torsdag, juni 30, 2011

Så upprepas åter mönstret

27 juni 2011
NATO bombar Khadaffis residens vilket råkade vara tomt

Så Nato tar sig friheten att åka och bomba folks hus var som helst runt världen?

Skulle inte vi tyckt det vore bra fräckt, ja en ren krigshandling, om samma gällde oss?

Det räckte med kunskapen om att USAs konsulat spionerade på svenska medborgare för att få oss starkt upprörda, och hade de åkt hit och bombat folk de inte gillat- ja vad skulle vi då ha sagt? Hade inte det betraktats som en krigshandling om någon?

Men om det sker i Libyen eller någon annan afrikansk stat med en regent med lustiga kläder och vissa klaner som inte gillar honom, och som vi istället stöder, hade vi sett det som närmast naturligt...eller?

Ja för oss är det som att tippa vissa fotbollslag, de ledare vi satsar på i Afrika.Vem av dom är säkrast och ger mest?

Två kraftiga explosioner skedde på måndagen i Libyens huvudstad Tripoli nära Muhammed Khadaffis residens. AP sa att det kunde ha kommit från en av NATOs flygan-fall. Flera minuter efter explosionerna kunde man höra motorerna från jetplan i staden.

Nyhetsbyrån rapporterar att Khadaffi inte funnits på plats i sitt residens. Inget har rapporterats om eventuella offer.

I måndags var det 100 dagar sedan NATO startat sin militära operation i Libyen.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

Libyen - Så upprepar sig åter mönstret


Så upprepar sig det hela
- detta mönster - gång på gång.
Och åter handlar det om ett främmande land, ett land långt därborta med en diktator och en inte föraktlig mängd olja - och skilda stammar, folkgrupper och trosriktningar...

Känns upprinnelsen till Irakkriget igen med sina bombningar och oljekällor.

Och med en vad man i Väst gärna kallar diktator- som vid den tiden hette Saddam Hussein.

Nu handlar det om Libyen, ännu ett rikt oljeland med ännu en diktator, en Khadaffi som också anses ha en massa illdåd på sitt samvete (av vilka många efter ett stort antal år också skulle kunna förklaras vara uppdiktade från sina grannar med benägen hjälp av de rebeller som fått understöd av bl.a psyops från Väst).

Och återigen ger sig väktarna av Socialdemokratin och Vänstern och Trotskismen utomlands in i striden, alltså den från Sverige främst verbala och officiellt 'humanitära'.

Själv vill jag helst inte kommentera detta. Allt handlar ändå om vanliga människor i vad som är ett mer eller mindre utvecklat och mer eller mindre rikt land på olja. Med en mer eller mindre vrång vad man i Väst gärna kallar diktator.


Det vill säga den starke man som är bäst på att hålla samman alla dessa sinsemellan trilskande stammar eller folkgrupper eller religiösa grupper från en inte lika sekulär tidsålder som vår, även om där i huvudstaden skulle finnas ett ytterst rikt och sekulärt liv och levnadsstandard.

Efter tre vistelser i Irak blev jag utled på alltsammans.
Men insåg att irakerna, de sekulära och de flesta andra, helst av allt ville leva i frid och bygga upp sitt eget land ifred.


Ingrid Ternert

Etiketter:

onsdag, juni 29, 2011

Sanningen är krigets första offer och det gäller också för Libyen

That's all folks ...... Förutom att Andreas Malm naturligtvis vill
skicka vapen till rebellerna06/29/2011 av Juan Cole
Informed Comment
Muhammed Khaddafis allt mer belägrade säkerhetsstyrkor drabbades i måndags och tisdags av tre demoraliserande händelser. Först röstade Senatens utrikesutskott för att tillåta president Obama fortsätta kriget i Libyen under ett år.

Trots att medlemmar av kommittén varit kritiska mot sin president för att han inte i första hand hade kommit till dom, eftersom omröstningen tar udden av Representant-husets tillrättavisning av presidenten med anledning av kriget
för några dagar sedan.

Fria libyska styrkor i västra ökenregionen har lagt beslag på den största vapendepån i Afrika, den fruktade militärbasen i Ghaa.

Där har diktatorn Muhammed Khadaffi lager av bomber och ammunition. Rebellernas framryckning är en annan framgång i raden av framgångar för dessa rebeller, som under de närmsta veckorna bekämpat de grymma Khadaffibrigaderna och försökt rädda städer som Zintan och Yefren i västra bergsregionen och Misrata öster om Tripoli.

Hundratusentals libyer har befriats av rebellstyrkorna som nu befinner sig inom skotthåll från huvudstaden.

Ibland har de emellertid inte varit särskilt väl utrustade och erövringen av den stora lagerdepån ökar i hög grad deras militära styrka.Det är också en stor moralisk framgång för Libyens Fria krigare och ännu ett slag mot de återstående starkt decimerade Khadaffivänliga trupperna.

Ett annat bakslag mot Khadaffibrigadens moral var Internationella Domstolens åtal mot Khadaffi för krigsbrott. Aljazeera intervjuar Moreno-Ocampo i ICC:


Etiketter:

tisdag, juni 28, 2011

Dessa eviga folkgrupper


Jonah Hull från Al Jazeera English rapporterar från Libyen den 27 juni med följande läsarkommentar som var det intressantaste i alltihop- 'Haha det är ett videospel ni håller på med på var sin sida och säger rebellerna eller Khadaffi ska bort eller bra jobb Nato... Ni får mig att må illa.'
Det var alltså något av den bästa kommentar jag sett. Efter några långa erfarenheter i Irak är jag beredd att hålla med. Där handlade det om Iraks regering dvs Saddam Hussein som var sunni och de Irantrogna shia-styrkorna.

Från att av Väst ha betraktats som en mördare som kunde ha kärnvapen, men av många sunnireligösa i storstäderna sågs som en stor patriot, ja även hjälte, dyrkade samtidigt de mycket större skaror fattiga shiareligiösa i söder Irans ayathollor, där man alltid lyder minsta vink från sitt prästerskap.

Och därmed kunde det bli slakta av vill jag lova, även i Bagdad och då mot helt vanliga sunnikvarter...

Den rapportering det nu handlar om från Libyen, lyder så här
- För tre veckor sedan strömmade anti-Khadaffi krigare ner från Nafusabergen i västra Libyen och tryckte tillbaka Khadaffis styrkor från slätterna nedanför.

Rebellkrigarna lyckades nå utöver staden Bir Ayyad, mindre än 10 mil från huvudstaden Tripoli. Men utan skydd av bergen och med Khadaffis styrkor genskjuta båda flanker, såg den nya fronten ut att bli svår att försvara.Ingrid Ternert

Etiketter:

måndag, juni 27, 2011

Khadaffis dilemma och ICC


Internationel Criminal Court dvs Internationella Brottsmåldomstolen i Haag, har nu utfärdat ett häktningsföreläggande mot Muhammed Khadaffi, sonen Saif, chefen över underrättelsetjänsten och två andra efterlysta för 'Brott mot mänskligheten'.

Alltså han som den libyska regeringen i ett uttalande under söndagen menar är det libyska folkets historiska val och inte kan ställas åt sidan.

Därmed backar ICC från ett tidigare uttalande med erbjudande om att hålla folkomröstning om ledarens framtida roll.

Men nu meddelar media att Khadaffi är efterlyst och ska gripas och ställas inför ICC. Detta gäller även en son och svärson och underrättelsechefen.

Samtidigt fortsatte på söndagskvällen hårda strider mellan libyska rebeller och Khadaffis styrkor i ett bergigt område ungefär åtta miles från Tripoli. Minst två rebeller ska ha dödats enligt BBC.

Jag kan inte hjälpa, att man lätt kan tro det ligger en hund begraven. Så bra som befolkningen en gång hade det med praktiskt taget allt betalt- till exempel bidrag till barnfamiljer och till högre utbildning med stipendier utomlands.

Det fanns också andra allmänna förmåner i detta oljerika land... Men då som nu kände utomstående inte till ett skvatt om saken.

Folkrättsexperten Ove Bring säger nu att FN och Haag är eniga om att det gäller att skydda civilbefolkningen. Det kan emellertid finnas en möjlighet att motstånds-rörelsen griper Khadaffi och utlämnar honom till Nato och Haagdomstolen.

Eller att Nato själv gör det. Eller att Khadaffi utlämnas av en annan regering om han skulle fly.

För hans egen regering skulle inte kunna göra det. Bara om läget var förändrat och motståndsrörelsen skulle göra det eller att FN utfärdar ett klart mandat till Nato.

Idag hindras Nato att med hjälp av en markoperation gripa Khadaffi. För man får inte ockupera landet men kan göra en in-ut operation och ta honom till fånga.Det militära läget är emellertid inte lämpligt.

Ifall Nato tar kontroll över det område där Khadaffi befinner sig, hade man kunnat göra det under en FNresolution. Man behöver inte vara enig. Kina och Ryssland kan motsätta sig det hela. För regeringschefer bör vara suveräna och inte riskera att bli gripna hur som helst.

ICC säger emellertid att detta är ett brott mot mänskligheten.

Varför har det i så fall inte hänt mer efter arresteringsordern år 2002? Och ännu har han inte blivit gripen, men Internationella Samfundet finner honom vingklippt.

Om Khadaffi försvinner till ett annat land? Nej det skulle inte kunna gå enligt ICCs stadga utan möjligen till sk skurkstater som Vitryssland eller Assads Syrien, säger Ove Bring.


Ingrid Ternert

Etiketter:


Fyra NATO soldater dödade under attack i Afghanistan

Deutsche Presse-Agentur
26 juni 2011
Kabul: Fyra NATO soldater har under veckoslutet dödats i separata attacker av afghanska motståndsmän.

Ett meddelande från koalitionens styrkor säger att två ISAFsoldater dödats av en vägbomb i västra delen av landet, medan en annan dött i en liknande attack i söder.

Båda incidenter skedde i söndags. Militären avslöjade inte nationaliteterna på dessa eller exakt plats för attacken.

I lördags blev en annan ISAFsoldat dödad i en attack av motståndet i söder.

Mer än 50 USA och NATO soldater har hittills under månaden blivit dödade i Afghanistan, enligt iCausalities.org, oberoende webbsida som spårar militära offer i Afghanistan.


NATO tankbil satt i brand i Pakistan, för vilken gång i ordningen...

Associated Press of Pakistan 26 juni 2011

Oidentifierade beväpnade män har satt eld på en NATO container i Mastung på lördagen.

En anställd vid polisen sa att en container som fraktade förnödenheter till NATOs styrkor var på väg till Afghanistan från Karachi då oidentifierade beväpnade män gensköt den och öppnade en häftig eldgivning.

Detta fick containern att fatta eld och gick hål, i vilket fall blev inte chauffören eller rengöraren skadad. Polisen stängde av området och startade en undersökning.


övers IT

Etiketter:

söndag, juni 26, 2011

Sommarläger med Ofog i Luleå 22 - 29 juli

Tips inför semestern är att resa upp till det internationella sommarläger i Luleå som Ofog ordnar den 22-29 juli 2011

´War starts here', med kontakt info@ofog.org http://www.ofog.org/tel +46 73-381 53 61
Seminarier 23 -24 juli och aktionsdag 26 juli

Etiketter:

lördag, juni 25, 2011

USA har inte råd med Afghanistankriget


Voice of Russia 22 juni 2011
USA har inte råd med kriget i Afghanistan

Viktoria Zhuravlyova, som är högre forskare vid Institutet för Världsekonomi och Internationella Relationer i den ryska Vetenskaps-akademin säger att USAs beslut att dra ner på antalet trupper i Afghanistan inte var särskilt oväntat.

För det första, hade president Obama lovat att han skulle planera för en neddrag-ning om han blev vald...

För det andra, känner de amerikanska ekonomerna av stagnationen och Vita Huset måste gå med på en djup budgetnedskärning, eftersom man helt enkelt inte har råd med Afghanistankriget.

För det tredje, är detta krig mycket impopulärt bland amerikaner. Det betyder att alla politiska krafter kommer att stå fast vid trupptillbakadragandet.

Om det inte vore för att ekonomin är i kris, kunde man nog ha stannat där en längre tid, antar experter...Men fortfarande är situationen besvärlig, och ett amerikanskt tillbakadragande kunde ha lett till instabilitet. Så det är ett påtvingat beslut, men det enda möjliga på grund av den ekonomiska situationen.

Samtidigt öppnar Senaten dörren för amerikanska trupper till krigets Libyen.Hittills har 260 utländska trupper blivit dödade.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, juni 21, 2011

NATO "firar" tre månader av bombningar med ny förödelse i Libyen


Libyen- NATO "markerar"
90 dagar i Libyen
av Vladimir Fedoruk Vladimir Voice of Russia 20 juni 2011
NATO har enligt en rapport medgett att det har skett civila offer i Libyens huvudstad Tripoli.
Flygbombningen genomfördes “för att fira” 90 dagar av NATOs operation i Libyen.

För första gången sedan man börjat flygbomba Libyen för tre månader sedan har man erkänt civila dödsoffer. Totalt nio civila dödades och 18 sårades under en räd på lördagkvällen. En fembarnsfamilj begravdes under ruinerna.

Enligt koalitionskommandot hade missilen avfyrats mot fel mål beroende på fel i söksystemet. Målet var ett vapenlager. Khadaffi-kontrollerade källor rapporterar att vid slutet av förra veckan hade 856 människor dödats i koalitionens flygräder.

NATOs kommando förnekar denna rapportering och målar opp den “bild” som obemannade flygplan och stridshelikoptrar har försett dom med.

Andei Volodin, Centrum för Forskning om Orientens chef, målar upp den libyska operationen som ett fiasko: "Vad gäller Libyen har kampanjen visat sig vara ytterst poänglös. NATOkommandot trodde aldrig, att det skulle behöva vara såpass länge utan något resultat."

“Firandet” under veckoslutet av den tre månader långa bombkampanjen mot Libyen förmörkades av NATOs så-kallade “anfall mot de egna” rebellerna, vilket kommit att döda 16 människor. En konvoj med rebeller nära Brega hamnade i en attack, då man av
misstag tagit den för Khadaffis trupper. Rysslands förre ambassadör i Libyen, Alexei Podtseraba, är av denna åsikt-

"Det finns klara bevis för Västs misslyckande i Libyen. Ifall NATO startar en markoperation, bryter man öppet mot FNs SäkerhetsRåds resolution. Ett misslyckande i Libyen skulle göra att NATO lämnas med två val – antingen erkänner man sitt nederlag eller så trappar man upp den militära närvaron.

Givet omständigheterna är Rysslands nuvarande medlingsförsök mer än välkommet och bidrar till att kunna nå en lösning."

Afrikanska Unionen och Kina är också redo för ett medlingsuppdrag och Libyens oppositionsledare Mahmoud Jibril anländer på tisdagen till Peking. Och tidigare under denna månad hade de kinesiska diplomaterna mött andra oppositionsledare i Khatar.

Dessa möten syftar till ett eldupphör och en början till samtal. Rebellernas finansminister Ali Tarhuni har tvingats medge, att rebellstyrkorna gjort slut på sina pengar till kriget mot Muhammed Khadaffi.

TVkanalen Al Arabiya rapporterar om allvarliga sprickor inom NATO, då ett antal NATOländer säger att kriget dränerat dessa på medel, och USA anklagar sina europeiska allierade för att göra ett dåligt jobb i Libyen.


övers Ingrid Ternert

Libyen fördömde Natos flygräder över civil bebyggelse20 juni Xinhuanet nyhetsbyrå

Libyen fördömer
NATOs flyg- och bombräder mot civil bebyggelse i landet.


En talesman för den libyska regeringen fördömde på söndagen Natos flygräder mot områden med civil bebyggelse, där det vare sig fanns militära anläggningar eller vapen installerade i grannskapet.

Tidigt under söndagen hade Natos bombplan angripit området, dödat 9 personer inklusive fem medlemmar av en och samma familj och skadat 18 andra.

Som den kinesiska nyhetsbyrån Xinhuas reporter vittnat om hade ett trevåningshus i närheten förvandlats till en stenhög med dussintals förstörda hem och fordon i högar liksom krossade rutor i närbelägna skolor.

Därefter hade Natos bombplan under en timmas tid cirklat runt över området och med det orsakat stor panik bland befolkningen.

Senare under söndagen medgav Nato att man sedan alliansen startat sina operationer i mars kommit att orsaka civila offer.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

Tills såren i Irak läker...
av Layla Anwar 20 juni 2011

Ett sår som aldrig läker...
Gud arbetar på de underligaste sätt....Han, Hon, Den uttrycker sig på de flesta sätt..och i Tystnad...

Gud är Gud...och jag är jag.

Gud är aldrig sårad...teoretiskt sett. Efterson han är omnipresent och omnipotent...ber jag om att få vara annorlunda.

Gud korsfästes 2003, då ni förverkade ert samvete.

Efterson det var ett sluttande plan neråt... har Guds namn åkallats 5 gånger om dagen och en gång på en söndag...Gud skrattar åt er.

Han säger - Jag behöver inte era ritualer idag, jag behöver er sanning.

Den Sanning som ingen yppar längre...den sanning som varit, det är...sanningen som återstår...gömd under massan av ett politiskt korrekt överdrag, under filtar av glömska -sanningen om den största armada sedan det andra världskriget, som består av Pentagonanställda.

Varför? är frågan jag ställer för mig själv... Inga WMDs- massförstörelsevapen, inga bindningar till Al-Qaida... bokstavligt talat ett oskyldigt folk och ett oskyldigt land...Varför?

Olja, skriker era alternativa webbsidor ut...drick den jävla oljan. Drick.

Varför...är frågan som håller på att bråkar med mig...som rånar mig på min sömn...varför, är en fråga som fått fem miljoner barn till barnhem...

Varför är den fråga som river i mig som en icke önskvärd hand som griper efter mig i mörkret...

Jag står inte ut med er tystnad, jag står inte ut med er dövhet... jag står inte ut med någonting av det...i 8 år.... döljer ni ropen, och de genljuder i mina öron. De fortsätter att ljuda. De skakar om mitt liv...tills rättvisa är skipad, tills dess såret accepterar att bli läkt...

-----

BAGHDAD, 24 May 2009 (IRIN) - Some 20-25 percent of Iraq’s estimated 27 million population lives below the country’s poverty line, a government survey released on 21 May has found. Though wide disparities were found between northern and southern provinces, the government said the results were better than expected.

"Poverty is concentrated in the Iraqi rural areas more than in the urban areas in all provinces," said the survey, which was conducted by the Iraqi Ministry of Planning and Development Cooperation.

It found that the highest poverty rate was in the southern province of Muthana with 49 percent, followed by the central provinces of Babil with 41 percent and Salaheddin with 40 percent.

The lowest poverty rates were in the three northern provinces that make up Iraq’s self-ruled Kurdistan Region: Dahouk, with 10 percent living below the poverty line, and Erbil and Sulaimaniyah with 3 percent each.

The survey defines poverty as living on 76,896 Iraqi dinars (about $66) a month, or $2.2 a day.

Better than expected
Abdul-Zahra al-Hindawi, spokesman for the planning ministry's Central Organization for Statistics and Information Technology, blamed unemployment, dilapidated infrastructure and corruption as the causes for the high poverty rates - but thought the rates would have been even higher.

"We expected to find higher rates of poverty for many reasons but we found that the state-run food programme has a big role in assisting poor people," al-Hindawi told IRIN.

He added that a supreme governmental committee, made up of lawmakers and representatives of different ministries, is drawing up a strategy to alleviate poverty in the country. This 2010-2014 anti-poverty strategy will be released in the second half of 2009, he said.

"We are certain that poverty rates will be reduced in the coming few years if a big role is given to Iraq’s private sector in economic development," al-Hindawi said.

Iraq's food rationing system, known as the Public Distribution System, was set up in 1995 as part of the UN’s oil-for-food programme following Iraq's invasion of Kuwait 17 years ago. However, it has been crumbling since the US-led invasion of Iraq in 2003 due to insecurity, poor management and corruption.

sm/ar/ed

Etiketter:

lördag, juni 18, 2011

Kriget i Libyen för - Olja Israel & LogistikCynthia McKinney, den kända progressiva medlemmen av Usas Kongress, säger i denna intervju för RT många chockerande raka sanningar om USAs bevekelsegrunder för att angripa Libyen.

Bland annat att angreppet sker på grund av oljan och att man tänker öppna centralbank där på uppmaning av Israel, som också ämnar öppna en bas.

Dessutom ska amerikanarna ha bombat landet med utarmat uran, denna fruktansvärda, livsfarliga ammunition med små, små tunga partiklar, även utnyttjad i Irak med cancer och missbildade barn som följd.

Enligt Natos propaganda är Khadaffi ett legalt mål. Men varför bomba befolkningen? De har tydligen haft det för bra för att ligga i USAs smak, och kan av denna anledning utan vidare bli bombade. Däremot har man ägnat sig åt att ge stöd till Khadaffi-fientliga rebeller.


Ingrid Ternert

Etiketter:

torsdag, juni 16, 2011

Efter Libyen - Jemen next stop American warmachine

måndag, juni 13, 2011

Kongressen drar bort sitt stöd till Libyens rebeller

Khadaffis dotter Aisha agiterar för sin far
SvD 14 juni
När Världsschack-förbundets president Kirsan Iljumzjinov i helgen reste till Tripoli i Libyen för att spela schack mot Muhammed Khadaffi handlade spelet lika mycket om storpolitik och diplomati

Många lyfte på ögonbrynen över tilltaget, men nu visar det sig att den ryska regeringen var väl medveten om schackresan. Förutom att spela oavgjort mot diktatorn framförde stormästaren Rysslands syn på utvecklingen i Libyen, säger den ryska regeringstalesmannen Sergej Pridchodko.

- Mötet varade ungefär två timmar. Vi spelade ett parti schack. Mötet ägde rum i en administrativ byggnad i Tripoli, inte i någon bunker, säger Kirsan Iljumzjinov till Interfax.

- Khadaffi sa att han inte tänkte lämna sitt Libyen - sitt hemland där hans barn och barnbarn dödats. Han sa också att han inte förstod vilken position han förväntades avgå från. 'Jag är varken premiärminister, president eller kung' sade Khadaffi.

Den libyske ledaren varnade för att Libyen kommer att delas om han dödas och uppgav sig vara villig att förhandla med Nato och rebellerna.
- Khadaffi är redo att omedelbart och utan villkor inleda förhandlingar med Nato och oppositionsföreträdare i Benghazi, säger Iljumzjinov till Interfax.


12juni 2011 Kongressen drar bort stödet till Libyens rebeller i brist på samarbete
Kongressen är bestört över rebellrörelsens uppförande i Libyen.
De båda kamrarnas medlemmar har blivit oroade över de libyska rebellernas vägran att samarbeta med Kongressen.
Man menade att Kongressen försökt få garantier från rebellerna att införa demokrati och omforma Libyen till en stark allierad till Förenta Staterna.

"Det är en besvikelse som medlem av Kongressens utrikeskommotté och författare till resolutionen med stöd till upproret, att jag nu drar tillbaka mitt stöd till Libyens motståndsrörelse," sa Representanthusets Dana Rohrabacher.

World Tribune 12 juni, 2011

Gates lovordar Marocko, Jordanien, UAE för sin roll inom NATOs mission i Libyen

-Båda dessa Arabförbundets stater [Jordanien och Marocko] har deltagit i NATOs Medelhavsdialog, som blev inrättad år 1994.

Jordanien och Marocko har nu tagit sig in som deltagare i NATOs mission i Libyen.

Försvarsminister Robert Gates sa att flera stater i MellanÖstern har gått med i NATOmissionen mot Libyens överste Muhammed Khadaffi. Han anförde Jordanien, Marocko och Förenade ArabEmiraten.

“I Libyen har införandet av Jordanien, Marocko, UAE och andra i Mellanöstern varit väldigt viktigt,” sa Gates.

I en hänvisning den 10 juni till den Brysselbaserade tankesmedjans säkerhets och försvarsagenda, gav inte Gates några detaljer om Jordaniens och Marockos roll. Båda Arabförbundsstaterna har varit medlemmar i NATOs Medelhavsdialog, som upprättades år 1994.

“Jag är inte säker på att vi skulle vänt oss till FN, inte ens att ta oss för detta företag, om det inte varit förArabförbundets röst, som därefter berett väg till FNs Säkerhetsråds resolutioner,” sa Gates i sitt sista politiska budskap.

Enligt tjänstemännen har Jordanien och Marocko haft rollen som understöd i NATOs Libyenmission. Enligt dom hade Khatar och UAE genomfört flyguppdrag via sina Mirage-2000 och F-16 stridsflygplan.

Trots hjälp från arabiskt håll i kriget varnade Gates i sin kampanj, att gentemot Khadaffis regim saknade NATO stöd…


övers IT

Etiketter:

söndag, juni 12, 2011

Rumänien och Polen? Föga överraskande minst sagt i detta sammanhang......vad gäller USAs missilsköld i Europa

Etiketter:

Libyen - fortsatt hårda strider och visdomsord från veteran

Medan det rapporteras om hårda strider i Libyen skriver Bo Pellnäs om det som han kom att lära sig från striderna i det forna Jugoslavien.
Pellnäs träffade flera gånger Ratko Mladic, vilken han såg som en produkt av det politiska liv som rådde i en region där man aldrig tillät Jugoslavien att mentalt lämna det andra världskriget.

-'Med enkla indelningar i onda och goda kan vi aldrig förstå vad som hänt på Balkan. Det är alltför lättvindigt att avskriva massakern i Srebrenica som ett resultat av någon enskild generals ondska'.

Här kommer vi osökt in på dagens händelser i Libyen utifrån SvD 20110612

Hårda strider utkämpas mellan rebeller och regeringsstyrkor i staden al-Zawiyah strax väster om Tripoli. Minst 13 rebeller och civila ska ha dödats i de strider man inlett i lördags, säger en rebelltalesman till Reuters.

- Regeringens förband har fått förstärkningar, och de ökar i antal, säger talesmannen i telefon med Reuters. Det är många krypskyttar på hustak och moskéer.

-Khadaffis styrkor bombar också rebellkontrollerade Zintan sydväst om Tripoli med Grad-raketer, skriver AFP.

Inbördeskriget i Libyen har alltså nu även nått staden Sabha, ”öknens pärla”, söder om Tripoli. Klankrigare som är motståndare till Muhammed Khadaffi rapporteras nu ha tagit över delar av staden Sabha med 100 000 invånare, tidigare inte särskilt påverkad av konflikten i detta oljerika land, med en ledare som mäktiga intressen i omvärlden gärna vill förlöjliga.

Striderna i Libyen rapporteras annars nått något av ett dödläge, då rebellerna med några få undantag kontrollerar landets östra delar och Khadaffi de västra. /IT

Detta är den kära omvärldens planer för Libyen- med Clinton i spetsen

Etiketter:

lördag, juni 11, 2011

En aldrig så liten risk är ändå en riskPå lördagsmorgonen är det exakt tre månader sedan ett kraftigt jordskalv tillsammans med en tsunamivåg orsakade en enorm förödelse i Japans nordöstra del. Bland annat slog det ut kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Fortfarande läcker det ut radioaktiva ämnen. Hittills har befolkningen inte riktigt känt till detta, om hur kraftig förödelsen egentligen var.

Japans kritiserade premiärminister Naoto Kan besökte på lördagen delar av katastrofområdet. Fortfarande saknas drygt 8 000 människor och över 90 000 bor ännu i provisoriska läger.

... Vid samma klockslag som vid jordskalvet för tre månader sedan hölls en tyst minut runtom i Japan. Dödssiffran efter skalvet och tsunamin är ännu inte fastställd på grund av de över 23 000 saknade.

Premiärminister Kan har blivit hårt pressad av både opposition och det egna partiet. Han har nu lovat avgå i höst eller till vintern.

Tidningar i japan är också starkt kritiska till hur regeringen skött arbetet efter katastrofen. Man menar att hjälpen som gått till de drabbade lokala myndigheterna varit otillräcklig”.

Det kommer enligt experter att ta drygt ett decenniumt att bygga upp den idag leriga ödemarken i Tohokuområdet i Japans nordöstra del oc kosta tusentals miljarder kronor

Något även vi borde fundera över. Även om vi inte precis lever i ett vulkaniskt och jordbävningsdrabbat område. Men kom ihåg det alltid gäller, att så snart det över huvud taget existerar en risk, hur liten den än är, kan det vi minst räknat med ändå drabba oss.

IT

Etiketter:

torsdag, juni 09, 2011

Glöm inte det dubbla slöseriet i Afghanistan - om värden i liv och pengar


"Medan Förenta Staterna äger genuint nationella säkerhetsintressen i Afghanistan," sa Kerry, som är en betydande mycket insatt säkerhetspolitisk expert för Vita Huset, "är vårt nuvarande engagemang i trupper och dollar vare sig hållbart eller i överensstämmelsen med våra nuvarande intressen."

Senator Richard Lugar. "Trots 10 år av investering och försök till en bättre förståelse för kulturen och aktörerna i regionen blir vi kvar i en rundgång som relativt sett innebär framsteg men misslyckas med att leverera en säkerhetspolitisk eller militär lösning," sa han.

"Utan tvekan kommer vi göra en del framsteg då vi lägger ner mer än $100 miljarder per år i detta land. En viktigare fråga är huruvida vår strategi är tillräckligt effektiv för att skydda våra vitala intressen.

Vilket då inte gäller väldiga oförutsedda utgifter och inte kräver mer tilltro av oss, än vad de afghanska institutionerna ger," sa han.

Etiketter:

onsdag, juni 08, 2011

Nato siktar in sig på Khadaffis läger


NATOs flyganfall siktar på Khadaffis läger
7 juni 2011

Låg-flygande NATO jetplan rapporteras ha genomfört en sällsynt bombkampanj dagtid mot Libyens huvudstad Tripoli, vilket satt igång väldiga explosioner förutom anfall mot militärbaracker och Muhammed Khadaffis läger.

Libyens statsTV har rapporterat att Khadaffis läger låg under en "intensiv kontinuerlig bombkampanj” och att somliga byggnader i närheten blivit helt förstörda.

Moussa Ibrahim, talesman för Tripoliregeringen, gick på om luftstriderna.

"Istället för att tala till oss, bombar man oss. De har blivit vansinniga. Dom har helt tappat huvudet," sa han.

Han tillade: "Vi tror NATO ska förstå att dess militära kampanj lider ett bedrövligt nederlag. Ingen har rätt att forma Libyens framtid, förutom libyerna själva."

Anfallen kommer som en påtryckning mot Khadaffi att avgå och har i oväntad grad intensifierats. Även en del av Khadaffis allierade på den afrikanska kontinenten kräver nu hans avgång.

Mauritaniens president, Mohamed Ould Abdel Aziz, som också sitter i Afrikanska Unionens panel för Libyen, har gett Khadaffi en uppmaning att omedelbart avgå.

"Vad som nu än händer, blir det en förhandlingslösning. I vilket fall kan Khadaffi inte längre leda Libyen. Hans avgång har blivit nödvändig," sa Aziz till AFP.

Under tiden har Ryssland och Kina (som tills idag i hög grad stått emot Västeuropas och Usas ansträngning att få bort Khadaffi från makten) nu sänt representanter till Benghazi för möte med libyska rebelledare i avsikt att medla om ett fredligt slut på den fyra månader långa krisen.

"Vi har kommit till Benghazi för att förbereda en dialog mellan de båda lägren," sa enligt rapporter Mikhail Margelov, Rysslands Afrikaenvoye'.

Ryske presidenten Dmitry Medvedev har redan deklarerat att Khadaffi behöver lämna tronen.

Samtidigt har Libyens utrikesminister Abdul-Ati al-Obeidi flugit till Peking i Kina för samtal om en möjlig lösning på konflikten.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, juni 07, 2011

Libyen - och se'n då?Nu börjar det verkligen rassla till i de svenskes krigaräventyr- och då i det mörkaste Afrika. Som vanligt under någon slags benämning i stil med humanitär intervention och dessutom för att med stolthet visa upp alla Gripens krigskonster.

...Naturligtvis för att med det rädda den civila befolkningens svåra läge. Så brukar det ju alltid låta. Men vad som tidigare beskrivits, hade man i landet mer än väl förspänt både ekonomiskt och kulturellt... men det har naturligtvis ingen idag hört talas om...

Och som fallet nu är - då man tävlar med andra krigarkungar - är det också bekant att Libyen är full av olja, och med en klanhövding över dem alla som brukar bete sig och klä sig på ett lustigt sätt, vilket inte gör det hela sämre...

Dessutom kan man ju med detta också mjuka upp opinionen inför ev kommande Natomedlem-skap Gud sig förbarme.

Brukar vi inte i det här landet vara för det humanitära? Arbeta med medling och för fred? Och då haft ett grundmurat gott rykte? Man skulle till och med kunnat ta upp Hammarskölds fallna mantel?

Nä glöm det. Nu samarbetar vi bara med Nato i Afghanistan, vad nu NordAtlantPakten kan ha där att göra.
Ja detta får vara bra för nu,for now, som det numera heter på Svamlikanska.

IT

Etiketter:

Fukoshima - och se´n då?
Japan har blivit kritiserad för hur man handskades med Fukushimakatastrofen,världens värsta kärnkraftskatastrof sedan Tjernobyl 1986.

Japan dubblar nu den radioaktivitet som läckt ut från kärnkraftverken.
Japanska myndigheter medger därmed, att Fukushima varit mycket närmare en nukleär katastrof´ än vad man tidigare velat medge.

I måndags mer än fördubblade man sina beräkningar inom Japans Nukleära och Industriella SäkerhetsOrganisation för den mängd radioaktivitet som läckt ut från anläggningen under den första veckan i mars under själva katastrofen. Anläggningen har också för för första gången gått med på att en fullständig härdsmälta inträffat i tre av anläggningens reaktorer.-----
Mängden radioaktivitet som läckt ut från Fukushima Daiichi kärnkraftverk dagarna efter tsunamin 11 mars kan ha varit mer än dubbelt så stor som teknikerna inom organisationen för kärnkraftssäkerhet från början beräknat.

Avslöjandena visade att situationen vid anläggningen, där bränslet i tre reaktorer blivit utsatt för härdsmälta, varit allvarligare än det som regeringens tjänstemän medgav.

En annan utveckling där Japans hantering av krisen också har kritiserad, var då organisationen sagt att inom fem timmar efter katastrofen flytande kärnbränsle skulle ha droppat ner på botten av tryckkärlet i reaktor 1, 10 timmar innan det man tidigare trott.

Vid slutet av föregående vecka, hade strålningsnivåerna inuti reaktorerna stigit till 4000 mSi per timma, det högsta atmosfärstrycket i kärnkraftverket sedan olyckan.

Organisationen trodde dessutom att härdsmältan i en annan reaktor gått snabbare än vad man tidigare förmodat från ägaren Tepcos teknikers sida (Tokyo Electric Power).

Det är inte klarlagt om den upplevda olyckan, världens värsta sedan Tjernobyl 1986, vid denna tid fått Tepco att svara annorlunda.

Men man väntar sig frågor om möjligheten för Japans kärnenergimyndighet att erbjuda korrekt information till allmänheten.

Enligt de senaste beräkningarna hade 770 000 tera-becerel släppts ut från kk-verket –omkring 20% mer än den officiella uppskattningen om Tjernobyl – av den strålning som läckt ut från anläggningen under veckan efter tsunamin, mer än dubbelt så mycket som den ursprungliga skattningen 370 000.

I ett möjligt tecken på att kontamineringen är mer spridd än vad man tidigare trott, var då en forskare vid universitetet sa, att en liten mängd plutonium blivit identifierad några kilometer bort från huvudingången till Fukushimas kärnkraftverk.

Det är första gången plutonium man antar kom från komplexet blivit upptäckt i jorden utanför dess anläggningar.

I vilket fall sa Masayoshi Yamamoto, professor vid Kanazawa Universitetet att halten plutonium i provet var lägre än den man observerat i Japan efter de kärnvapentester som blivit utförda utomlands.

Publiceringen av det man funnit har sammanfallit med starten på en undersökning en tiomannapanel gör om olyckan.

Tidigare har ett fakta-granskande team från Internationella AtomEnergiorganisationen kritiserat Tepco för att inte ha lyckats erkänna de risker som fanns för kärnkraft-verket genom en tsunami, trots varningar från experter inom regeringen och dess egna forskare.

Panelen ledd av Yotaro Hatamura, expert från TokyoUniversitetet om den mänskliga faktorn, vilken kommer att bli publicerad i en interimrapport vid slutet av året. "Jag anser det är ett misstag att tro att kärrnkraftverket är säkert," sa han.

Premiärministern Naoto Kan sa sig vara villig att medverka i en utfrågning, i hopp om att det skall kunna "motsvara den noggranna genomgång man kräver runtom i världen"

övers IT

Etiketter:

söndag, juni 05, 2011

Göteborgskravallerna-än se´n då?

110605

Eftersom undertecknad själv varit med på ett hörn vid de diskussioner som förekom på stormöten före EUtoppmötet, var man väl införstådd i de grupper med skilda agendor och inriktningar som fanns representerade

Det enda som förvånade var hur lite polisen visste, men det betraktade man som något sjysst därifrån. Och en grupp hade sina egna ´hemliga´diskussioner och lurade polisen totalt. Man får i sammanhanget inte glömma att detta ägde rum i en annan tidsanda än den vi nu lever i. Alltså då man var mycket mer radikal och upprorisk.

Nu kan vi i Svd läsa att en tredjedel av de 67 personer som dömts i samband med Göteborgs-kravallerna de senaste fem åren återigen blivit dömda. Två av dom ska ha deltagit i Landvetterrånet. Att vissa låg på gränsen visste vi redan.

De våldsamma upploppen under Eu-toppmötet i Göteborg för snart tio år sedan slutade alltså för många unga människor i domar och fängelsestraff. P1s kaliber har sett att hälften av de dömda haft en kriminell bakgrund redan före kravallerna år 2001.

I belastningsregistret finns noteringar om bland annat misshandel, skadegörelse, rån och narkotikabrott.

De som dömts i samband med kravallerna är enligt Kalibers granskning till stor del personer med en tydlig politisk agenda men även kriminella ungdomar som såg en chans att få slåss med polisen.

Många har även dömts för nya brott efter kravalldomarna, då en av tre åter dömts de fem senaste åren, främst pga våldsamt motstånd, misshandel, brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Två av de 67 som dömdes i samband med kravallerna deltog i Landvetterrånet år 2006, då maskerade män med automatvapen slog till mot ett flygplan som nyss anlänt från London. De fick med sig utländsk valuta till ett värde av dryga 7,8 miljoner kronor.

Sex av de personer som begått nya brott var ostraffade före kravallerna. Flera av de personer som Kaliber intervjuat tycker att det finns ett samband mellan domarna och de stökiga liv som de levt efter 2001. Två av dom deltog i Landvetterrånet år 2006.

En av dessa är den då 21-årige Martin som först blev dömd till ett år och fyra månaders fängelse, men hovrätten sänkte det till nio månader.

´– Jag blev ganska snabbt ganska arg och bitter på samhället i övrigt...Det enda jag kom ut med från fängelsestraffet var en bok med en massa telefonnummer och namn till nya så kallade kamrater, som man trodde var ens vänner...´

IT

Etiketter:

fredag, juni 03, 2011

Juholt om något som inte sker i Libyen "Onödigt med svensk insats"

Epoch Times 3 juni 2011

NATO vill ha fortsatt svensk insats i Libyen trots det inte stämmer överens med de svenska premisserna, att Khadaffi skulle ha bombat sitt eget folk. "Då är det väl orimligt att vårt bidrag ska hindra något som inte sker"

S-ledaren Håkan Juholt om att skicka svenska JAS-plan till Libyen, då det inte tycks förekomma några bombningar mot det egna folket från Khadaffis sida

NATO vill ha fortsatt svenskt stöd i Libyen
av Barbro Plogander och Aron Lamm

Trots vi inte är medlem i NATO, har Sverige deltagit i NATOs mission i Libyen, och med Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussens förlängning 1 juni av missionen med tre månader blev också Sverige tillfrågad om att fortsätta utöka sitt militära deltagande.

Hittills har Sverige bidragit med 130 personer till uppdraget, tillsammans med åtta Gripenplan och ett Herculesplan för spaning och lufttankning. Men nu vill NATO att den svenska styrkan också åtar sig andra uppdrag, sådana som attacker av mål på marken och att skicka trupper för bordning av fartyg. ....

Svenska utrikesministern Carl Bildt, väl känd för att tala ut på Internet, skrev 31 maj på sin blogg att Sverige behöver ta beslut om vi är beredda fortsätta vårt bidrag i en eller annan form till stöd för nuvarande uppdrag enligt FNs resolution no 1973.

övers IT

Etiketter:

torsdag, juni 02, 2011

Sverige söker PsykOps specialister till Libyen

Vad är nu detta, och vad har Sverige och Nato med sitt komplicerade spel om oljan att göra bland Libyens klanstrider?

Samtidigt har Ryssland varnar USA och NATO för militärt stöd till protesterna i Syrien efter Libyen.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov har gått ut och varnat nationer i USA och Europa för att uppmuntra regeringskritiska protester i Syrien genom att ge dylika länder en utsikt av att få det militära stöd man nu erbjuder Libyen.

“Det ligger inte i någons intresse att sända ut ett budskap till oppositionen i Syrien eller annorstädes, att ifall man avvisar alla rimliga erbjudanden kommer vi och hjälper er som vi gjort i Libyen,” sa Lavrov under gårdagens intervju i Moskva”.

“Det är en mycket farlig position.”

Demonstrationer mot president Bashar al-Assads regering har svept över Syrien, inspirerade av det uppror som störtat de auktoritära regenterna i Egypten och Tunisien…

Ryssland avstod 18 mars från FNs Säkerhetsråds omröstning för godkännande av att utnyttja militär styrka till skydd för civila mot Libyens ledare Muhammed Khadaffis styrkor. Ryssland menar att resolutionen kunnat leda till en “storskalig militär intervention.”

De Natoledda operationerna har gått långt utöver det uppsatta målet att genomdriva en flygförbudszon i Libyen, sa Lavrov.

Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Portugal bad den 25 maj Säkerhetsrådet att avkräva Syrien ett slut på attackerna mot fredliga demonstranter och rikta in sig på deras sorg.

I föregående vecka införde Europeiska Unionen reseförbud och frysning av “den högsta ledningens” tillgångar en vecka efter att USA hade fryst inne Assads och sex höga tjänstemäns tillgångar.

Opposition mot FNdeltagande
Ryssland går emot Säkerhetsrådets inblandning i Syrien, sa Lavrov.

“Först av allt utgör inte situationen i landet ett hot mot internationell fred och säkerhet,” sa han. “För det andra är Syrien ett mycket viktigt land i MellanÖstern och en destabilisering av Syrien kan få följder långt utanför dess gränser”

Lavrov uppmanade till att Libyenresolutionen skulle bli mer unik, och sa att Ryssland kommer att avkräva detta av varje framtida FN mandat.

“Ifall någon skulle vilja få oss alla att godkänna utnyttjande av våld för att uppnå ett gemensamt mål, då måste man i resolutionen specificera vem denna någon är, vem som kommer att utnyttja godkännandet, vilka befogenheter man har och dess begränsningar,” sa Lavrov.

….

USA med partner, inklusive Frankrike och Storbritannien, hade den den 19 mars gått ut med sina attacker mot Khadaffis styrkor.

NATO tog kommando 31 mars och har nu utvidgat sin mission till 90 dagar i vad generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sa var “ett klart budskap” att “Vi har beslutat fortsätta vår operation till skydd för Libyens folk.”

Flygräderna har hittills dödat 718 civila och sårat 4067 från 19 mars till 26 maj, enligt Agence France Presse, som citerat en talesman från libyska regeringen.IT

Etiketter:

onsdag, juni 01, 2011

Ännu ett kryptiskt försvar för sionisternas syn på palestiniernas rättigheter

Fredrik Meiton, doktorand vid New York University, skriver 30/5 på SvD Brännpunkt

Det handlar om hans syn på konflikten Israel-Palestina. Att revolutioner brutit ut i sex arabländer och 'tusentals fått sätta livet till i sin kamp för frihet, jämlikhet och dylika värden'.

Att dödstalen i Syrien 'precis överstigit 1 000, medan 10 000 demonstranter blivit fängslade'.

Att 'den senaste veckan har i Jemen över hundra människor dött i protester mot regimen. Och det är bara vad som sker i Arabvärlden'.

Därefter kommer artikelförfattarens egentliga budskap
"Så varför engagera sig just i Ship to Gaza 2? Det är som om tiden stått stilla för arrangörer och medverkande".

"Ingen kan förvisso tvivla på att Israel regelbundet bryter mot folkrätten: Bosättningarna, de utomrättsliga avrättningarna,


de godtyckliga frihetsberövandena, inklusive av barn. Hit hör även blockaden av Gaza, som enligt de flesta bedömare är en form av kollektiv bestraffning och olaglig enligt folkrätten".

Men så fortsätter han - "Icke desto mindre är Ship to Gaza dumdristigt, i år ännu mer än förra. Då som nu har manifestationen ingen möjlighet att förbättra situationen, men väl alla möjligheter att förvärra den.

Ship to Gaza alienerar den israeliska opinionen; känslan av utsatthet spelar premiärminister Benjamin Netanyahu och högern rätt i händerna och minskar möjligheterna till konstruktiv dialog."


Ja detta var i sanning ännu en vinkling i kritiken mot Ship to Gaza , vilken författaren alltså menar är något dumdristigt och riskerar föregripa de processer som sker i regionen och vars resultat vi inte kan förutse.

Han fortsätter med att det postrevolutionära Egypten i sådant fall kan bana väg för en återförening mellan Fatah och Hamas och öppna gränsövergångarna till Gaza.

Ja vad bra då för Ship to Gaza, för då skulle ju detta kunna utgöra ytterligare en viljeyttring i frågan samt en glädjeyttring. Så vad är egentliga problemet för artikelförfattaren?

Är det för att den israeliska opinionen i så fall skulle känna sig utsatt? Vore det istället inte ett finfint tillfälle för Israel att som en försoninggest till slut komma palestinierna till mötes och starkt välkomna dom...?


IT

Etiketter: