onsdag, december 21, 2011

Iran avvisar USAs “rena och oprovocerade” våld

www.atimes.com 20 dec 2011

Irans ambassadör i Fn Mohammad Khazaei avvisade USAs “rena och oprovocerade” våld mot den islamska republikens luftrum.

“Denna akt av ren militär aggression från luften var fullständigt oprovocerad och stod i ren motsättning till alla universellt existerande internationella normer kopplade till länders suveränitet”, sa Khazaei vid FNs SäkerhetsRådsmöte i tisdags.

Den iranska tjänstemannen tillade, att medan han hoppats på att detta inkräktande skulle bli den sista akten av ett spionage i sitt slag riktat mot Iran, så har han inte för inte framfört Teherans fördömande, vilket nu skickats till FNs ledarskap.

I brevet uppmanade Khazai Fn att sätta stopp för dessa farliga och olagliga åtgärderer, för att genomföra "klara och effektiva åtgärder som ligger i linje med Förenta Nationernas' ansvar."

FNs generalsekreterare Ban Ki-moon gick emellertid under slutet av årets presskonfe-rens i förra veckan med på möjligheten att fördöma våldet mot Irans luftrum.

Under den 4 december gick Iran ut med att iranska arméns elektroniska krigsenhet har landat en USA RQ-170 Sentinel luftburen stealthbombare, som flugit över staden Kashmar i nordöstra Iran.

Den 12 december annonserade Usas Utrikesminister Hillary Clinton att Washington hade godkänt en formell förfrågan till Teheran att återbörda miniflygplanet.

En dag senare annonserade Irans FörsvarsMinister BrigadGeneral Ahmad Vahidi, att flygplanet skulle hållas i landets förvar i den islamska republikens ägo.

Teheran säger att USAs spion-drönarmission var en “fientlig akt”, och förde fram ett klagomål till Förenta Nationerna över brottet mot suveräniteten genom Usas spionflyg-plan.

övers IT

Etiketter: