tisdag, oktober 11, 2011

Ryssland och Väst eniga om domen över Ukraina
Vladimir Putin är förvånad över Tymoshenkos dom­. Han sa att hon aldrig hade
undertecknat någonting och att gaskontrakten varit undertecknat av Gazprom och Naftogaz. “Jag förstår verkligen inte varför hon har fått 7 år”, tillade han. Tidigare på torsdagen hade en domstol i Kiev dömt Tymoshenko till 7 år i fängelse för “överträdelse av sina befogenheter”, vad gäller gasuppgörelser med Ryssland.

Ryssland och Väst var eniga om att fördöma Ukraina för domen mot landets förra premiärminister Julia Tymoshenko som skyldig till ett sjuårigt fängelsestraff.

Moskva sa sig se en anti-rysk undertext i fallet Tymoshenko som alltså i Ukraina dömts till sju år i fängelse för att ha "undertecknat gaskontrakt med Ryssland”, sa på tisdagen utrikesministern.

“I själva verket dömdes Julia Tymoshenko för den rådande,fortfarande giltiga,legalt bindande överenskommelsen mellan Gazprom och Naftogaz Ukraina”, sa ministeriet.

Det varnade också för att domen inte skulle påverka genomförandet av den bilaterala gasöverenskommelsen. Domen mot Ukrainas ex-premiärminister Julia Tymoshenko visade att fallet var politiskt motiverat, sa man under tisdagen på det franska utrikes-ministeriet.

Rysslands folkvalda tryckte under tiden på att domen på intet sätt tjänar som argument i de rysk-ukrainska diskussionerna över gaspriser."Domen i Tymoshenkofallet har utfärdats inom ramen för en procedur som klart förbisett försvarets rättigheter.

Detta bekräftar att domen mot Tymoshenko och hennes regeringsmedlemmar är politiskt motiverad”, sa det franska utrikesministeriets talesman Bernard Valero.Han upprepade sitt lands oro över “nedgraderingen av lagen i Ukraina.”

Tidigare hade Europeiska Unionen sagt, att om Tymoshenko hamnar i fängelse skulle Europa kunna lägga de förhandlingar om bilaterala överenskommelser och en frihandels-zon åt sidan, som Ukraina hoppas få undertecknat under slutet av året.

Ukrainas president Viktor Yanukovych erkände att domen skulle komma att hindra en integration med Europa.“Detta är utan tvekan ett beklagligt fall, vilket för närvarande hindrar Ukrainas europeiska integration”, sa den ukrainska ledaren.

“Helt naturligt överensstämmer domen med Ukrainas nuvarande Kriminella Kod, men denna dom är inte slutgiltig. Fallet återstår att komma upp i Apellationsdomstolen”.

Tymoshenko fick en “oväntat tuff” dom, sa ryska parlamentariker och ledaren för Rysslands GasFörbund, Valery Yazev.

“Så vitt jag vet ser Europeiska Unionen domen som att få politiska poäng, det är därför den kommer att försämra Ukrainas ställning..i sina förhandlingar om europeisk integration”, sa Yazev.

Yazev, som också är vice talman i StatsDuman, sa att domen “inte kan tjäna som argument i de rysk-ukrainska diskussionerna om gaspriser”.
"Enligt min åsikt är kontraktet lagenligt och ekonomiskt sunt och något att ta upp till diskussion. Det finns ingen anledning att behöva gå igenom detta”, sa han.

En annan parlamentariker och medlem av StatsDumans CIS affärskommitté, Konstantin Zatulin, sa att Ukrainas bild i Europa har fått lida allvarlig skada “beroende på det faktum, att en representant för oppositionen blivit satt i fängelse, i själva verket på grund av politiska anklagelser, även om det hade gjorts upp att verka kriminellt”.

Jag betraktar det som ett misstag av de ukrainska myndigheterna och något som skulle kunna bli kostsamt i längden”, sa Zatulin. “Som bäst kommer det att äventyra Ukrainas planer i Europa och skapa tvetydighet i dess relationer med Ryssland”.

Tymosjenko ”använde medvetet sin makt för brottsliga ändamål”, sade domaren Radion Krejev i sitt domslut.

Hon stod anklagad för att ha överträtt sina befogenheter när ett gasavtal slöts mellan Ukraina och Ryssland år 2009. Enligt domstolen har hon åsamkat Ukrainas nationella gasbolag skador till ett värde motsvarande 1,3 miljarder svenska kronor. Åklagaren yrkade på sju års fängelse, något som domstolen alltså gått med på.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: