lördag, april 30, 2011

Khadaffi beredd ingå vapenstillestånd


30 april 2011
Libyens ledare Muhammed Khadaffi har sagt han är beredd ingå vapenstillestånd med förhandlingar som ska få Nato att "stoppa sina planer".

Då han visade sig på Libyens statstelevision sa han att detta måste inbegripa alla sidor och inte enbart hans styrkor, vilka strider mot rebeller i östra delen.
Överste Khadaffi sa att han inte hade som avsikt att avgå eller lämna landet och att libyerna skulle kunna lösa sina egna problem ifall Natos anfall får ett slut.

"Libyen är nu beredd att ¨få till ett vapenstillestånd ... men något sådant gäller inte enbart ena sidan," sa han "Vi var de första att välkomna ett eld-upphör... men Korsfararen Natos attacker har ännu inte slutat. Portgången till fred står öppen.

"...låt oss förhandla med er, de länder som attackerar oss. Låt oss förhandla."
Medan han talade träffade Natos stridsflygplan tre mål nära televisionsbyggnaden i Tripoli, vilket statesmedia hävdade hade varit ett försök att döda Överse Khadaffi.

Illa beväpnade och tränade grupper av rebeller har stridit sedan mitten av februari för att få ett slut på Khadaffis 41-åriga regim.

I tydlig kontrast till tidigare anföranden, då han utmanat rebell"råttorna" och lovat att spåra upp dom, hus för hus, uppmanade Khadaffi rebellerna att lägga ner sina vapen.
Det finns rapporter om att Libyens regering hotat attackera varje leverans som närmar sig den västra utpost rebellerna håller i Misrata.

Nato säger pro-Khadaffi styrkor har minerat vägen till hamnen och kommit att tvinga fram ett temporärt stopp vad gäller humanitär hjälp.

Hamnen används också för att evakuera sårade till östra rebellhuvudstaden Benghazi.

----Se också av Manlio Dinucci

'Århundradets Finansiella Kupp:Konfiskering av Libyens Suveräna VälståndsFonder' SWF 28 april 2011, "Il Manifesto" 22 april 2011 -- Målet för kriget mot Libyen är inte bara dess oljereserver

Etiketter:

fredag, april 29, 2011

Sluta mörka om Afghanistan!

Krönika i Sydöstran fredag 29 april 2011 av Torsten Nilsson

Tystnaden kring vårt nioåriga militära engagemang i Afghanistan fortsätter, fast tecken tyder på att kriget går allt sämre och svenskarna står allt längre från vad som sägs vara målet för insatsen:
Att garantera säkerheten och möjliggöra civila biståndsprojekt, samtidigt som afghanerna successivt tar över ansvaret för sin egen säkerhet.

Härom veckan stormades ett FN-kontor bara några kilometer från det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif av en upprörd allmänhet. 14 personer dödades, varav hälften FN-tjänstemän.
------
Protester mot Koranbränningen i USA och den utländska truppnärvaron uppges också ha förekommit i Samangan, en av de fyra provinser som svenskarna ansvarar för. Denna provins har nu blivit utrymd av svensk militär, vilket beskrivs som omgruppering och säkerhetsanpassning.

Det är hög tid att politikerna kliver fram berättar vad som egentligen pågår i svenskarnas område av Afghanistan. Hur ser säkerhetsläget ut? Vad uträttar svenskarna på plats? Vad sysslar den svenska militären egentligen med i Afghanistan?
Det finns en annan fråga också: Vad kostar kalaset, och vad får afghanerna ut av pengarna? Vad skulle t ex Svenska Afghanistankommittén uträtta för samma summa pengar?

Hur många lärare hade kunnat anställas och hur många elever hade kunnat få undervisning för de hundratals miljoner som den svenska insatsen kostar?

Sådant bistånd bedrevs i Afghanistan innan landet blev invaderat av utländska trupper, och erfarna biståndsarbetare hävdar att den militära närvaron snarast försvårar hjälparbetet. Även oppositionen bör svara på dessa frågor.

Det var en socialdemokratisk regering som först skickade soldater till Afghanistan, och genom överenskommelsen med den borgerliga regeringen har socialdemokraterna gått med på att den svenska militären stannar på i princip obestämd tid. Vad säger Håkan Juholt, tills nyligen ordförande i försvarsutskottet?

-19 april avslöjade den danska tidningen Information, som fått ta del av hemliga dokument från Afghanistan, att Natos Isaf-trupper använt sig av vit fosfor i kampen mot talibanerna i landet.

Dokumenten visar att vit fosfor använts i över 1100 attacker. Ämnet som liknar napalm, som utnnyttjades i Vietnam pch flammar upp vid kontakt med huden.

Isaf bekräftar för tidningen att man använt ämnet, men att de internationella normerna efterföljs. Då bör man observera att enligt internationella avtal får man inte använda vit forsfor i befolkade områden!

Etiketter:

torsdag, april 28, 2011

Putin i Stocholm - tycker inte om vare sig Libyenkriget eller MissilsköldenReuters 27 april 2011

Ryssland är bekymrad över NATOs expansion nära de egna gränserna.
Stockholm: Ryska Premiärministern Vladimir Putin uttryckte i onsdags åter sin oro över expansionen inom NATO, som redan har tagit in dessa före detta Sovjetstater som sina medlemmar.

"Expansionen av NATOs infrastruktur vid våra gränser ger oss skäl till oro," sa Putin på en nyhetskonferens efter mötet med den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt.

"NATO är inte bara ett politiskt block, det är ett militärt block. Ingen har avslutat överenskommelsen om hur blocket ska agera gentemot externa hot. Den är en försvarsstruktur," tillade Putin.

NATO har redan tagit in tre baltstater inom det tidigare Sovjetblocket som medlemmar såväl som gamla WarsawaPaktsländer inklusive Polen och Tjeckiska Republiken.

Moskva har länge oroat sig över militäralliansens utvidgning och möjlighet till ytterligare expansion genom att ta in fd Sovjetrepubliker sådana som Georgien eller Ukraina.

Och man är trött på USAs och NATOs planer på ett europeiskt MissilFörsvarsSystem, vilket man fruktar skulle kunnat utgöra ett hot mot den egna säkerheten, såvida inte Ryssland också går in i ett dylikt system.

Då han besökte Danmark i tisdags, kom Putin att kritisera hur Västkoalitionen har attackerat Libyen, och sa att den vare sig haft rätten eller något mandat att döda landets ledare, Muhammed Khadaffi.

Sverige deltar i NATOs operation i Libyen, även om man inte har något medlemskap i denna militärallians.

I samband med Libyenoperationen, sa också Putin att beslutet att använda militär styrka innebar att ta det alltför lätt.

Han kontrasterade detta med Sovjets krig i Afghanistan under 1980talet, då han sa, att Sovjets befälhavare var mycket mer försiktiga i användningen av militär makt i fruktan för att orsaka civila offer och död.


övers IT

Etiketter:

http://youtu.be/HYZVaDpi3IoPutins visdomsord- mät framgång genom det antal missiler man inte använt

onsdag, april 27, 2011

Libyen ber afrikanska stater om hjälp för att stå emot NATOs attacker


Libyens utrikesminister uppmanar afrikanska ledare om hjälp för att kunna klara NATOsattacker

Etiopien: Libyens utrikesminister uppmanade Afrikas ledare att hjälpa hans land att motstå NATOs intervention.

I tisdags på den Afrikanska Unionens freds-och-säkerhetsråds ministerrådsmöte om Libyen uppmanade Abdelati al-Obeidi till ett möte med ledare inom den Afrikanska Unionens medlemsstater för att finna vägar till att “gå emot externa krafter.”

AU avvisade den FN-sanktionerade militära aktionen i Libyen och menar att den underminerar försöken att finna en afrikansk lösning på ett afrikanskt problem.

Etiketter:

tisdag, april 26, 2011

Nato trappar upp sina åtgärder mot Libyen

Det skriver Rick Rozoff i ´Stop Nato´25 april 2011NATO upprätthåller trycket och har igår genomfört precisionsanfall i centrala Tripoli. Målet var själva kommunikations-högkvarteret. NATO håller ständigt och medvetet på att förstöra möjligheterna för Khadaffis regim. Alltsedan man tog över kommandot för Operation Förenat Beskydd den 31 mars har Västs luftflotta genomfört 3700 flygningar och över 150 dylika anfall.

Under senaste 48 timmarna har NATOflyg också förstört avfyringsramper för raketer, bepansrade personfordon, bunkrar och lagringsutrymmen i och runt Misrata, Tripoli och Sirte.

NATOs talesperson Oana Lungescu sa- "Vi bär med oss all vår förmåga...Som utrikes-ministrarna beslutat för NATO och medhjälpare i operationen kommer vi att upprätthålla trycket..."

Rick Rozoff skriver att Ryssland ber NATO stoppa bombningen av civila mål i Libyen enligt Ryska Informations-byrån Novosti

Igår meddelade man i Tskhinvali att Ryssland ber NATO att sluta bomba civila libyska mål efter rapporter om att ett av NATOs flyganfall mot huvudstaden Tripoli träffat byggnader i överste Muhammed Khadaffis område.

NATO bombade Khadaffis styrkor under FN-mandat om flygförbudszon, som skulle skydda civila. Alliansen sa att man under de närmaste dagarna trappat upp anfallen runt Tripoli och fyra andra städer.

"Flygförbudszonen innebär inte att träffa mål på marken", sa den ryske utrikes-ministern Sergei Lavrov till reportrar efter samtal med SydOssetiens president Eduard Kokoity i den georgiska utbrytarrepublikens huvudstad Tskhinvali.

"Resolutionen stipulerar inte att slå mot civila mål eller mål som inte är militära," sa han. Två kraftiga missiler demolerade tidigt i måndags Khadaffis Bab al-Aziziyah läger, rapporterade Al Jazeera. Khadaffis palats lär också bombas.

övers IT

Etiketter:

måndag, april 25, 2011

Democracy Now! om uppror i Mellanöstern och andra platser

söndag, april 24, 2011

Återigen denna fråga om Peak Oil...


Redan under 90-talet handlade min uppsats om just Peak Oil, och det är bara att konstatera att även då var Aleklett i farten och redan då skulle domedagen snart komma att inträffa vad gäller världens oljeutvinning.

Visserligen vet man att det finns otaliga reserver av det svarta guldet ute i världen, men i detta fall är det fråga om den billiga oljeutvinningen...Och att Peak Oil- toppen på oljekurvan, skulle inträffa någon gång under sent 1990tal...vilket man kunnat visa tecken på.

Men det här skriver idag Aleklett själv på SvD Brännpunkt 24 april 2011
'Vi måste anpassa oss till Peak Oil'

För tio år sedan, från den 1 mars till den 20 maj 2001, fick jag möjlighet att på Brännpunkt skriva fyra debattartiklar om oljans och naturgasens framtid.

De fick rubrikerna Hälften av råoljan är slut, Oljebrist hotar vår civilisation, Snart är vi i Putins armar och Gasbrist tvingar fram kärnkraft. Det var ett framtidsperspektiv som diskuterades och frågan är vad som har hänt under de senaste tio åren.

Vi kan konstatera att International Energy Agency (IEA) i höstas erkände att världen passerade den maximala råoljeproduktion 2006, att det höga oljepriset 2008 var en av orsakerna till den djupaste ekonomiska nedgång som världen skådat sedan 1920-talet,

att man nu bygger North Stream i Östersjön för gasleveranser från Ryssland till EU och att det globalt sett aldrig har planerats så många nya kärnkraftverk som just nu.

I artiklarna noterar jag också att vi kunde förvänta oss väpnade konflikter i Irak, Iran och Libyen och det är beklagligt att jag fick rätt i två av fallen. Jag föreslog också att Göran Persson skulle ta till sig Peak Oil-problematiken, vilket han gjorde och tillsatte oljekommissionen.

Då, 2001, var priset på råolja ungefär 20 dollar per fat. Världsbanken, Deutsche Bank, EU, IEA med flera förutspådde att år 2020 skulle priset på olja vara runt 25 dollar per fat. Dessa prognoser medförde att då ledande ekonomer hävdade att jag beskrev en felaktig verklighet.

Om jag skulle ha rätt så skulle oljepriset bli mycket högre än 25 dollar per fat och självfallet kunde dessa prestigefulla institutioner inte ha fel. För tillfället, våren 2011, har priset parkerat sig ovanför 100 dollar per fat.

Min förhoppning var att det svenska samhället skulle börja anpassa sig till en framtid som blir annorlunda än den verklighet som vi har i dag. Den nödvändiga anpassningen kommer inte att ske under en natt utan experter anser att det minst tar 20 år att göra de förändringar som krävs.

Enligt min åsikt kan förändringen bara ske om vi har ett tydligt ledarskap för industrin och politiken.

Med vårt politiska system där vi vart fjärde år skall välja nya ledare för landet kan det vara svårt att gå till val på en fråga som sträcker sig över 20 år framåt i tiden, och det betyder att vår framtid i hög grad ligger i våra företagsledares händer.

De har ansvar för att dagens industrier förändras så att de är lönsamma även om 20 år, och att de då skapar de arbetstillfällen som är motorn i det svenska samhället. Vi har ingen barnomsorg, skola, sjukvård eller äldreomsorg om våra företag inte kan leverera nya produkter i framtiden.

Några företagsledare har tagit till sig Peak Oil-problematiken, och jag vill framför allt nämna Leif Johansson då vd för Volvo lastvagnar o nu nyvald styrelseordförande för Ericsson. Han såg till att Volvo AB som första företag i världen officiellt lyfte in Peak Oil som en av drivlinorna för företagets utveckling.

I september 2006 samlades företagets chefer från hela världen i Göteborg och jag fick då tillfälle att hålla ett föredrag om Peak Oil för dem. I senaste numret av tidningen Handelskammaren finns en artikel om Peak Oil och Leif Johansson får möjlighet att uttala sig: ”Vi är väl införstådda i Kjells forskning. Eftersom våra produkter för närvarande utnyttjar diesel i första hand så är frågan om Peak Oil central för oss. För mig råder det inte något tvivel om att tillgången på olja kommer att minska”.

Den roll som Leif Johansson nu har som ny styrelseordförande för Ericsson är viktig för svensk industris framtid. Min forskargrupp vid Uppsala universitet har i samarbete med personal från Ericsson studerat hur Peak Oil påverkar Ericsson med den struktur på verksamheten som man har idag.

Det är förvånande att påverkan är stor, och jag räknar med att Leif Johansson nu kommer att föra in Peak Oil som drivlina för utvecklingen av Ericsson. Den signalen borde den övriga svenska industrin följa. Jag är övertygad om att en sådan förändring blir avgörande för vårt lands framtid.

Under fem år har jag försökt få industri- och energiminister Maud Olofsson (C), före detta infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) och miljöminister
Andreas Carlgren (C) intresserade av Peak Oil, men jag måste erkänna att jag har misslyckats.

Senast på industrins miljöchefers Sustainability day 12/4 träffade jag Andreas Carlgren och gjorde ett nytt försök. Man framhåller att Sverige är bäst i klassen, för att vi sedan 1970 har minskat vår oljekonsumtion med 48 procent.

Helt riktigt producerar vi inte längre el med olja utan vi använder kärnkraft. Vi värmer inte heller våra bostäder med olja i samma utsträckning utan bioenergi har kommit in som en stor komponent, men vi fortsätter köra person- och lastbil på oljeprodukter, och sedan 1970 har vårt oljebehov för transporter ökat med 83%.

Andreas Carlgren borde jubla då han hör talas om Peak Oil, som visar att vår oljeanvändning aldrig kan bli så stor som FNs klimatpanel IPCC säger. Alla de förslag som diskuteras för att få ner oljekonsumtionen kommer på sikt att bli verklighet ändå på ett eller annat sätt.

Jag brukar säga att Peak Oil är miljöministrars bästa vän för de åtgärder som man föreslår är normalt inget som finansministrar tycker om, men nu är det så att naturen har sin gång oavsett vad finansministrar tycker.

Av en slump träffade jag i förra veckan finansministerns oljeanalytiker och upptäckte till min besvikelse att man använder IEAs World Energy Outlook (WEO) som grund för sina bedömningar.

I WEO 2004 ansåg IEA att oljeproduktionen 2030 skulle vara 121 miljoner fat om dagen. Jag gjorde en analys som visade att det var rena fantasier. År 2006 ändrade man sig till 116 miljoner fat om dagen. Verkligheten var fortfarande en annan och 2008 var man nere på 106 miljoner fat om dagen.

Då beslutade vi oss i forskningsgruppen för att publicera en artikel som fackgranskades och som visade att IEAs värde fortfarande var 25 procent för högt. I höstas ändrade man sig till 96 miljoner fat om dagen för 2030.

På sex år hade man ändrat sig med en volym som motsvarar vad två och ett halvt Saudiarabien producerar. Men inte ens det räcker. År 2030 kommer produktionen att vara runt 75 miljoner fat om dagen och det är denna omställning som kräver en sådan framsynthet i ledarskapet som Leif Johansson visat.

Den 3 maj är jag inbjuden att hålla föredrag på ett seminarium om Peak Oil i EU-parlamentet och jag hoppas naturligtvis att det skall bidra till en omprövning av EUs energipolitik. Om tio år är det för sent.

professor i fysik, Uppsala universitet

www.physics.uu.se/ges

Etiketter:

Svenska soldater i Afghanistan, ett evighetsföretag...?


Svenska militärer kvar i Afghanistan
efter 2014
Svenska stridande styrkan ska vara hemtagen från Afghanistan 2014,
men det hindrar inte att svenskar kan komma att strida i Afghanistan även efter 2014.
Det sade utrikesminister Carl Bildt i samband med att regeringen presenterade sitt förslag till hur länge den svenska stridande styrkan ska stanna i Afghanistan.

– När vi talar om att vi ska vara stödjande låter det som om att det
ska vara ofarligt. Det kan det vara så länge man håller sig på
kaserngården. Teamen följer med de afghanistanska förbanden ut och
det är de som också hamnar i strider. Det ligger i sakens natur att
det handlar om on-the-spot-training och stöd för att det här ska
fungera, sade utrikesminister Carl Bildt.

Svenska militärer kommer alltså att vara kvar i Afghanistan även
efter 2014. Bland annat med officerare som följer med och stödjer
afghanska styrkor. Det är också bland annat instruktörer och stöd för
polis och rättsapparat i landet.

Carl Bildt är nöjd med den uppgörelse som regeringen slutit med
Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Förslaget läggs i dag till
riksdagen. Det innebär att det nästa år ska vara cirka 500 svenska
soldater i Afghanistan. I styrkan kommer två räddningshelikoptrar med
ett 30-tal personer att ingå.

Enligt utrikesminister Carl Bildt kommer den svenska politiken nu att
anpassas till andra länder som har soldater i Afghanistan. Enligt
Kabulkonferensen i somras vill Afghanistans regering ta över
styrkorna i landet 2014. Då ska den svenska stridande styrkan vara
hemtagen. Det är ambitionen, men enligt Carl Bildt finns det en stor
osäkerhet när det gäller årtalet.

– Det är i grunden president Karzai som har satt detta årtal och det
är naturligt att vi anslutit oss till detta, men man kan inte vara
säker på någonting. Men man måste ha ambitionen och det har vi.
President Karzai har en ambition och den stöder vi internationellt
och då är det klart att den svenska politiken ska stödja den också,
säger utrikesministern.

USA förhandlar om att stanna i Afghanistan Ekot 20 april

De amerikanska trupperna kan komma att stanna i upp till 20 år till.
USA har tidigare sagt att de sista av deras styrkor ska lämna
Afghanistan år 2014. Men nu förhandlar de två länderna om att
åtminstone en del av de amerikanska trupperna ska vara kvar för en
längre tid, kanske upp till 20 år.

Som det är nu har USA omkring 100 000 soldater i Afghanistan och
president Obama har lovat att de första av dem ska komma hem i
sommar. Men de tidigare löftena om en bortre tidsgräns år 2014 verkar
inte längre gälla.

Förra månaden inledde USA och Afghanistan förhandlingar om vad som
kallas en Strategisk Partnerskaps-Deklaration och innebörden är att
USA ska ha kvar ett antal militära baser även efter år 2014. Det
talas om en tidsrymd på 10 till 20 år men hur många soldater det
skulle handla om är inte klart.

Enligt tidningen New York Times vill USA att avtalet ska vara klart
att undertecknas senast i slutet av juni. Utrikesminister Hillary
Clinton har sagt att ”det inte ska misstolkas som att USA vill
ockupera Afghanistan”. Om USA håller sig kvar längre än väntat kan
det också ha bäring på hur länge Sverige behåller sin styrka.

Orsaken till att USA skulle stanna kvar är att det är högst osäkert
om den afghanska militären och polisen verkligen kan ansvara för
säkerheten redan om tre år. Men frågan är mycket känslig, både i USA
och i Afghanistan.

I USA är allmänheten krigstrött och de flesta vill att USA drar sig
ur snabbt, saken görs inte bättre av att USA också sonderar
möjligheten att stanna kvar i Irak med en mindre truppstyrka, trots
att man skulle ha lämnat för gott senast kommande årsskifte.

I Afghanistan är det känsligt eftersom regeringen samtidigt försöker
få till stånd förhandlingar med talibanerna om någon form av
fredsuppgörelse och talibanernas första villkor där är att alla
utländska trupper lämnar landet.Det handlar bland annat om svenska
officerare, så kallade OMLT-team (Operational Mentor and Liasons
Team), som följer med och stödjer afghanska styrkor.

Etiketter:

lördag, april 23, 2011

Inflation, deflation och USAs ekonomi


Med president Obamas nya förslag till minskning av budgetunder-skottet, har alla världens regeringar, förutom Japan som numera är särskilt distraherad, officiellt föreslagit ett skifte mot deflation (ökat penningvärde)– naturligtvis med tillägget att det kanske inte kan uppnås.

Vid toppen av finanskrisen tidigt år 2009, steg dollarn till över 85 i handelsindex medan den 10-åriga avkastningen föll till endast över 2%.Det är inte särskilt länge sedan och värt att hålla i minnet, att det skulle krävas massiva och icke förutsedda ansträngningar å USAs Centralbank Federal Reserves vägnar, för att mer eller mindre få tillbaka dollarn och aktieavkastningen till där de var innan krisen maj 2008.

Detta i sig visar klart hur kraftigt dessa vindar hade blåst som i huvudsak hade gått åt deflations-hållet till, dvs ökat penningvärde. För när finanssystemet inte hade kunnat hålla uppe farten, kom i själva verket varupriserna att falla.

Ovanstående har beskrivits på otaliga sätt, men det enklaste är att när vindarna vänder åt deflation, åt förhöjt penningvärde, går investerarna över till valutor eftersom dollarn går upp och till obligationer när dessa vinster går ner.

En avgörande fråga är: har vi nått bottenstrecket för dollarn och högsta värde på obligationerna, eller står vi inför en inflationsbubbla? Detta är ett bryderi för investerarne, för vi känner till att både regeringens skuldsättning såväl som inflationsskyddet (guld och handelsvaror) innebär bubblor, men vi vet inte vilken av dem som först spricker.

Men det allra mest intelligenta och tröttande fallet med att gå tillbaka till deflation har IMF lagt fram i veckan, alltså Internationella ValutaFonden, i sin Global Financial Stability Report, det allra viktigaste dokument som kommit därifrån efter krisen.

Det är närmast alarmerande i sin syn på regeringens såväl som den privata skuldsättningen runt världen, liksom kommande svaghet i banksystemet. IMF vill ha budgetnedskärningar, skuldminskning och en tuff politik gentemot banker (man tänker nysta upp svagare bankers affärer, snarare än att låta dom flyta).

Som britterna förra året visat, är det möjligt att inskränka det berättigade i att ha gigantiska vinstmarginaler, då den offentliga krediten står på spel.

Faktum är att president Obama, som under sina första två år spenderat likt en drucken sjöman som vaknat upp bredvid J.M. Keynes, nu vill blidka TeaParty-rörelsen, och det säger oss något: Det är inte bara marknader som står emot inflationen, utan också väljarna.

Inflationen överför välstånd från kreditgivarna till låntagarna. Då den industriella världens befolkning åldras, finns mer kreditgivare än låntagare, och de håller uppe balansen inom den politiska makten.

Detta förklarar TePartyrörelsens framgång, vars ledarskap varit så splittrat och amatörmässigt, att dess inflytande verkade märkligt, men inte desto mindre handlade det om en helt rationell rädsla för att regeringarna ska komma att svepa bort värdet på pensionerna.

Världen kommer att vara ovillig att ta till sig IMFs råd; om de nu alls skulle göra det, om att vi haft en dubbelnedgång i recessionen. Marknaderna är extremt svåra att bemästra och därför skulle en deflation, låt vara en skattemässig återhållsamhet, utgöra en fördel för dessa som äger obligationer, medan en deflationsstyrd penningpolitik (särskilt om Federal Reserve avyttrat tillgångar) skulle ha förstört marknaden för obligationerna.

Av denna anledning är aktier inte nödvändigtvis ett bra skydd mot deflation, som de har varit tidigt under år 2009. Det bästa deflationsskyddet, eller snarare det billigaste i fråga om aktieportfölj,är en med VIX aktier. Det finns ingen ersättning för dessa aktier och/eller optionsmarknader.

ETF skulle imitera den fix som minskat känsligheten i index med en väldig marginal. Diagram finns som visar ETF mot det observerade VIX indexet.


övers ingrid Ternert

Etiketter:

torsdag, april 21, 2011

Flygförbudszon över Libyen, men varför då inte över Gaza?


Nyligen införde FNs Säkerhetsråd en flygförbudszon över Libyen, resol 1973, varför då inte också över själva Gaza? Målet skulle vara att hindra stridsflygplan från att attackera civila nere på marken.

En motsvarande zon behöver man i Gaza, där Israeliskt flyg sedan länge attackerar befolkningen där och genom händelserna i Nordafrika intensifierar sina attacker mot civila.

Bara under de senaste 48 timmarna dödades tio civila, inklusive en kvinna och hennes dotter samt två barn.

Israels regering, uppbackad av en del sk israelvänner och andra bulvaner, har inlett en intensiv kampanj för att få FN-rapporten om misstänkta krigsbrott under kampanjen i Gaza för två år sedan begravd och skrotad.

Rapporten överlämnades nyligen av FNs Råd för de Mänskliga Rättigheterna till FNs SäkerhetsRåd fvb till Internationella Brottmålsdomstolen i Haag. Det är detta Israel vill förhindra.

Med Goldstonerapporten ur vägen kunde Israel gå vidare med nya planer på massmord och förödelse i Gaza, och kan planera en ny attack mot den andra frihets-flottan, Freedom Flotilla 2, som inom kort återigen kommer försöka bryta den olagliga blockaden av Gaza.

Arabförbundet vände sig för någon vecka sedan till FN med kravet på en flygförbuds-zon i Gaza, liknande den över Libyen. Nu är det upp till den svenska regeringen, våra politiska partier, EU och andra som stött resolutionen om Libyen att bevisa talet om skydd av civila inte bara gäller vissa utvalda länder.

Kravet gäller också alla de 1,5 miljoner palestinier som nu bor hopträngda i utsatta områden utan möjlighet att komma undan attackerna.

Gör man det?

är frågan Gunnar Olofsson i Göteborgs Palestinagrupp ställer

Etiketter:

onsdag, april 20, 2011

USA bombar med utarmat uran i Libyen

tisdag, april 19, 2011

Civila strandade i krigets Libyen

Etiketter:

Fortsatta strider i Libyen


I Libyen fortsätter strider i städer och på slagfältet och resulterar i amputationer av ben och armar.

NATO fortsätter att bomba och oppositionen vill inte förhandla med Khadaffi. Där går det inte att trycka emot, såvida man inte förfogar över trupper på marken.

Ingen förhandling äger rum och därmed gäller endbart det militära spåret.

Enligt FNs resolution 1973 finns inget mandat för beväpning av oppositionen. Därför försöker man finna ett kryphål till att göra detta.

För att FN ska kunna stödja motståndet krävs ett politiskt-ekonomiskt erkännande av oppositionen.

Dessa behöver emellertid utrustning för att kunna klara sin kommunikation. Utan marktrupper går det inte. Den 17 mars var det nära att oppositionen hade förlorat allt mot Khadaffis trupper.

Kina och Ryssland har idag kritiserat NATO.

Om begäran kommer från FN om humanitär hjälp, blir det emellertid så att man inte får ha trupper på marken. Dock är detta en humanitär katastrof och läget ännu akut och kan bli segt och förödande.

Oppositionen i Bengazi vill ha helikoptrar och utföra en begränsad insats med t.ex fallskärmstrupper. NATO har utfört 100-tals attacker bara se'n dagen innan. Enbart alltsedan gårdagen har 40 stridsvagnar blivit förstörda av NATOs flygbombning.

NATO säger att man fortsätter tills situationen på marken har förbättrats. Men situationen på marken förändras ständigt.
övers Ingrid Ternert

Etiketter:

Iranska Sunni-demonstranter dödade i sammandrabbningar med iranska säkerhetsstyrkorThe Guardian 18april
Åtminstone 12 människor som man antar tillhört Irans Sunni-minoritet har sedan i fredags dödats i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och antiregerings-demonstranter i staden Ahwaz i sydvästra delen av landet.

På måndagen skrev Shirin Ebadi, Irans Nobel-fredspristagare, ett brev till FNs högsta kommissionär för de Mänskliga Rättigheterna, i vilken hon sa att "mer än 12" Sunni demonstranter blivit dödade i Irans oljerika provins i Khuzestan, där många arabisktalande iranska sunni bor.

Enligt Ebadi hade hundratals människor samlats i Ahwaz för en fredlig demonstration mot den islamska regimens diskriminering av sin sunniminoritet.

"Under dessa sammanstötningar blev mer än 12 människor dödade, runt 20 sårade och tiotals demonstranter arresterades," skrev Ebadi i sitt brev.

Hon kritiserade Irans behandling av sunnis och sa: "Under den Islamska Religionens Revolutions 32 åriga historia, har arabisktalande iranier fått lida av en brist på jämlikhet och uppleva en omfattande diskriminering."

Händelserna nyligen i Ahwaz har kommit vid en tidpunkt då Iran offentligt kritiserat Bahrain – ett land där en Sunniminoritet regerar över en Shiamajoritet på 70%– genom yttre våld för att trycka ner den egna befolkningen.

Iran har uttryckt sitt stöd till de prodemokratiska rörelser som kommit att svepa in över MellanÖstern, förutom Syrien som är starkt allierad med Teheran.

Iranska statliga media brydde sig från början inte om dessa sammanstötningar i Ahwaz, men efter ett tag publicerade Irans halvofficiella 'FARSI nyhetsbyrå', att en person blivit dödad och en annan sårad.

En Mänsklig Rättighets-Organisation från Storbritannien har i samtal med tidningen 'the Guardian' sagt att man tagit emot vittnesmål från olika människor som deltagit i Ahwaz-protesten, och de har berättat att åtminstone 12 blivit dödade i samband med, att regeringsstyrkorna öppnat eld mot fredliga demonstranter.

Reza Vashahi, talesman för 'Organisationen för de Iranska Minoriteternas Mänskliga Rättigheter',IMHRO, förklarade att "Oturligt nog är det inte känt vad som hände med de demonstranter som arresterades, och vi vet inte ens var de befinner sig."

Organisationen har identifierat en av de döda demonstranterna, men förklarade också hur rädslan för att bli ställda inför rätta har tvingat de döda demonstranternas familjer att hålla tyst.

Alltsedan den Islamska Revolutionen 1979 har 'Organisationen för de Mänskliga Rättigheterna' dokumenterat Irans brott mot sina minoriteters Mänskliga Rättigheter, särskilt då kurder och arabisktalande sunni.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

måndag, april 18, 2011

Ryssland gillar inte Natos tolkning av resolutionen om Libyen

Lägg skattemedlen på bistånd istället! och låt inte folket i Afganistans bli övningsobjekt


Vad gäller Libyen har FN nu vare sig tid eller pengar att evakuera alla gästarbetare.

Samtidigt har i Afghanistan ett attentat utförts av talibanerna där den franska försvarsministern var målet. Två soldater blev tidigare dödade, då två attentatsmän attackerade en bas.

Och för en knapp vecka sedan berättade Pierre Schori i Karlstad om utvecklingen av den svenska militärinsatsen i Afghanistan.

En insats som gått från tidsbegränsad skyddsstyrka till krigförande NATO-trupp. Schori citerade Tolgfors märkliga uttalande- "I krig kan man inte komma tvåa" och såg en ökad brutalisering av både språk och attityd hos militär och försvarsmakt.

I Afghanistan förhandlar samtidigt kunnigt folk i Svenska AfghanistanKommittén med byäldste om skolbyggen, och dessa får stå kvar, medan skolor donerade av militären bränns ner!

Motsättningarna ökar, de flesta länder börjar dra sig ur, men Sverige kör sin egen agenda - nu utan bortre gräns verkar det som! Tolgfors vill fortsätta bekämpa talibanerna - alltmedan Karzai föreslår förhandling. Vad håller egentligen den svenska krigsmakten på med?

Och vad har man egentligen där att göra? Det här har ingenting med svenskt försvar att skaffa, snarare tvärtom - vi utgör nu ett mer troligt mål för sk terrorister genom denna inblandning.

Tack och lov arbetar samtidigt Svenska Afganistankommittén och Afganistansolidaritet för humanism och försöker uppväga det hela...

IT

Etiketter:

söndag, april 17, 2011

NATO anammar Syriens metoderNATOs plan i Libyen verkar vad man hittills kunnat se vara införlivande av ett syriskt härskarprojekt av Machiavelllisk dignitet som i Libanon. NATO styrkor (och de nationers som ligger bakom) har inte visat något intresse av att verkligen besegra Khadaffi eller få hans regim att kollapsa.


Istället tycks målet vara att ge anti-Khadaffiregimen (ja, den är nu en officiellt enskild regim, erkänd av flera nationer) "österut" ett tillräckligt tryck för att kunna stå för sig själv som en formidabel opponent till Khadaffi.

Reportage visar att de NATOoperationer som är koncentrerade till den östra delen av Libyen, ser ut att vilja rensa denna från Khadaffis brigader och bana väg för en möjlig delning av landet.

NATO har emellertid inte intervenerat i den västra delen av landet å de belägrande rebellernas vägnar. Det finns inga bevis för att denna NATO-intervention har något att göra med humanitära överväganden.

Så länge det antal libyer som dör i något läger, nästan är lika stort som i motståndarens läger, verkar saker och ting fungera enligt plan.

Huvudmålet för operationen ser ut att vara identiskt med alla tidigare operationer som dessa stormakter företar sig: ett utdraget profit-genererande krig.

Som det populära videospelet "Counter Strike," betyder det egentligen ingenting vem som går med i "terrorist" laget eller i "kontraterrorist" laget, eftersom spelets mål inte är att vinna, utan att spela!

Amerikanska CIA skyddar palestinska Svarta September "terrorist" Ali Salameh från att dödas av israeliska Mossad?

SovjetUnionen stöder palestinska miliser och motståndsrörelser, medan USA samtidigt erkänner staten Israel?

Britternas handskakningar med Khadaffi (den påstådda mästaren bakom Lockerbie bombningen) till att underteckna oljekontrakt, därefter röstning om FNs Säkerhetsråds resolution 1973 för att bomba hans styrkor? …

När kommer folk att begripa, att då man väl befinner sig högt upp i spelet, gäller ens lojaltet bara en själv, den egna makten och förmögenheten? Och vem det än är som visar en uppriktig ideologisk lojalitet av vilket slag, kommer vid något tillfälle att uteslutas ur spelet?

övers Ingrid Ternert

=en_USA&feature=player_embedded&version=3">


Etiketter:

CIA hade i tysthet arbetat inne i Libyen


Voice of Americas nyhetsprogram 5 april 2011

CIAs arbetar i tysthet inne i Libyen
av Gary Thomas

Rapporter som publicerats säger att CIApersonal arbetar inne i Libyen. Men vad de gör där, det står inte klart.

Det beror på att CIA som vanligt inte kommenterar rapporteringen.

Obamaadministrationen har sagt att man ännu inte bestämt sig om man ska beväpna de libyska rebellerna. Men det är mycket CIA kunnat ta sig för i Libyen förutom just detta.

Analytiker säger det inte borde ha varit någon överraskning om CIA redan börjat sitt arbete i Libyen. Reva Bhalla, Mellanöstern-analytiker för den privata underrättelse-firman Stratfor säger, att detta med att samla in underrättelser utgör CIAs mest grundläggande arbete.

"Uppenbarligen behöver man folk på marken, då man driver en sådan här militär kampanj, som gäller att identifiera flyganfallens mål...", sa Bhalla.

Utöver att samla underrättelser arbetar enligt offentliga uppgifter ett okänt antal CIAtjänstemän tillsammans med brittisk underrättelsetjänst och motståndares special-styrkor tillsammans med libyska rebeller.

CIA har en egen paramilitär komponent, känd som 'Divisionen för särskilda aktiviteter'. Men vad CIA kan göra i Libyen, förutom det att enbart samla in under- rättelser, det står inte klart.
....
Många analytiker tror att man behöver sofistikerade vapen för att förmå rebellerna att vända utgången till sin egen fördel.

Dessa vapen som USA då försett de afghanska rebellerna med, dessa som under 1980-talet bekämpat den sovjetiska ockupationen - och kunnat få specialträning i hur man använder dom.

Hemlig auktorisering
Enligt publicerade uppgifter som citerar källor inom Obamas administration, har president Barack Obama undertecknat ett hemligt godkännande, som godkänner en möjlig framtida träning och beväpning av rebellerna.

Men ett sådant program innebär stora risker. Under 1961 gjorde en CIA-tränad styrka ett misslyckat försök att landa i Grisbukten på Cuba för att störta Fidel Castro. Detta blev förödmjukande för den då nytillträdde president John F Kennedy.

Under 1980talet beväpnade och tränade CIA tillsammans med Pakistan anti-sovjetiska afghanska rebeller. Rebellerna, de sk mujahedin, drev ut den sovjetiska armén men många av medlemmarna kom att forma kärnan av talibanerna och al-Qaida

Och många av de sofistikerade vapen motståndet fått, som portabla mark-till-luft missiler, har vid krigsslutet inte blivit inräknade.

....Vad CIA egentligen gör i Libyen kanske aldrig kommer att bli offentliggjort. Men, som tidigare CIAanställda poängterat, ju större operation, desto svårare är det att hålla den hemlig.


övers IT

Etiketter:

lördag, april 16, 2011

Återigen! - Guns'n butter i intervju med Michel Collon om Libyen och varför de utländska makterna är där

Guns and Butter - April 13, 2011 at 1:00pm

Click to listen (or download)

Etiketter:

USA strävar efter att få in Sverige i Nato...


Nato välkomnar Sverige skriver

Mikael Holmström
SvD 16april 2011

Med svenskar under Nato-kommando i Afghanistan och över Libyen så borde svenska folket fundera över om Sverige inte också ska bli medlem av Nato.

Det är en uppmaning som USA kommer med och därmed signalerar en ny amerikansk politik för Sverige.

Budskapet framförs av den tredje högsta politikern i USA:s försvarsdepartement Pentagon, Michèle Flournoy

–USA välkomnar ett större samarbete med Sverige och Finland. Vad gäller säkerhet så delar vi gemensamt ett antal intressen och utmaningar. Vi är mycket mer effektiva när vi arbetar tillsammans.

Men självklart är det de svenska och finländska folkens sak att avgöra vilken säkerhetsarkitektur de vill tillhöra i framtiden, säger Michèle Flournoy till SvD.

Hennes position motsvarar en statssekretare och hon är ansvarig för politiken i Pentagon. I går framträdde hon vid ett seminarium i Stockholm, som arrangerades av Utrikespolitiska Institutet och Internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

Där påpekade Michèle Flournoy att Sverige utfärdat en solidaritetsförklaring om att ge och ta emot militär hjälp och har övergått till insatsförsvar. Därefter ställde Flournoy frågan om Sverige ville lösa sina problem själva eller inom Nato.

–Jag frågade en nordisk publik om de tänker på detta för sin egen framtid, förklarar Michèle Flournoy.

–Med solidaritetsförklaringen och reformeringen av era försvarsstyrkor ser vi hur samarbetet med Nato växer.

Frågan jag har ställt är: Vart vill det svenska folket ta detta samarbete?

USA har tidigare varit mycket försiktig med att lägga sig i en svensk Nato-debatt. Men flera experter i publiken kom att uppfatta Flournoys fråga som en förändring i amerikansk politik.

–Vi pressar ingen, eller vrider om armen på någon – vi har alltid dörren öppen, säger Michèle Flournoy som svarar att hur snabbt Sverige kan komma med i Nato, avgör det svenska folket.

Hon välkomnade de åtta Gripenplan som Sverige satt in i flyginsatsen över Libyen och antydde att ett avgörande där dröjer

–Vi har hållit på i fyra veckor, det är inte mycket tid. Det är ännu tidigt, vi ökar trycket och kommer att fortsätta att göra det, säger Michèle Flournoy som också lovordar insatsen av de 572 svenska militärerna i Afghanistan.

–Framstegen är bräckliga och det kan bli bakslag, men det är ändå verkliga framsteg.

Etiketter:

Militärinsatser utomlands...men inget krut till Sverige...


Riksrevisionen har granskat regeringens hantering av svenska bidrag till civila och militära internationella insatser. Det gäller bidrag både i form av militära förband och civil personal. Granskningen visar att det inte finns förutsättningar för ett samordnat och effektivt resursutnyttjande.

Eftersom regeringen inte konkretiserat mål eller motiv är det heller inte tydligt vad de svenska bidragen förväntas uppnå eller vilka resultat som ska redovisas.

Regeringen tycker det är viktigt att utveckla samarbetet mellan olika svenska aktörer i internationella sammanhang. Regeringen har dock inte förtydligat vad det innebär i praktiken och det finns ingen struktur eller samsyn kring hur samverkan ska bedrivas.

Granskningen visar också att Riksdagen inte har insyn i verksamheten eftersom regeringens rapportering brister. Kostnaderna ökar men ingen har överblick. Det går heller inte att få fram de totala kostnaderna.

Regeringen bör konkretisera mål och motiv för svenska bidrag till de internationella insatserna och informera Riksdagen om de totala kostnaderna. Det är viktigt med öppenhet och insyn i en sådan central utrikespolitisk verksamhet som dessutom kostar stora summor varje år, säger riksrevisor Jan Landahl.

Han rekommenderar också att regeringen klargör när och hur samverkan ska ske mellan de svenska aktörerna och att pröva andra modeller för strategisk samverkan.

Det är nämligen så att drygt 1000 svenskar årligen skickas ut för att delta i internationella insatser genom FN, EU eller NATO. De som ansvarar för verksamheten är Utrikesdepartementet, Försvarsdepartementet och Justitiedepartementet.

Försvarsmakten, Folke Bernadotteakademin, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Rikspolisstyrelsen och Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida)är myndigheter som granskas.

Man kan ladda ned rapporten 'Svenska bidrag till internationella insatser'RiR 2011:14från Riksrevisor Jan Landahl genom Projektledare Matilda Hultgren 08-5171 41 35 och pressekreterare Pernilla Eldblom 08-5171 42 00

Etiketter:

fredag, april 15, 2011

Kucinich - 'USA kan inte bara intervenera i Libyen'
Demokraternas Kongressledamot Dennis Kucinich från Ohio diskuterar på Democracy Now! varför president Obama kan ha gjort en "åtgärd som kan ställa honom inför Riksrätt" genom att låta USAs väpnade styrkor tvinga fram en flygförbuds-zon i Libyen utanför Kongressens godkännande(som motsvarar Riksdagen).

"Denna president har påtagit sig en makt som ingen president, inte ens president Bush har gjort,” säger Kucinich. “Jag tror att vi behöver fokusera detta, inte som en fråga om huruvida vi tycker om President Obama eller inte, inte en fråga om det gör något om vi är demokrater eller inte, utan om vi förstår det eller inte, dessa grundläggande konstitutionella principer som gäller ämbetets separering från makten."

övers IT

Etiketter:

torsdag, april 14, 2011

USAs sociala media erbjuder träningscenter utomlands, som nu för anti-regerings rörelser i Mellanöstern och Afrika

tisdag, april 12, 2011

Så var det krig igen

Etiketter:

måndag, april 11, 2011

Ja vad i h-e har vi egentligen i Libyen att göra?

Tänk att det skulle vara Polen som öppnade ens ögon om vad i helvte EU och framförallt Sverige har att göra i Libyen? Och sätta igång och skicka dit Gripen och bomba??

Äntligen vaknar jag upp och ruskar på mig. Då det är ett par klaner som står emot varandra, varav K stöder den ena och USA-EU den andra i förhoppning att komma åt Libyens oljetillgångar.

Och för ändamålet beskriver Khadaffi som galen. Ja, det är ett klansamhälle. Ja någon av klanerna har han ju tillhört. Ja det har varit lugnt och tryggt där tidigare, där ungdomen fått allt betalt under sin utbilldning.

Säg vad är då problemet?? Att USA knutit till sig några konkurrerarande klanledare?

VARFÖR DÅ I H-E ska Sverige skicka dit Gripenplan?
För att ge dom gratisreklam.
För att ställa in sig hos amerikanarna.
För att vissa idioter där uppe vill få in oss i NATO.

grrrrr

Etiketter:

söndag, april 10, 2011

Polen fördömde Natos hyckleri9 april Polen vägrar att gå med i NATOs bombkrig mot Libyens Muhammed Khadaffi på grund av Europas "hyckleri" och inkonsekvens om mänskliga rättigheter, förklarade premiärminister Donald Tusk på lördagen.

Polen övertar EUs roterande sex månader långa ordförandeskap i juli. Tusk sa att EU riskerar ge intryck av att bara ingripa när oljeförsörjningen står på spel.

"Även om det finns ett behov av att försvara civila från en regims brutalitet, är inte det libyska fallet ännu ett exempel på europeiskt hyckleri med tanke på det sätt som Europa har betett sig mot Khadaffi under de senaste åren eller månaderna?" sa Tusk i en intervju med Gazeta Wyborcza.

"Det är en av orsakerna till vår återhållsamhet ... Ifall vi vill försvara människor mot diktatorer, repressalier, tortyr och fängelse, måste denna princip vara universell och inte enbart åberopas när det passar, är lönsamt eller säkert," sa Tusk.

Liksom Libyens regering har Syrien, Jemen och Bahrain försökt utrota prodemokratiska oroligheter med våld, men det finns ingen som har talat om Västs ingripanden för att skydda dess civilbefolkning.

Polen, som brukar vara en pålitlig allierad till NATO och har skickat soldater till Irak och fortfarande har 2600 soldater i Afghanistan, sa att inga nationella eller Natos säkerhetsintressen står på spel i Libyen.

övers IT

Etiketter:

lördag, april 09, 2011

Black Hawk-affären i hamn- trots svallvågorna
DN Debatt 9 april ”USA-helikoptrar stärker Sveriges försvarsförmåga” skriver försvarsminister Sten Tolgfors (M)

Försvarsminister Sten Tolgfors: Genom köpet av Black Hawk-helikoptrar – som härmed offentliggörs – får den svenska helikopterflottiljen en långsiktig och beprövad lösning. Sverige har valt helikoptersystem.

Tolgfors går från klarhet till klarhet. Först Hpk14 som ännu inte finns och kan flyga. Nu Black Hawk som flugit i snart 40 år och är mer än pensionsmässig. Men Tolgfors kan ju inte belastas för att upprepa sina misstag.

Jaha, 4,7 miljarder för 15 helikoptrar. Men 2 miljarder till SJ för ett tågsystem till 9 miljoner svenskar, det har vi inte råd med.

TT "Fel att köpa nya helikoptrar" och "anmärkningsvärt" att beskedet presenteras via media. Så reagerar oppositionen på regeringens beslut att köpa in amerikanska Black Hawk-helikoptrar.

– Det här kommer att ta en del tid att analysera. Det är viktigt att titta på hur den här helikopterns förmågor står i relation till svenska förhållanden, som svenskt klimat, säger Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Han påpekar att Indien varit på väg att köpa Black Hawk, för att sedan avbryta köpet, och att både Spanien och Danmark valt andra alternativ. – Jag vill inte säga definitivt att det här var fel för Sverige, men det kan vara ett för snävt val, säger han. Hultqvist är märkbart irriterad över att försvarsutskottet inte fått veta något om valet av helikoptrar.


– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att bli informerad om det här via DNs debattsida. Det här är en för stor fråga för att vi ska behöva läsa om det i medierna, säger han.

– Vi har efterfrågat något som inte är ett utvecklingsprojekt med risk för förseningar och fördyringar. Vi vill ha en helikopter som redan används i insats, säger Sten Tolgfors till TT.

Helikopter 14, som Sverige beställt för tio år sedan, är försenad och kommer inte att kunna användas fullt ut förrän år 2020. Tolgfors säger att förseningarna har kostat mycket pengar och inneburit mindre flygtid.

– Vi beställde den med helt egna lösningar jämfört med andra länder. Ett litet land hamnar då längst bak på väntelistan, säger han.
Sverige har haft problem med helikoptrarna i många år, varför kommer det här köpet först nu?
– Det har varit en källa till betydande problem. Men jag tycker att det här är en unikt effektiv upphandlingsprocess. Vi tog beslutet i somras och kan se dem på svensk mark inom ett år, säger Tolgfors.

Enligt Tolgfors är Black Hawk-helikoptrarna väl beprövade. Han hänvisar till att de används i 27 länder och tillverkats i 3000 exemplar.Kritiken från Socialdemokraterna om bristande information slår han ifrån sig.

”USA-helikoptrar stärker Sveriges försvarsförmåga” I artikeln sägs att nu kan Sverige förlänga sin helikopterinsats i Afganistan, för mig verkar den kombinationen omöjlig att genomföra.----

– Det här är behandlat av Riksdagen, de har gett oss det stöd vi behöver. Det är inte så att Riksdagen är oinformerad, säger Tolgfors.

Miljöpartiet anser att det är helt fel att köpa nya helikoptrar. I stället borde Sverige rusta upp helikopter 4, som redan finns inom försvaret.

– Finländska Patria har gett en offert på den. De kan bygga om den för en betydligt lägre summa än vad det kostar att köpa nytt, säger Peter Rådberg, MPs försvarspolitiske talesperson till TT.

En upprustning av befintliga helikoptrar skulle inte ta längre tid än att införskaffa nya helikoptrar, bedömer Rådberg.
– Vi kunde ha löst det på det sättet för många år sedan, bara regeringen hade velat.

Men de vill som vanligt bara ha nytt. Det är Försvarsmakten som vill ha de här helikoptrarna och då klarar inte regeringen av att stå emot, säger han.
------

Just nu slutförhandlar Försvarets materielverk om köp av 15 amerikanska helikoptrar av typen Black Hawk. Redan i sommar inleds pilotutbildningen i USA. I början av 2012 ska de första helikoptrarna levereras. 2017 ska alla de nya Black Hawk-helikoptrarna vara fullt operativa, enligt Försvarsmakten.

Det här gör det bland annat möjligt att förlänga den svenska helikopterinsatsen i Afghanistan från 2013 och framåt.

Genom anskaffningen fördubblas Sveriges medeltunga helikopterförmåga. Det stärker både landets försvarsförmåga och säkerheten i insatserna internationellt, skriver Sten Tolgfors i DN

Ökad rörlighet är centralt för att öka landets försvarsförmåga och för ett försvar som är användbart, tillgängligt och flexibelt. Detta är grundläggande inte bara för den svenska försvarsreformen, utan också för försvarsutvecklingen i EU, Ryssland och Nato.

Huvuddelen av den insatsorganisation om cirka 50.000 soldater och sjömän som Sverige nu bygger ska, när den är fullt utbyggd,vara tillgänglig på ett par dagar om Sverige hotas. Många förband kommer att ha omedelbar tillgänglighet.

Alla förband ska vara användbara inom en vecka. Anställda soldater och sjömän liksom en rad nya materielsystem som ubåtar, torpeder, artilleri, splitterskyddade fordon och radarjaktrobotar höjer försvarets kvalitet betydligt.

Detta står i stark kontrast till det urholkade försvar som Alliansen ärvde, där det tog ett år att få 11.000 man på fötter. Och upp till tre år att få 30.000 soldater användbara för försvaret av Sverige. Det var för lite och för sent.

För att militär förmåga skall vara relevant krävs att den snabbt kan sättas in där den behövs. Därför har Sverige skaffat strategisk flygtransportförmåga via SAC/C17-samarbetet, något vi aldrig har haft förut. Därför dubblerar vi nu den medeltunga helikopterförmågan, genom anskaffning av ett nytt helikoptersystem.

Helikopterförmågan har under ett antal år brottats med betydande problem och obalanser.

Helikopter 15 anskaffades som en lätt utbildningshelikopter, men har på grund av förseningar och brister i andra tyngre system fått användas för mer krävande uppgifter, bland annat som transporthelikopter i NBG11 (NBG=Nordic Battle Group).

Helikopter 14 är kraftigt försenad. För det bär Sverige självt ett stort ansvar. Den beställdes 2001 och var ett rent utvecklingsprojekt.Sverige krävde en rad nationella särlösningar, till exempel annan takhöjd och andra ledningssystem, än andra köparländer. Därför beräknas helikopter 14 bli fullt operativ först år 2020.

Helikopter 10B byggdes om i Norge för Medevac-uppgifter, det vill säga ambulans-helikopter. Modifieringen har dragits med starka förseningar och kvalitetsbrister och systemet finns nu i tre olika varianter.

Helikopter 10B skulle ha varit färdig i januari 2008 för insats med den nordiska stridsgruppen 2008, men har först nu kunnat sändas till Afghanistan för insats från april 2011 till april 2013.

Resultatet av dessa problem är att flygtidsuttaget har varit begränsat. Pilotutbild-ningen har halkat efter och problem har flyttats runt mellan helikoptersystemen. En brist i det ena helikoptersystemet har lett till att ett annat helikoptersystem fått
användas för ett syfte det aldrig varit avsett eller lämpat för.

Helikopterflottiljen behöver en långsiktig lösning, som också ökar Sveriges samlade helikopterförmåga i en tid då försvarets rörlighet är tilltagande viktig.

Därför beslutade Alliansen i juli 2010 att anskaffa ett helt nytt medeltungt helikoptersystem. Detta skulle dessutom ske på ett fullständigt annorlunda sätt än vid anskaffningen av helikopter 14.

Riksdagen avsatte 4,7 miljarder kronor för nya helikoptrar. Dessa 4,7 miljarder har dock aldrig avsett att täcka enbart anskaffning av helikoptrar, som ibland påstås, utan också vidmakthållande och drift av systemet ända fram till 2020.

I kontraktet ska också utbildning av piloter, besättningar och tekniker ingå.
Försvarets materielverk har nu valt helikoptersystem. Just nu slutförhandlar FMV anskaffningen av 15 amerikanska helikoptrar av typen Black Hawk. Pilot­utbildningen ska inledas redan i sommar i USA.

Redan i början av 2012 ska de första helikoptrarna enligt FMV levereras. Detta ska bland annat möjliggöra en förlängd svensk helikopterinsats i Afghanistan från 2013 och framåt.

2017 – alltså före slutleveranserna av helikopter 14 som beslutades för 10 år sedan –skall alla de nya Black Hawk-helikoptrarna enligt Försvarsmakten kunna vara fullt operativa inom helikopterbataljonens ram.

Det faktum att Sverige anskaffar ett helikoptersystem – utan svenska särlösningar – som är väl beprövat, och som redan används av andra länder i internationella insatser möjliggör gemensamma logistik- och underhållslösningar.

Sammantaget innebär detta upp till halverade kostnader i anskaffningen av de nya helikoptrarna i jämförelse med utvecklingsprojektet helikopter 14.

Helikoptrarna levereras med splitterskydd, varnings- och motverkanssystem, samt luftintagsfilter och kulsprutor för egenskydd. De kan ta bårar och sjukvårds-utrustning.

Genom att köpa väl beprövade materielsystem kan tiden för anskaffning kortas väsentligt och därmed kan säkerheten för soldater i insats snabbt förbättras. Samtidigt räcker pengarna mycket längre när kostnaderna hålls nere.

FMV har genomfört upphandlingen och undersökt flera alternativ. FMV anser att anskaffningen nu är så långt gången att den kan offentliggöras, bland annat för att Försvarsmaktens rekrytering av piloter ska kunna fullgöras.

Systemsäkerheten ökar drastiskt när beprövade system utan barnsjukdomar anskaffas. Black Hawk opereras av 27 användarländer och över 3000 är tillverkade. Den är i full serieproduktion och ett stort antal är insatta i insatser.

Mer än en miljon uppdragstimmar är genomförda med systemet.

Sverige kan inom mindre än ett år få nya Black Hawk-helikoptrar. Nu blir utmaningen för Försvarsmakten positiv, att integrera ett nytt helikoptersystem i verksamheten och dra nytta av den nya förmågan. Det stärker både landets försvarsförmåga och säkerheten i insatser internationellt.

Etiketter:

Sveriges stora inköp av vapen och vapenförsäljning är snarare en del av problemet


Sverige ska nu köpa in 15 amerikanska Black Hawk-helikoptrar. Prislappen hamnar på 4,7 miljarder kronor. Enligt planerna ska de första helikoptrarna levereras nästa år och svenska piloter börja utbildas i sommar.
År 2017 ska alla dessa nya Black Hawk-helikoptrar kunna vara fullt operativa, menar vår moderata försvarsminister Sten Tolgfors på DNsdebattsida.

"Genom att köpa ett väl beprövat system kan Sverige minska sina kostnader och korta anskaffningstiden" menar han.

Apropå ett sedan länge krigsdrabbat land som Sverige inte bör ha sänt vapen till, såvida våra exportregler fungerar...att inte sälja vapen till stater i krig...
Den 7 april skriver Henrik Andersson till Ofog om Pakistan

- Jag kom just hem från en resa till Pakistan där jag deltog i en konstutställning och ville bara berätta om några erfarenheter av synen på militarism bland de människor jag mötte.

Inte för jag tror att det på den här listan finns någon som tror att det finns nåt stöd från den pakistanska befolkningen för USAs krig i Pakistan, men jag vill ändå berätta att bombkriget i landets norra delar hela tiden skördar civila dödsoffer och är en källa till frustration och känsla av kränkning.

Det var med en lätt kuslig känsla jag kunde berätta för mina mycket förvånade pakistanska kollegor att de vapensystem som används är testade i det land varifrån jag kommer.

Jag hade kontakt med ett par NGOer som arbetar för arbetare och kvinnors rättigheter (bla PILER) och kunde berätta för mig, att det verkliga problemet då det kommer till allmän säkerhet är den stora spridningen av handeldvapen.


En sak är dock säker. Det är att Sveriges försäljning av t.ex Robot 70 missiler till Pakistan inte hjälper utan snarare är en del av problemet. Jag har inte så lång erfarenhet av fredsarbete, men efter min resa har jag blivit än mer övertygad om hur viktigt det är med anti-militarism.

Etiketter:

onsdag, april 06, 2011

Dödliga protester i Jemen - LibyenEtiketter:

Arab Woman om Jemen och hemlängtan till Irak


Jemen etc 4 april 2011 av Layla Anwar An Arab Woman Blues

USA vill nu få bort Jemens president: Förenta Staterna har kommit fram till att Jemens president Ali Abdullah Saleh inte verkar vilja genomföra de reformer oppositionen i sina protester kräver (och råkar vara huter och/el anslutna eller till största delen kopplade till och beväpnade av Iran) och måste ut ur regeringen.

Utan tvekan kommer våra "progressiva liberala vänster-människor" finna denna andra del av "den arabiska våroffensiven" mycket välkommen.


Bättre att hålla en hink redo i närheten av min dator, ifall jag skulle kräkas på det, eftersom jag är beredd på mer läsning av kräkfärdigt material på Twitter och andra ställen... Nota Bene för mig själv: USA/Storbritannien- Saddam Hussein måste gå. USA/Frankrike: Ben Ali måste gå. USA: Hosni Mubarak måste avgå.

US/UK/NATO: Khadaffi måste avvlägsnas. USA: Ali A.Saleh måste lotsas ut...Väntar fortfarande på några fler order mot Iran, Irak och Syriens ledarskap... är inte säker på att detta inträffar, inte under överskådlig framtid, definitivt inte innan Saudiarabiens vändning. Jag hoppas jag tagit fel, men det är inte något jag brukar..

USA försöker idag få bort Jemens president: Förenta Staterna har kommit fram till att det knappast är troligt att Jemens president Ali Abdullah Saleh kommer att införa de reformer som demonstranter bland oppositionen har krävt (vilka råkar vara huter och/eller nära/kopplade och till största delen beväpnade av Iran) som då måste lotsas ut ur regeringen.

Utan tvekan kommer våra "progressiva liberaler på vänsterkanten" att finna denna andra del av den Arabiska Våren mycket välkommen". Bäst då att ställa en hink nära datorn, så jag är beredd på att läsa mer kräkfärdigt stoff på Twitter och andra ställen...

Nota Bene har dessa sagt: USA/England- Saddam Hussein måste gå. USA/Frankrike- Ben Ali måste gå. USA- Hosni Mubarak måste avgå. US/UK/NATO- Khadaffi måste avlägsnas. USA- Ali A Saleh måste hjälpas ut...

Väntar fortfarande på några fler order om Iran, Irak och Syriens ledarskap...är inte säker det kommer att ske, inte under överskådlig framtid, definitivt inte innan det blir Saudi-Arabiens tur. Jag hoppas jag har fel, men det händer sällan.
---
Som sagt---Jag känner avund och ilska närhelst jag hör att utlänningar ska åka till Bagdad... Då säger jag till mig själv, denna lilla skit kan åka över till mitt land och här sitter jag, och kan inte ens sätta foten i mitt eget land. Och var gång dör jag lite till inuti...

Förra gången en släkting gav sig dit, frågade han mig om jag ville ha något. Ja, sa jag, hämta tillbaka lite jord, lite lera från flodstränderna i en plastpåse... jag vill åter känna lukten.

Jag såg aldrig denna handfull land, kände aldrig lukten. Den försvann, som så mycket annat...Som mitt hem, min hemlängtan...övers Ingrid Ternert

Etiketter:

De svenska Gripen-planen på Natos bombuppdrag i Libyen

6 april SvD av Mikael Holmström De svenska Gripen-planen kunde inte genomföra den provflygning man skulle ha gjort i eftermiddags. En felaktig bränsleblandning uppges vara orsaken. Det finns fyra olika lösningar, enl general Anders Silwer.

Det finns flera typer av flygbränsle, med olika tillsatser för olika motorer. Det svenska flygförbandet upptäckte igår att en speciell tillsats saknades i det bränsle som finns på USA-flottans bas Sigonella. Därför fick de köpa bränsle från en civil leverantör som blev försinkad av trafiken.

– Bränslet är inget stort problem, utan vi har fyra olika lösningar på detta. Planen ska flyga igen på torsdagen, säger flygvapeninspektören, general Anders Silwer till SvD.

De första flygningarna kommer att ske för att bekanta sig med miljön och kontrollera sambandet med stridsledningen.

Därefter kan det bli tal om skarpa uppdrag. Igår gjorde personalen klar planens beväpning, bland annat radarjaktrobotar av typ Amraam.

Enligt Försvarets pressofficer, Mattias Robertson, har ännu inget kontrakt skrivits med någon civil leverantör.

All övrig nödvändig utrustning är nu på plats på Sicilien. Sent i går anlände det Herkulesplan som Gripenplanen behöver för att tanka i luften. Pressofficeren Mattias Robertson uppger att den utrustning som behövs ”i stort sett” är framme.

Det tog längre tid än väntat att få Herkulesplanet till den italienska flygbasen Sigonella.

– Det har varit byråkratiskt strul, säger Robertson.
Från Sigonellabasen utgår också danska F-16-plan. Enligt den danska styrkans chef, överste Anders Rex, så kan det bli aktuellt med gemensamma dansk-svenska uppdrag över Libyen om Natostaben i norra Italien bestämmer det.

Att de svenska piloterna, till skillnad från de danska, inte får attackera mål på marken, ser Rex inte som ett problem.

– Svenskarna levererar en viktig insats, säger han.
134 bomber har de danska planen på plats i Libyen hittills släppt Danmark har stationerat sex F-16-plan på Sigonella-basen, varav fyra som utför uppdrag och de andra två är reservplan.

Hittills har de gjort 58 uppdrag över Libyen och släppt 134 bomber.
Enligt Anders Rex så har Khadaffis styrkor fortfarande luftvärn kvar som kunde bli ett hot mot de svenska Gripenplanen.

– Vi har blivit beskjutna många gånger, berättar han.

Det har handlat om eld från luftvärnskanoner som F-16 planen har undvikit genom att flyga högt. Ett större hot är luftvärnsrobotar. Enligt Rex har de danska planen inte beskjutits med dessa, däremot har de märkt att man försökt rikta in luftvärnsrobotar mot planen.

De libyska rebellerna har det senaste dygnet riktat hård kritik mot Natos insats och menat att Natostyrkan, där nu Gripenplanen ingår, gör för lite för att skydda civilbefolkningen. Den kritiken är dock inget Anders Rex går och tänker på.

– Viktigast för mig är danskarnas insats och att göra den så effektiv som möjligt, säger han.

Riksdagen har begränsat de svenska Gripenplanens uppdrag till att enbart upprätthålla flygförbudet över Libyen. Ett av argumenten har varit att det är oklart vad attacker mot mål på marken kan leda till i längden och att det finns risk för civila offer.

Anders Rex är säker på att de danska markattackerna hittills inte lett till att civila drabbats. – Regeln lyder: Finns det några tvivel, så släpp inte, säger Rex.

Etiketter:

tisdag, april 05, 2011

Protester över Sveriges inblandning i krigets Libyen

Italien - Libyens största handelspartner erkände Libyen - Striderna i Elfenbenskusten är över


4 april Libyen: Italien erkänner rebelledare som Libyens regering

Rom: Italien, Libyens största handelspartner blev i måndags den andra europeiska regering som formellt erkänner libyska rebeller som sitt lands legitima regering. Italiens utrikesminister Franco Frattini meddelade under en presskonferens i Rom med representanten för de libyska rebellerna Ali Issawi - Vi har beslutat erkänna den Libyska Nationalkongressen, sa han och hänvisade till de libyska rebellernas ledar-skap.

Frankrikes erkännande i förra månaden av rebelledare uppmuntrade dessa att på slagfältet konfrontera Muhammed Khadaffis välbeväpnade militär. Understött av den amerikansk-europeiska koalitionens krigsflygplans anfall från luften har rebelerna tjänat in terräng.

Frattini sa att det inte finns någon annan diplomatisk lösning för att få slut på konflikten, vilket inte ger Khadaffi annat val annat än att ge upp sin makt.

"Regimen i Tripoli har ingen framtid och Libyen har förlorat sin legitimitet",sa Frattini och tillade att Khadaffi och hans familj måste lämna Libyen.

Frattini sa att Rom inte skulle öppna kontor i det rebell-kontrollerade territoriet och formellt erkänna [rebellerna]. Libyen skickade i söndags en envoyé till Grekland för att diskutera ett uttåg från kriget med rebeller som vill störta Khadaffis 41-åriga regim och Natos militärkoalition som stöder dessa med anfall från luften.

Därefter skulle Libyens vice utrikesminister Abdelati Obeidi besöka Turkiet och Malta."Regimen i Tripoli skickar folk till Grekland för att komma med förslag. Förslagen är inte trovärdiga. Det är inte möjligt att acceptera dom," sa Frattini i uppenbar hänvisning till ett besök av regimens envoyé i Atén.


övers I.T

Etiketter:

Khadaffi bombade ej egna folket-USA ljugit

Dödspatruller i Afganistan: Sanningen


Kill Teams in Afghanistan: The Truth by Malalai Joya 30 mars 2011

Dessa avskyvärda foton på mördade afghaner avslöjar den aggression och racism som ligger bakom ockupationen av mitt land

"The Guardian" --- De avskyvärda hjärtskärande foton som förra veckan publicerats i tysk media, och nyligen i Rolling Stone Magazine, och till slut avslöjade den ohyggliga sanningen om kriget i Afghanistan till en bredare publik.

All den PR om kriget, att det handlade om demokrati och mänskliga rättigheter, smälter ner i den tunna luft med USAsoldater poserande på bilder med döda och stympade kroppar av oskyldiga afghanska civila.

Jag tvingas meddela att afghaner inte tror att detta är historien om några få 'ruttna' soldater. Vi anser att dessa brutala "dödspatruller" med ruttna soldatelement avslöjar den aggression och rasism som utgör en del av hela den militära ockupationen.

Om dessa foton är nya, så gäller inte det morden på civila. Dessa brott gav upphov till många protester i Afghanistan och reste anti-amerikanska kändlor bland vanliga afghaner.

Jag är inte överraskad att mainstream media i USA tvekade om de ska publicera dessa bilder på soldaterna som gjort en sport av detta att döda afghaner. General Petraeus, som idag ansvarar för den amerikansk-ledda ockupationen, sägs lägga stor vikt vid "informationskriget" för den allmänna opinionen – och där finns ett allmänt försök att hålla den afghanska verkligheten utom synhåll i USA.

I förra veckan blev det avslag för min första ansökan om ett visa till USA, och så blev min bok-turne' försenad medan mina supportrar krävde min rätt att komma in i landet. Den amerikanska regeringen pressades att ge sig och låta mitt besök sättas i verket. slutligen har inte heller detta kunnat hålla sanningen borta om kriget i Afghanistan.

Bilderna på "dödspatrullen" kommer som en chock för många utanför Afghanistan men inte för oss. Vi har sett oräkneliga incidenter med amerikanska och Natostyrkor som dödar oskyldiga civila som fåglar. Till exempel har man nyligen dödat nio barn i Kunarprovinsen, som samlade ihop ved.

I februari i år dödade de 65 oskyldiga bybor, de flesta kvinnor och barn. I det här fallet, som i många andra, påstod Nato att de bara har dödat motståndsmän, även om lokala myndigheter har erkänt att offren var civila.

För att hindra fakta från att komma ut arresterades till och med två journalister från al-Jazeera, som försökte besöka dessa och rapportera från platsen för massakern.

Successivt har USAtjänstemän sagt att man kommer att skydda civila och att de kommer att vara mer försiktiga, men faktum är, att man bara blivit mer försiktig i sina försök att dölja dessa brott och hålla borta rapportering om dom.

USA och NATO, tillsammans med FNs hjälpuppdrag i Afghanistan, brukar vanligtvis komma med statestik över civilia dödsfall, med undervärdering av antalen. Verkligheten är att president Obamas så-kallade svallvåg endast har lett till en svallvåg av våld från alla sidor, och de civila dödsfallen har ökat.

De ockuperande arméerna har försökt köpa ut familjerna till sina offer genom att erbjuda $2000 för var och en som har dödats. Afghaners liv är billiga för USA och Nato, men hur mycket man än erbjuder, vill vi inte ha deras blodspengar.

När man väl vet allt det, och sett "dödsteamets" foton, förstår man bättre varför afghaner vänder sig mot denna ockupation. Karzairegimen är mer hatad än någonsin: och regerar enbart genom avskräckning, korruption och med hjälp av ockupationens arméer. Afghaner förtjänar mycket bättre än så.

I vilket fall betyder inte detta att afghaner stöder de reaktionära sk talibanska motståndet. Vi ser istället en ökning under mycket svåra förhållanden, av ett annat motstånd lett av studenter, kvinnor och de vanliga fattiga människorna i
Afghanistan. Dessa går ut på gatorna och protesterar mot massakern på civila och kräver slut på kriget.

Demonstrationer som denna hölls nyss i Kabul, Marzar-e-Sharif, Jalalabad och Farah. Detta motstånd inspireras av rörelser i andra länder som Egypten och Tunisien – vi vill se "folkligt uppror" i Afghanistan likaså. Och vi behöver stöd och solidaritet från folk i Natoländer.

Många nya röster talar nu klarspråk om detta dyra och hycklande krig i Afghanistan, inklusive soldater från Nato arméer.

Då jag sist besökte England hade jag äran av att träffa Joe Glenton, en medveten kritiker av kriget som tillbringat månader i fängelse för sitt motstånd mot kriget i Afghanistan. Vad gäller tiden i fängelset sa Glenton: "Under nuvarande klimat ser jag detta som ett hederstecken att ha fått en fängelsedom."

Så medan världen med fasa betraktar fotografier över "dödspatruller", är modet och humanismen hos Joe Glenton en viktig tankeställare om att kriget i Afghanistan inte behöver vara för evigt.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

söndag, april 03, 2011

Libyska rebeller ger sig ut till frontenhttp://rt.com/news/gaddafi-rebel-calls-ceasefire/
Libyska rebeller förbereder sig på att lämna Ajdabiya och bege sig ut till fronten nära oljestaden Brega i väst. Och vad gäller de ruffiga krigarnas beväpning backade man ur och tryckte istället på för en politisk lösning - 1 april 2011.
-
Sedan dess har det hänt en hel del.

Etiketter:

lördag, april 02, 2011

Israel försöker motsätta sig en palestinsk stat

Israel har hållit hemliga överläggningar med Ryssland i ett bud om att motsätta sig en palestinsk stat
av Barak Ravid Uruknet 1 april 2011
Frankrike, Tyskland och Storbritannien trycker på för ett nytt internationellt fredsinitiativ som kunde inkludera upprättandet av en tvåstatslösning på basis av 1967års gränser.

Isaac Molho, premiärminister Benjamin Netanyahus högste rådgivare och toppförhandlare om den palestinska kanalen, gjorde under onsdagen i hemlighet en resa till Moskva och mötte då den ryska utrikesministern Sergei Lavrov. Målet med besöket var att försöka förmå Ryssland att inte stödja den Europeiska Unionens avsikt att om ett par veckor presentera en plan för den palestinska myndighet inom 1967 års gränser.

Molho åtföljdes på resan av utrikesministerns lagliga rådgivare, Daniel Taub, och tillbringade över en timma med Lavrov. Taub och Molho mötte också den ryska envoyén i Mellanöstern, Sergei Yakovlev, och andra högre ryska tjänstemän. En högre uppsatt israelisk tjänsteman berättade för tidningen Haaretz att Taub och Molho utnyttjade visiten "till att presentera nya israeliska idéer för palestinierna för en omstart av fredsprocessen."

Besöket kom bara två veckor innan utrikesministrarna i kvartetten- Förenta Staterna, Ryssland, Europeiska Unionen och FN - skulle träffas. Frankrike, Tyskland och Storbritannien trycker på för ett nytt internationellt fredsinitiativ.

De hittills kända principerna inbegriper tvåstats-lösning på basis av 1967 års gränser med utbyte av territorium; en rättvis, realistisk och erkänd lösning med hänsyn till de palestinska flyktingarnas situation; Jerusalem som huvudstad för båda starter och säkerhetsarrangemang till skydd för Israel utan att ingripa i den palestinska myndighetens självständighet.

Haag-bestämmelser om interim-överenskommelser

Storbritanniens utrikesminister William Hague sa den onsdagen att interimordningen inte ensam kan få slut på den Israel-palestinska konflikten, och att fredsprocessen måste ha framskridit innan september månad. Han uppmanade också Förenta Staterna och resten av Kvartetten att då lägga fram klara principer grundade på det nya initiativet och det så snart som möjligt.

Det europeiska initiativet har starkt stöd av den palestinska presidenten Mahmoud Abbas, som lobbar alla Kvartettens medlemmar för att få detta officiellt godkänt på kommande möte. I vilket fall hade Abbas kvar att slå fast huruvida han tänker återvända till förhandlingsbordet om övertalningen lyckades.

USAadministrationen har kvar att ännu säga sin mening om initiativet, men inför FN har det redan vunnit stöd och som det verkar, Ryssland.

Förra veckan planerade Netanyahu att sända iväg Molho till ett rundabords-samtal i London, Paris, Berlin och Bryssel för att övertyga européerna om att skjuta upp initiativet. Trippen blev inställd i sista minuten, efter det premiärministern förstod att Molho knappast skulle övertyga de europeiska regeringarna om att dra tillbaka planen, utan nya diplomatiska uttalanden om fredsprocessen från Israel själv.

Molhos Moskvaresa verkar visa att Netanyahu hade trott att ryssarna skulle vara mer tillmötesgående mot Israels protester, och skulle kunna övertalas att gå emot eller åtminstone skjuta upp detta.

Resultatet av Molhos uppdrag återstår att se, men Lavrovs uttalanden under mötet kunde betyda att Ryssland tvekar om att gå emot initiativet. Lavrov sa till Molho att det var viktigt med fortsatta ansträngningar att finna en väg ut ur dödläget och att förtroendet mellan Israel och palestinierna behövde återupprättas.

Kvartettens envoyéer förväntas besöka Israel i nästa vecka för att förbereda utrikes-ministermötet. De avser möta Molho och de palestinska förhandlarna. Netanyahu träffar den tyska kanslern Angela Merkel på torsdagen i Berlin.


övers IT

Etiketter:

Välkommen till djungeln av Psy-Ops!

Välkommen till USAs djungel av Psykologiska Operationer-PsyOps
Samtidigt med att 'Friendly Fire' inte alltid är så 'Friendly'

Mikael Scheuer 1 april 2011
HeatherWokusch 12 aug 2007

Etiketter:

Återigen dessa USAsekter som älskar att reta upp människor med annan trosuppfattning...

Intervju med den respekterade Ilan Pappe om Israel-Palestinakonflikten

fredag, april 01, 2011

Sverige och SAAB vill ner med Gripen till Libyen

Gripens rykte hänger i luften skriver Olle Nygårds SvD 1 april 2011 För att ta hela historien lite kort förklarar man att riksdagen idag fattar det historiska beslutet att skicka Gripenplan till Libyen. Efter hela den långa problemkantade historien om JASprojektet kan Sverige nu efter 30 års utvecklings-arbete komma att utnyttja Gripen i en skarp insats.

För Saab innebär det en chans att visa upp flygplanet i skarp miljö. Samtidigt finns en kommersiell risk med insatsen.

Det är ingen tvekan om att det beslut som i dag fattas av riksdagen är laddat. Det handlar om att skicka åtta svenska Gripen-plan till Libyen. Det är heller ingen tvekan om att det finns ingredienser i beslutet, vid sidan av de risker som piloterna kommer att utsättas för, som sätter händelsen i ett kommersiellt perspektiv.

Diskussionen om huruvida Gripenplanens agerande i Libyen är positivt för tillverkaren Saab i företagets ansträngningar att exportera flygplanet uppstod i samma ögonblick som frågan kom från FN. Något som har fått den svenska vapen-tillverkaren att reagera.

–Vi uttalar oss inte om vad detta betyder för Saab. Debatten är absurd och startades av att Svenska Freds menade att insatsen i Libyen kom till för att Gripen skulle bli combat proven. Min uppfattning är att det är cyniskt att tro att politikerna skulle ha det som anledning istället för att gå FN till mötes och ställa svenska flygvapnet till förfogande, säger Lasse Jansson, talesperson på Saab.

Då Svenska Freds menar att bolaget vill få JAS 'Combat proven' dvs visa att dess vapensystem använts i strid, säger bolaget det är ointressant i sammanhanget. Men enligt Lasse Jansson, som motiverar Saabs tystnad med att bolaget inte har någon direkt roll i insatsen, är begreppet ointressant i sammanhanget. Som att otestade Eurofighter sålts i nära 100 exemplar

–Gripen har varit med på de tuffaste övningarna i USA och visat sin kapacitet. Det finns inget mer att bevisa.

Medan det ansedda internationella analys- och informationsföretaget IHS Janes Defense & Security menar att det absolut finns fördelar för Saab att Gripen nu används i internationell och skarp miljö.

Där använder man uttrycket ”conflict credential”, vilket blir följden av att Gripen används i Libyen. I praktiken handlar det om att Saab efter en Libyen-insats kommer att kunna ge ”referenser från en konflikt”.

–Det är uppenbart att de som ska fatta beslut om att köpa plan följer vad som händer. Lyckade operationer i Libyen skulle ge trygghet för hur flygplanet fungerar i skarp miljö. Men på samma sätt finns också en risk om det skulle bli någon typ av misslyckande.

Samtidigt är bolaget bakom Gripen i behov av att ta hem någon av de affärer som är på gång i Brasilien och Indien. Brasilien vill köpa 36 flygplan men har skjutit på affären. Indien har flaggat för att man kan ta ett beslut det närmaste året över vem som får ordern på 126 flygplan, värd 65 miljarder kronor.

Även i den affären finns problem. Ett av de mest uppenbara är att Indien vill in i FNs säkerhetsråd. Något som president Obama så sent som i november förra året sa sig välkomna. Samtidigt som amerikanska Boeing gärna vill sälja F18-plan till Indien.

En lyckad insats för flygvapnet med Gripen i Libyen är naturligtvis en fjäder i hatten för Saab. Samtidigt är det bara en del i ett pussel som styrs av politiska beslut.

Oavsett vad som händer när det första Gripenplanet lämnar Medelhavet och flyger in över libysk mark är det en brytpunkt.

Under 30 år har Jas-projektet varit en följetong i svensk industri. Totalt sägs projektet hittills ha kostat 120 miljarder kronor.

Etiketter: