fredag, oktober 21, 2011

Khadaffis sista suck

Al Jazeera 20 okt Så går diskussionerna och de virriga filmerna höga på nätet om att Khadaffi dödats efter att palatset stormats efter det Nationella Övergångsrådets grupper besegrat lojalisternas försvar i den störtade ledarens hemstad Sirte.

Men frågan återstod i torsdags vad gäller omständigheterna kring hans död och de bilder som visade att han tagits levande efter försök att fly den belägrade staden i en konvoj som hamnat under eldgivning från franska stridsflygplan och USAs förarlösa miniflygplan.

Annat bildmaterial visade Khadaffis livlösa och blodiga kropp och hur den hade släpats längs en väg."Vi har länge väntat på det här ögonblicket. Muhammed Khadaffi har blivit dödad", sa på torsdagen Mahmoud Jibril,Libyens egentliga premiärminister, till reportrar i huvudstaden Tripoli.

Tillfrågad om vad man skulle göra med Khadaffis kropp, svarade han- "Det gör ingen skillnad så länge han är borta". Jibril sa att Khadaffi blivit skjuten i huvudet "i en korseld" mellan egna supportrar och NTCsoldater efter att ha blivit infångad.

"Han levde upp till sista ögonblicket, tills dess han hade anlänt till sjukhuset" i staden Misrata, sa Jibril. Efter sin död har man rapporterat att Khadaffis kropp blivit överförts till en moské i staden.

Massorna tog över gatorna i Sirte, Tripoli, Misrata och Benghazi, den östra stad som i februari hade lett det våldsamma upproret mot Khadaffis 42åriga styre, för att fira nyheterna genom att avlossa gevärsskott och vifta med Libyens nya flagga.

"Nu är jag stolt", sa en invånare i Tripoli till massmedia."Det är en ny era. Titta i våra ögon och ni kommer att se lycka, till slut."

Sonen dödad
En av Khadaffis söner, Mutassim, blev också på torsdagen dödad, efter att han gömt sig med sin far, Mahmoud Shammam, sa Libyens informationsminister.Tidigare rapporter antog att han hade infångats levande, men varit skadad.

Nyheter om Khadaffis död kom strax efter veckor av våldsamma strider, kort efter att NTCs soldater intagit staden Sirte och effektivt avslutat hans fyra decennier långa maktutövning...


övers Ingrid Ternert

Etiketter: