arresterad för bara ett par veckor sedan den 29 september vid JFK flygplatsen i New York. Han ska ha erkänt enligt JustitieDepartementet. Shakis är å sin sida fortfarande på fri fot.

Holder var obeveklig: "Förenta Staterna kommer att hålla Iran ansvarig för dess handlingar". Ändå stoppade han där, då han inte kunde lägga fram att kuppen blivit godkänd av de högsta topparna inom den iranska regeringen. Så vad händer härnäst?

Krig? Vänta med gissningarna; Washington tänkte sig att först fråga kineserna, ifall de hade varit villiga att stå för notan(svar nej). Som förutsetts kom flödet av USAs "tjänstemän" ut med skinande vapen, spanande in allt som var i sikte.

Ett alarmerat Pentagon trappar upp sin övervakning av Quds Styrkorna och "Irans aktioner" i Irak, Afghanistan och i Persiska Viken. De förra USAambassadörerna förklarade, att "det är som en attack mot USA att attackera denna ambassadör".

Washington är i begrepp att till och med införa än mer sanktioner mot Iran; och Washington kommer omedelbart ta upp frågan i FNs SäkerhetsRåd.

Vad blir det då härnäst? En R2P ("responsibility to protect") resolution beordrad av NATO att skydda varenda liten medlem av det Saudiska Kungahusets skyddslingar över världen genom att bomba Iran till regimförändring?

Ali Akbar Javanfekr, talesman för Irans president Mahmoud Ahmadinejad, visade åtminstone en liten del av mänskligt förnuft. "Jag tror att USAs regering håller på att hitta på ett nytt scenario och en historia som skulle visa, att både USAs regering och CIA har stor erfarenhet av att fabricera dessa scenarier ...

Jag tror att deras mål är att nå den amerikanska allmänheten. De vill dra undan människors tankar från de allvarliga inhemska problem,som man nås av i dessa dagar och skrämma dom med fabricerade problem utanför landet".

Iran har inte ens sagt om dessa bägge karaktärer i själva verket är iranska medborgare. Den iranska regeringen - som anser sig kunna ha ett logiskt närmande till diplomatin - som måste varit vaccinerad via en terminal med fabricerade virus i Stuxnetstil för att uppföra sig på ett så kontraproduktivt sätt, som att sikta in sig mot en högt uppsatt utrikespolitisk rådgivare åt kung Abdullah på amerikansk mark.

Den officiella iranska nyhetsbyrån IRNA beskrev komplotten som "Amerikas nya propagandascenario" gentemot Iran. Som vid Washingtons mantra att "Själv har Iran insinuerat om många av Mellanösterns strider", är detta en ren och skär Saudipropa- ganda.

I själva verket har Huset Saud själv genomfört den våldsamma kontrarevolu-tion som krossade allt hopp om en Arabisk Vår i Persiska Viken- från invasionen och repressionen i Bahrain, till det hårda förebyggandet av protester inne i SaudiArabiens shiareligiöst dominerade östra provinser.

Det hela luktar som den slarviga förövningen till fallet. Tidpunkten för offentlig-görandet kunde inte vara mer misstänkt. Vita Huset nationella säkerhetsrådgivare Thomas E Donilon upplyste Kung Abdullah om sammansvärjningen för inte mindre än två veckor sedan under ett tre-timmarsmöte i Riyad.

Under tiden genomförde USAs regering, inte några sammansvärjningar, men väl avrättningar riktade mot USAmedborgare som i Anwar al-Awlakis fall. Varför nu detta? Holder kommer att bli fast i ännu en skandal - såvida han kommer med osanning om 'Operation Fast and Furious'.

(Nej, det går inte att hitta på detta), en federal vapeninrättning genom vilken mängder med USAvapen kommit att sluta i händerna på - nu är vi där igen - mexikanska drogkarteller.

Så hur begrava 'Fast och Furious', detta ekonomiskt bottenlösa djup, det 10åriga kriget i Afghanistan, den ökande lockelsen av 'Ockupera Wall Street' - för att inte nämna saudiernas roll i en fantastisk känsla av den arabiska våren? Genom att komma upp med en gammal al-Qaida sammansvärjning på USAs mark på toppen av detta, utförd av det "onda" Iran.

Al-Qaida och Teheran delar upp notan; inte ens Cheney och Rumsfield*) under sina glans dagar hade kunnat komma på någonting som det här. Länge leve GWOT (det globala kriget mot terrorn). Och länge leve den konspirativa andan; glöm nu inte att verkliga män åker till Teheran - och att det är nu det börjar.


*)Cheney och Rumsfield var de egentliga hjärnorna bakom 9/11


övers Ingrid Ternert

Etiketter: