onsdag, november 30, 2011

Arab Woman om den arabiska Våren


30 nov An Arab Woman Blues
Utvecklingen av den 'Arabiska Våren', något att följa upp
- Jemen : på gränsen till inbördeskrig via utrikespolitik
- Bahrain : oppositionen uppmanade regeringen att avgå

- Egypten : 80 sårade i stridigheter efter valet, verkar också som om USA skickat antiupplopps material till övergångsregeringen och sist men inte minst tunga argument då det gäller vissa sprickor i förtroendet och stenkastning mellan en del medlemmar av det Muslimska Brödraskapet och Salafisterna (båda mycket strängt lagda)

- Syrien : Massakern fortsätter, samma gäller i Jemen.

- Libanon : Raket"skärmytslingar" som svar vid den södra gränsen till Israel. Libanons regering ser det som "Al-Qaida"- Abdullah Azzam Brigaderna, en anti-Assad, anti-Hizbollah grupp (o ja - gammaldags taktik)

- Irak: våldet ökar igen, fler bomber på olika platser i Bagdad inklusive Gröna Zonen, Mosul och Anbar.

Flera dödade och sårade. Biden är där på besök, också Irak rankas nu som värsta land att bo i med sämst standard och livskvalitet.

Dessutom fler anfall mot baathpartister i Najaf och nio arresterade av Mosuls sk terrorister. Plus omkring 700 USAtränare till den irakiska armén, alltmedan denna USAtränade irakiska armé nu i månaden tecknat flera försvarspakter med Irans Revolutionära Garde. Business as usual.

- Saudiarabien: 4 dödade i östra provinsen, demonstrationer som uppmanar Al-Saud att avgå.

- Libyen: fortfarande ingen genomgripande säkerhet, konflikter för att gripa makten i strider med mängder av vapen på svarta marknaden...

- Iran: oturligt nog inte en del av den Arabiska våren, men notera att man tagit över den brittiska ambassaden genom regeringsvänliga hårdföra studenter, delad taktik och budskap om det som gäller Syrien.

Engelsmännen trappar ner sitt ambassadfolk.

- Turkiet: ingen del av den Arabiska Våren, men nära - trappar upp trycket mot Syrien och sa han ville dela handelsvägen genom Irak till Jordanien och annorstädes. Hur klarar man upp detta med den irakiska / kurdiska regionala regimen?

- Israels ex Mossadchef avfärdar varje anfall mot Iran och menar att raketer faller ner från Hamas och Hezbollah - till förtret och ilska för Ehud Barak, som anklagat honom för att sidsteppa den politiska kommandokedjan, detta enligt Hareetz.

- Ryssland: arg för att ha blivit lurad genom någon NATOöverenskommelse om gemensam försvarsstrategi, sänder flottan till Syrien under december 2011 och skickar sin NATO envoy på besök till Kina och Iran om missilförsvaret.
Och naturligtvis så blir det fortsättning följer.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: