söndag, november 20, 2011

USA önskar nyhetsblackout om afghansk uppgörelse


18 nov 2011 En högre afghansk tjänsteman säger att Washington vill ingå en uppgörelse med Kabul, enligt Press TV.

Vid ett tal på en presskonferens i huvudstaden Kabul sa på torsdagen Loya Jirgans talesperson Safia Sediqi att på den traditionsenliga samlingen var på andra dagen av samlingen det allmänna klagomålet bland deltagarna, att de inte hade fått någon information om vilka villkor Förenta Staterna ställt för sin långvariga uppgörelse med Afghanistan, rapporterade BBCs persiska statliga nyhetsnätverk.

På onsdagen startade den loya jirga president Hamid Karzai kallat till den afghanska huvudstaden och koncentrerade sig på de utländska truppernas tillbakadragande år 2014

Afghanska religiösa och politiska figurer har uttryckt en stark opposition mot USAs planer att sätta upp långvariga eller permanenta militära baser i det krigsdrabbade landet.

Förenta Staterna har misslyckats att uppnå sina mål efter 10 år av krig i landet. Många delar av det asiatiska landet är fortfarande inte säkert, trota närvaron av nära 150000 USA-ledda utländska styrkor.

Experter anser att Washingtons nya strategi för etablering av långvariga militära baser bara kommer att resa antiamerikanska känslor bland afghaner och länder i regionen.

Men Afghanistans folk är emot planen, och avfärdar den som en ploj för en evig nykolonial ockupation.övers Ingrid Ternert

Etiketter: