lördag, december 31, 2011

Leksakssoldater

av Mumia Abu-Jamal 30 dec 2011

30 dec 2011 Enligt färska nyhetssändningar, har man funnit utspridda och splittrade likdelar och kvarlevor av amerikanska soldater i en avfallshög.

Trots politikers lögner, är denna nyktra bild en talande metafor ur verkliga livet, som dessa med makt i själva verket tänker om soldater, där många av dessa bara är pojkar och flickor som nyss har gått ut gymnasiet.

Under tidigare år har politiker, särskilt om de varit i TV eller på radio i pratprogram, hänvisat till någon veteran som brukar säga, "Jag tacker för det ni gör". I själva verket är det ett robotliknande tal, ungefär som då en papegoja tränats att säga "Hello!", och ungefär lika meningsfullt.

Den amerikanska poeten E.E. Cummings sa en gång- " En politiker är ett arsle där var och en har suttit, utom en man". John Africa har sagt, "En politiker kan säga åt en att han inte varit född av en kvinna, om det då skulle få någon att rösta på honom".

Under dessa år som gått sedan 9/11, har det utkämpats krig som ödelagt länder, ekonomier och fred i världen.

Tusentals har dött, varav många för inget mer eller mindre än Amerikas paranoja. Tusentals Usa-soldater har dött under den tid då de försvarar amerikanska lögner.

Och tiotusentals har kommit tillbaka, kroppar, sinnen, själar splittrade av politisk beräkning, driven av arrogans, girighet och ren dumhet. Tusentals giftermål har slutat i skilsmässa därför att man under åratal tvingats leva skilda åt av påvingad separering, under tiden som familjer brutit samman, då vissa sviniga politiker velat spela 'Krigs-President' (Senator eller sitta i Representanthuset.)

I det verkliga livet betyder militärers kroppsdelar slängda på en avfallshög mer än just bara en metafor.övers Ingrid Ternert