onsdag, november 02, 2011

Blockaden av Gaza fortfarande i kraft


Tvärtemot vad många försöker få oss att tro är blockaden av Gaza fortfarande i högsta grad i kraft. Visserligen kommer det in mer konsumtionsvaror än förut, men antalet lastbilar som passerar gränsen är bara en fjärdedel av de som fick passera före blockadens början 2007. Gränsposteringarna är dessutom stängda en tredjedel av tiden.

Enligt det Palestinska Centret för Mänskliga Rättigheter (PCHR) levererades under augusti månad 94,7 ton gas till hushållens köksspisar, vilket representerar 47,3% av behovet. Hälften av matlagningen får alltså ske på annat sätt, eller inte alls. Av konstruktionsmateriel som cement släpps bara 5% av det som behövs in vilket gör att nästan ingenting av allt det som förstörts av den israeliska armén kunnat återuppbyggas. Människor bor fortfarande under primitiva förhållanden i ruinerna av sina tidigare hem. El- och vattenförsörjningen fungerar bara sporadiskt, avloppsvattnet släpps ut orenat.

Av de personer som behöver medicinsk behandling utanför Gaza släpps bara 36% igenom avspärrningen. Människor dör i tysthet av utebliven vård. Omkring 700 palestinier från Gaza som sitter fängslade i Israel har nu i över 4 år förvägrats besök av sina anhöriga. Även den egyptiska militärregimen, som under stort spektakel aviserat avsikten att öppna sin gräns till Gaza, håller tvärtemot sina löften gränsen mer stängd än öppen för personer och varor.

Det fantastiska är att detta kan få fortsätta. Att dessa människoplågare får hålla på. Att EU, och Sverige, häpnadsväckande nog tagit på sig ansvaret att för Israels räkning – bland annat genom att stoppa hjälpkonvojen Ship to Gaza - se till att blockaden av Gaza fortsätter med full kraft.

Och detta utan större protester. Varför är det så? Varför vill vi svenskar se ett nytt Warszawa-ghetto byggas upp mitt framför våra ögon? Vad tror vi, och hoppas, kommer att hända den dag palestinierna på allvar tröttnat på att leva instängda?Gunnar Olofsson Ordförande i Göteborgs Palestinagrupp
tel 070-2050647

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Harry Harrysson said...

Omkring 10000 sjuka kommer från Gaza till Israel per år, tänk så mycket de kunde förbättra sjukvården om de inte kontinuerligt importerade långdistansraketer, som de endast använder för att attackera civila med emot alla folkrättsregler. Där finns faktiskt ingen som helst lag som säger att Israel behöver leverera ett dugg till Gaza, speciellt nu när gränsen till Egypten är öppen och alla NGo:s som vill leverera utmärkt väl kan göra det den vägen. Hade EU uppfyllt sitt löfte om att bevaka Rafah-övergången hade man än mer kunnat kontrollera att endast laglig import skedde.

torsdag, 03 november, 2011  

Skicka en kommentar

<< Home