lördag, oktober 08, 2011

Turkiska regeringsfientliga protester väcker liv i Ryssland, EU och Syrien8 okt 2011Det syriska utrikesministeriet/a> har avvisat en mediarapport som påstår att president Bashar al-Assad och turkiske utrikesministern Ahmed Davutoglu nyligen hållit ett möte, rapporterar iranska Press TV.“Det som publicerats om ett möte som nyligen skulle ha ägt rum mellan president Assad och turkiske utrikesministern Ahmet Davutoglu, är falskt,” sa ministeriet i ett uttalande på fredagen.

Uttalandet sa enligt PressTVs korrespondent i Damaskus, att sista gång den syriska presidenten haft ett möte med Davutoglu var i augusti 2011.

Det turkiske Utrikesministeriets talesman, Selcuk Unal, har också förnekat att mötet skulle ha ägt rum, då "Nyhetsrapporteringen är fullständigt osann".

Turkiet har starkt ställt sig bakom den resolution som lagts fram av europeiska stater och som censurerats av Syrien för “nedslaget” mot regeringskritiska demonstranter, men där Ryssland och Kina lagt in sitt veto.

Syrien insisterar på att att den nyliga oron i landet i stor utsträckning orkestestrerats av välbetalda element och varit beväpnade av utländska makter och en del av dess grannstater, inklusive Turkiet och Israel.

I september sa den syriska webbsidan Steps News att syriska cyberspecialister avslöjat en anti-Damaskus konspiration som Turkiet och Frankrike legat bakom.

Enligt komplotten skulle Turkiet se till at genomföra Frankrikes strategiska MellanÖstern-planer, särskilt i Syrien, Israel och Libanon.

Ankara skulle också hjälpa till med att den syriske presidenten Bashar al-Assad blir avsatt genom att bl.a ge stöd till den syriska oppositionen, rapporterar 'Syrien Steps'.

I gengäld skulle Paris anstränga sig för att skynda på den process som skall ansluta Turkiet till Europeiska Unionen före år 2012.övers Ingrid Ternert

Etiketter: