fredag, september 30, 2011

Palestiniernas eviga öde inför de sionistiska nybyggarnaPrecis nu på morgonen fick jag på nyheterna höra om vad palestinierna återigen får stå ut med från de sionistiska bosättarnas sida.


De israeliska nybyggarna strider åter mot palestinierna. Man fortsätter bygga bosättningar på palestinskt område och går inte bara emot utan slår också ihjäl folk...

Dessutom eldar man upp kropparna, så att de inte ska få sin palestinska begravning, vilket är väldigt viktigt för dom, och vandaliserar palestinska moskéer.

Ve och fasa, hur kan det komma sig att regeringar runtom i världen inte gör något för att få en lösning på denna eviga konflikt? Eller är det den 'slutliga lösningen' de går och väntar på, men då det gäller palestinierna denna gång?...

Så vilka stater runtom i världen är det nu som även i handling står på palestiniernas sida?


Ingrid Ternert

Etiketter:

torsdag, september 29, 2011

Usas Predatorkrig i Pakistan

Nej till utvidgning av USAs krig i Pakistan, skriver Tom Hayden i ett upprop om Diplomati Nu! i samband med USAs obemannade 'Rovdjursdrönare'

Vi som här skrivit under uppmanar president Obama att hålla sitt löfte från juni 2009 om att "Vi inte har någon avsikt att skicka in USAs trupper i Pakistan."

Vi motsätter oss det hot som tornar upp sig i samband med räderna in i Pakistan, samtidigt med den fortsatta upptrappningen av anfallen med obemannade luftburna drones, 'drönare'. Fred kan bara uppnås genom förhandlad kompromiss och regional diplomati. Som den pakistanska journalisten Zahid Hussain säger är, "en politisk uppgörelse enda lösningen."

Samtidigt som man i Irak och Afghanistan trappar ner undan för undan, är det dags nu för USAs krig i Pakistan att anta en diplomatisk strategi och dra sig ur.

Istället skickar USA in marktrupper i Pakistan, även från luften, och eskalerar sina attacker med obemannade luftfarkoster.


övers I.T

Etiketter:

Ralph Nader skriver om en värld av laglöshet och kaos

28 september 2011
'Drones' eller 'Drönare' är de obemannade bombfällande flygfarkoster, som man kan styra ända från Florida om amerikanarna så vill för att t.ex cirkla runt uppe i luften över Afghanistan. Det ett system som Sverige från allra första början och i största hemlighet utvecklat för Usas räkning, till ren övervakning.

- Den snabbt utvecklade 'Predator'-teknologin, som officiellt de obemannade luftfarkosterna eller UAVs kallas, blir så dominant att den går utöver all laglig gräns eller etik, så USAregeringens utnyttjande av den kan ge ett fruktansvärt bakslag runtom i världen.

Först en bakgrund. Pentagon har omkring 7000 luftburna farkoster. För tio år sedan fanns det mindre än 50. Webbsidan longwarjournal.com skriver att USA har utplånat ungefär 1900 motståndsmän i Pakistans klanregioner. Hur dessa krigare ska kunna särskiljas från civila i bergsområdena står nu inte helt klart.
Inte heller varifrån regeringen kan få en så “precis” information om var gerillaledare kan befinna sig dag och natt.

Drones, dessa obemannade luftfarkoster står över varje kontraattack — då de ofta flyger på 10 000 meters höjd. Men Usas flygvapenstyrkor har upptäckt att en tredjedel av dessa obemannade 'Predator-farkoster' har krashat av sig själva.

Om man jämför kostnaderna för dessa luftburna farkoster med masstransitering, husbyggnation, energiteknologi, infektionskontroll, mat- medicinsäkerhet och uppfinningar, så går kostnaderna för dessa 'drönare' till otrolga summor.

Vad som snart kommer är självstyrande UAV'drönare' stora som humlor, som kan leta sig in överallt och förmedla bilder och ett slags Ubåtsdrönare som också kan styras av mjukvara.

Washington Post beskrev dessa uppfinningar som “flygplan som kan jaga, identifiera och beskjuta fienden — alldeles på egen hand”. I handeln kallas detta “dödlig autonomi”.

Militära etik-och rättsexperter inom och utom regeringen debatterar hur långt dessa farkoster kan gå och fortfarande hålla sig inom en, som Ronald C. Arkin kallade, internationell humanitär lag och insatsregler. Den oron har man redan betraktat som akademisk.

Dessa farkoster förflyttar sig varthän de vill som styr dom, som i Irak, Jemen, Somalia, Libyen och länder i NordAfrika för att nämna några 'ansvarsområden'.

Förra året bildade en grupp oroade robotspecialister, filosofer och människorätts- aktivister 'International Committee for Robot Arms Control' ICRAC. De fruktar att dessa instrument blir mer av de starka mot de svaga, då bland dom som driver robotkrig, färre människor offras.
Men spridningen är nu ett faktum. Fyrtio länder rapporteras idag arbeta med 'drönar' teknologi eller inhämtar den. En del experter vid invigningskonferensenICRAC förebådar att fientliga stater eller terroristorganisationer skulle kunna hacka sig in i robotsystem och omdirigera dessa.

ICRAC efterlyser ett internationellt avtal mot självstyrande dödliga maskiner enligt samma linjer som förbudet mot landminer och klusterbomber. Problemet är att Förenta Staterna, till skillnad från de etthundra nationer som redan undertecknat detta, vare sig undertecknade avtalet mot landminer eller anti-klusterbomb avtalet.

Historiskt sett har USA blivit en stor tillverkare och utplacerare av båda. Räkna inte med att med Obama i Vita Huset, det snart kommer att leda till något.

Kolumnist David Ignatius skrev att “En värld där dessa 'drönare' ständigt brummar över huvudet—och väntar på att zappa dessa dömda hot under en smutsig och kontroversiell process—riskerar ännu mer att bli en värld av laglöshet och kaos.”

Inse hur skräckinjagande det kan bli för befolkningar, särskilt barnen, att leva under hotet av att 'drönare' kan attackera genom moln och mörka skyar. UAVs Obemannade flygfarkoster syns knappast men hörs ibland genom sitt skräckinjagande vinande ljud. Undersökningar bland pakistaner visar i överväldigande grad att de flesta av de svåra olyckorna utgörs av civila.

Överste Matt Martin inom USAs Air Force har skrivit en bok med titeln Predator. Han har opererat på avstånd från ett kontrollrum i Nellis Air Forcebasen i Nevada och övervakat “misstänkta” som gått över en bergsrygga i Afghanistan 800 miles därifrån.

I en genomgång av Martins bok skriver Christian Cary “The eerie acuity of vision afforded by the Predator’s multiple high-powered videokameror, får honom att se då dessa tänder cigaretter, går till toaletten eller engagerar sig i amorösa äventyr med djur på andra sidan jorden, och aldrig misstänkt att de är så under observation som de är.”


övers ingrid Ternert

Etiketter:

onsdag, september 28, 2011

Pakistan, Usa, Libyen och 'Haqqani Nätverket'


27 sept av Paul Craig Roberts Det sista orkestrerade hotet mot Amerika och Historiens Slut.
Har ni någonsin hört talas om Haqqanis? Det är vad man kunnat tro.

Som då aldrig någon hade hört talas om AlQaida före 9/11, har “Haqqani Nätverket” poppat upp i rättan tid för att rättfärdiga Amerikas nästa krig - mot Pakistan.

President Obamas som påstår att han fått Al Qaida ledaren Osama bin Laden utplånad har minskat ner hotet från den gamla gärningsmannen. En terrororganisation som har lämnat sin ledare obeväpnad och försvarslös, som en sittande fågel till att bli skjuten, verkar inte längre så formidabelt. Dags för en ny, mer hotfull, förövare att jaga, så man kan hålla igång “kriget mot terrorn”.

Nu är Haqqaninätverket Amerikas “värsta fiende”. Till skillnad från Al Qaida har HaqqaniNätverket aldrig varit kopplat till något land enligt amiral Mike Mullen, som är USAs Förenade StabsChefers ordförande, och Pakistanregeringens underrättelse-tjänst ISIs “veritabla arm”.

Washington hävdar att ISI den 13 september beordrat sitt HaqqaniNätverk att attackera USAs ambassad i Kabul i Afghanistan vid USAs militärbas i Wadakprovinsen.

Senator Lindsey Graham, medlem av de Väpnade Styrkornas kommitté och en av de stora republikanska krigsmånglarna, deklarerade att “alla möjligheter ligger på bordet” och försäkrade Pentagon, att det fanns ett brett stöd hos båda partier i Kongressen för USAs militära attack mot Pakistan.

Eftersom Washington dödat en mängd pakistanska civila med obemannade luftfarkoster, drones, och tvingat Pakistans armé att jaga Al Qaida över större delen av Pakistan. Och då detta resulterat i tiotusentals eller mer förflyttade pakistaner i processen, måste senator Graham ha haft något större mål i tankarna.

Det anser också Pakistans regering. Pakistanska premiärministern,Yousuf Raza Gilani, kallade hem sin utrikesminister för samtal i Washington och beordrade ett krismöte hos regeringen för att bedöma utsikterna för en amerikansk invasion.

Under tiden radar Washington upp nya skäl till att på grund av Haqqaninätverket rättfärdiga starten på ett krig mot Pakistan: för Pakistan har kärnvapen och är inte stabilt och dessa vapen skulle kunna falla i fel händer; för USA skulle inte kunna vinna i Afghanistan förrän man eliminerat fristäderna i Pakistan; blaha-blaha.

Washington försökte köra med Pakistan till att starta en militär operation mot sitt eget folk i norra Waziristan. Pakistan har dock goda skäl till att stå emot det kravet.I Washington har man användning för “Haqqanihotet” som ursäkt för en invasion

Det skulle kunna bli Washingtons sätt att få bort Pakistans motstånd, genom att attackera sin Norra Waziristanprovins, eller det hade kunnat bli som en del pakistanska politiska ledare säger och Pakistans regering fruktar, ett 'drama'skapat av Washington för att rättfärdiga ett militärt anfall mot ännu ett muslimskt land.

Under åren med sitt servitut som en amerikansk nickedocka, har Pakistans regering själv tagit på sig detta. Pakistan har låtit USA köpa den pakistanska regeringen, träna och utrusta dess militär och upprätta CIAs gränssnitt till Pakistans underrätt-elsetjänst.
En regering så beroende av Washington skulle inte kunnat säga mycket, då Washington börjat våldföra sig mot Pakistans suveränitet, skickat in obemannade luftfarkoster på pakistanskt område och team med specialstyrkor för att döda påstådda Al Qaida, fast vanligare då kvinnor, barn och bönder.

Oförmögna till underkastelse efter ett decennium av ett litet antal talibankrigare i Afghanistan, har Washington lagt skulden på Pakistan för sitt militära misslyckande.
Precis som Washington skyllt det långdragna kriget på irakiska folket. Vad gäller Irans påstådda stöd till det irakiska motståndet mot Usas ockupation.

En del kunniga analytiker man aldrig får höra i “mainstream media” säger, att USAs militär/politiska komplex och dess nykonservativa horor håller på att orkestrera Tredje Världskriget innan Ryssland och Kina ens blivit beredda.

Som resultat av kommunistiskt förtryck har en signifikant procentandel av det ryska folket befunnit sig i den amerikanska sfären. Dessa ryssar litar på Washington mer än de litar på Putin. Kineserna är alltför sysselsatta med riskerna för en alldeles för snabb ekonomisk tillväxt, än att förbereda sig på krig och befinner sig nu långt bort från hotet.

Krig är emellertid profiternas hjärteblod i ett militär/säkerhetspolitiskt komplex och krig är de nykonservativas utvalda metod för att uppnå sitt mål om en amerikansk hegemoni.

Pakistan gränsade till Kina och tidigare delar av Sovjetunionen, där USA nu har militärbaser vid den ryska gränsen. Usas krig mot och ockupation av Pakistan verkar få de allvarliga ryssarna att vakna upp, samtidigt som kineserna.

Då båda äger kärnvapen, skulle resultatet av det militär/säkerhetspolitiska komplexets girighet efter profiter och de nykonservativas girighet efter imperier kunna leda till jordens undergång.

Patrioterna och superpatrioterna faller in i det militär-säkerhetspolitiska komplexet och de flaggviftande nykonservativa för vidare resultatet av “tidens slut” så febrigt önskat av de hänryckta evangelisterna, som om de ville upp i himmelen, medan resten av oss ska dö på jorden.

Detta är inte det resultat president Reagan hoppats på vid det Kalla Krigets slut. -Inte heller det vi fått uppleva äga rum i det mörkaste Afrika med en sk god hjälp av Nato.

Det gäller Muhammed Khadaffi och klansammanstötningarna i Libyen, där det inte är särskilt ovanligt att också Väst och Nato blandar sig i och väljer ut vilken sida de ska stödja, ofta med våldsamma medel.

Även rebellerna i den libyska övergångsregeringen NTC säger att alla som inte tycker som dom ska straffas, även om dessa bara uttryckt en åsikt som överenstämmer med Khadaffis.

Synen på demokrati innebär med andra ord för rebellerna att alla som tillhör oppositionen eller en helt annan klan ska fängslas eller torteras, våldtas, dödas och som svart även bli slav...

Många av NATO-rebellerna har folk i släkten som sysslat med slavhandel, varför de inte sett detta som något negativt. De har heller inte bangat för att utnyttja svarta till slavarbete, med de mest våldsamma medel.

NATOs klientstammar från andra delar av Libyen har också begått massmord på civila. NATO-rebeller har berättat för media hur de på måfå skjutit raketer över staden och dödat civila, ”eftersom dessa är för Khadaffi”.

NATO-rebellerna i sydväst har samtidigt låtit döda män som är svarta tuareger.
Medlemmar av Khadaffis stam har också blivit mördade av NTC-rebeller enbart på grund av sin stamtillhörighet och dessutom kommit till stöd för folkmord på svarta.

Det är inte lätt för oss här uppe i högan Nord att förstå vad ett klansamhälle verkligen innebär, inte minst där det också förekommer vitt skilda religioner.Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, september 27, 2011

Turkiet avvisar Israel och välkomnar USAs missilsköldskomponenter


25 sept 2011 Turkiske premiärministerne Recep Tayyip Erdogan säger att man i Väst idkar en dubbelmoral i förhållande till Israels kärnvapenarsenal. I en intervju med CNN på söndagen poängterade Erdogan att Israel är den ende spelaren i Mellanöstern som har kärnvapen och ställde sedan frågan, “Varför finns det länder som fördömer Iran för att ha kärnvapen och då inte går på Israel för sin kärnvapenarsenal?”

Turkiet graderade ner sina kontakter med Israel efter att Tel Aviv hade vägrat be om ursäkt för sin attack mot Skepp till Gaza, vilken 31 maj 2010 lämnat kvar nio döda turkiska medborgare

Tidigare i september sa den turkiske ekonomiministern att regeringen i Ankara skulle fortsätta sina “normala” ekonomiska förbindelser med Tel Aviv. Från och med januari 2011 till juli 2011 nådde handeln mellan Turkiet och Israel upp till $2.3 miljarder.

Erdogan kommenterade också Turkiets beslut att ta hand om en komponent i missilsköld-systemet, och kallade det ett “NATOkoncept.”

Han gick emot “olika synpunkter” på Turkiets beslut och uppmanade alla att betrakta “det som i själva verket är det reella” i frågan.

Turkiets drag var fortfarande censurerat i vissa cirklar, då Iran beskrev det som “ett bekymmersamt fall” som kunde “ifrågasättas”. Ryssland kritiserade Turkiet för samröre med NATO.

Turkiet kunde ha tjänat upp till $4 miljarder från missilsköldssystemet. Man rapporterade att ett turkiskt försvarsbolag hållit förhandlingar om ett $2 miljarder kontrakt i samband med projektet.


övers I.T

Etiketter:

måndag, september 26, 2011

Det eviga problem Marx sysslat med

Att ta ett lån och sätta sig i skuld mot ränta, det är vad alltfler gör. På så sätt skapas nya värden, det mervärde Marx höll på så mycket och länge för att utröna.

Alltfler skuldsätter sig och får därmed ännu mer pengar i omlopp genom ränta på räntaprincipen tills allt kraschar på nytt och krisen sätter in. Det är vad varje barn får lära sig i skolan, att resultatet snabbt går mot oändligheten. Därför leder bara olika åtstramningsåtgärder eller stödpaket till konstgjord andning i ett omättligt och sjukt system.

Ungefär det är vad miljödebattörerna Nils Fagerberg och Ulf Jakobsson skriver om den 24 sept i SvD 'Sjukt räntesystem som slukar allt' Visst kunde hela världen leva i harmoni, både i förhållande till varandra och våra gemensamma resurser, såvida inte den irriterande lilla räntan gjorde att vi måste jaga en allt större produktion tills allt kraschar på nytt och en sk överproduktions-kris sätter in och alltihop förstörs i krig och elände, för att börja om på nytt ----
Debattörerna skriver
Varför är det så förtvivlat svårt för den moderna ekonomin att ta sig ur skuldsnaran? Husköpare, småföretagare, multinationella företag, kommuner och landsting, till och med världens mäktigaste stater och största banker har alla det gemensamt, att de jagas av en alltmer svårhanterad skuldbörda. Alla är skuldsatta, många till bristningsgränsen.

Vi har uppenbarligen ett finansiellt och monetärt system som bygger på ömsesidig skuldsättning. Nya finansiella värden skapas genom någons skuldsättning och alla får på något sätt bära en del av bördan. Få är idag helt utan skuld. Vi ser i själva verket detta som en självklarhet. Att varje form av tillgång balanseras mot en viss grad av skuldsättning. Så upprättar varje företagare sin balansräkning.

Skuldsättning är numera ett självklart inslag i ekonomin. Den som är satt i skuld är visserligen inte fri, men har i varje fall gjort en stor samhällsinsats genom att se till att nya pengar kommer i omlopp. Om inte några hade varit villiga att acceptera skuldbördan och räntebetalningen för att få tillgång till nytt kapital, skulle samhällsekonomin snabbt sluta fungera och en likviditetskris uppstå. Eftersom det inte hade funnits nog med pengar till alla nödvändiga betalningar

(till de motsvarande nya värden som höll på att skapas..anm IT)

Problemet känns nog bekant? Idag är det allt svårare att hitta villiga låntagare i en omfattning som den expanderande moderna ekonomin kräver. Vem vill låna mer, då de flesta redan är satta i skuld?

Att skapa pengar genom skuldsättning har varit fundamentet i samhällsekonomin sedan Englands kung Vilhelm III i slutet av 1600-talet började låna papperspengar från Bank of England, då det egna guldet var slut och han behövde finansiera sitt krig mot Frankrike.

Kapitalismen kom efter slav- och feodal-samhället och gav upphov till den profit som kapitalägaren själv åtnjöt och kunde satsa i utökad produktion.

(anm IT- Marx definierar en varas pris under kapitalismen som kostnaden för det arbete som låg inbakat i varan genom arbetarnas löneslaveri, att minst se till att arbetarna hölls vid liv), där profiten var kapitalistens egen andel.

Sedan dess har en allt större andel pengar tillkommit genom kreditgivning av bankerna, eftersom nya pengar skapats genom utlåning. Finanssektorn har vuxit i takt med att nya former av skuldförbindelser uppfunnits, utvecklats och byggt på detta med att skapa pengar genom skuldsättning.

Det finns idag en uppsjö olika former av skuld, allt från obegripliga derivat ner till den enklaste form av skuld som exempelvis bostadslån. Dessa skulder är naturligtvis på så sätt bra, att de frigör nytt kapital till fördel för samhälls-ekonomin, men idag håller skuggsidan på att ta över.

Jordens och människans begränsningar gör att skuldbördan nått en mättnadsnivå, där det inte längre finns tillräckligt stora inkomster eller ekologiskt utrymme för att klara de räntekostnader som krävs till en allt större skuldsättning.

Vi befinner oss nu i en återvändsgränd. Vi kan inte skapa tillräckligt med ny skuld för en trovärdig täckning är begränsad, samtidigt som vi tvingas skapa mer skuld för att frigöra nytt kapital till tillväxt och räntebetalningar.

Världsekonomin har låsts fast i ett absurt och förlamande moment 22.

Ekonomin kan bara reagera på två sätt, antingen med hyperinflation eller med kreditförluster, att pengar går upp i rök i samband med omfattande konkurser.

De pressade ekonomierna i Europa och USA för en kamp som inte går att bemästra med traditionella verktyg. Åtstramningsåtgärder eller finansiella stödpaket leder bara till konstgjord andning åt ett omättligt och sjukt system.

Ingen kan ändra på det så länge inget görs åt systemfelet i botten. Den grundsten som alla finansiella värden bygger på måste analyseras och omvärderas i konstruktion och juridiskt ramverk. Det vill säga våra pengar och förutsättningen för att de skapas.

Så länge pengar skapas genom skuld, kommer världsekonomins huvudproblem också att röra sig om skuldbördan. När kommer nu ledande ekonomer och beslutsfattare att börja diskutera de verkliga problemen?

Etiketter:

söndag, september 25, 2011BelfastTelegraph 17 sept 2011 Irans högsta ledare har varnat arabnationer som har svepts in i uppror gentemot diktatoriska regimer, att inte låta USA eller Nato bidra till de typer av postrevolutionära politiska system som dessa formar.

"Lita aldrig på Amerika, Nato och kriminella regimer som Storbritannien, Frankrike och Italien, som under lång tid har delat och plundrat era länder", sa Ayatollah Ali Khamenei i lördags på en internationell islamsk konferens i Teheran.

"Var misstänksamma mot dom och tro inte på deras leenden. Bakom dessa leenden och löften ligger konspiration och förräderi", tillade han.

Iran har försökt porträttera de allmänna resningar som idag omvandlar arabvärlden som en upprepning av sin 1979 års islamska revolution, vilken störtade den proamerikanska Shahen och ledde till att hårdföra skriftlärda övertog makten.

Ur Irans synvinkel var kollapsen av de pro-amerikanska regeringarna i Egypten och Tunisien ett kraftigt bakslag för USAs inflytande i regionen och ett nytt "islamskt uppvaknande".

Khamenei sa att Usa och Nato försöker dominera Egypten och framtida regimer som Tunisien, Libyen och andra nationer i Mellanöstern. Han uppmanade dessa nationer att inte låta detta ske och behålla sina islamska traditioner.

"Låt inte era fiender skriva de grundläggande principer som er framtida regering vilar på. Låt inte islamska principer offras för kortsiktiga framtida intressen", sa han till sin församling.

Turkiet är en annan icke-arabmakt i regionen som försöker sälja sin egen modell till balansering av islam och sekularism att transformeras till arabvärlden. Turkiet har numera ett islambaserat politiskt parti som regerar en sekulär demokrati.

Khamenei uppmanade emellertid araber att avvisa västlig liberalism och forma sina regeringar enbart på basis av islam. "Att skapa ett system är för er ett stort och viktigt arbete, vilket är komplicerat och svårt. Låt inte sekulära eller västliga, liberala modeller såväl som extremistisk nationalism... överföras till er", sa han.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

lördag, september 24, 2011

Natomötet ska handla om Libyen


23 sept 2011 På Natomötet i Polen, som nu stått för Eus halvårsvis roterande ordförandeskap, stod Libyens och Natos tillkortakommanden på dagordningen.

De svaga punkter Eu oftast nämnt vid detta 6-månadersmöte, var bristen på flygplan som kunde tanka i luften och bristen på ammunition och information om konflikten.

De två ledande staterna i konflikten, Storbritannien och Frankrike, kommer att mötas den 12 okt för ett utbyte av 'ömsesidiga erfarenheter'.

De sk svaga punkter man ofta har nämnt vid mötet i Polen, som idag är värd för Eu-s halvårsvis roterande ordförandeskap, inbegrep alltså bristen på tankningsmöjligheter i luften, bristen på ammunition såväl som information om konflikten.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

fredag, september 23, 2011

11 sept och vad vi vet hur Gripenbombningar drabbar

Indiska Frontline ger en kommentar till 11 september 2001 och kriget mot terrorismen, som inledning till fler reflexioner...
Man säger att Afghanistan var det första land som drabbats av vreden från världens enda supermakt.
Ändå hade utrikesministern i talibanregeringen i en intervju förklarat, att månader innan den 11 september erbjöd man sig att överlämna bin Laden till Usa, men då var den regeringen inte intresserad.

Talibanregeringen var också bland de första att till USA och det amerikanska folket beklaga 11 september attackerna. Al Qaida och talibanerna äger nämligen två vitt skilda ideologier. Och under sent 1990-tal hade den talibanska regeringen inga problem med sina diplomatiska relationer med Usa.

Indiens regering har dessutom undersökt möjligheterna till att upprätta förbindelser med talibanregeringen i Kabul. Idag beskriver de sig själva som försvarare av den nationella suveräniteten och säger de är öppna för förhandlingar med andra politiska grupperingar. Men för att kunna inleda fredssamtal måste alla utländska trupper först påbörja sitt tillbakadragande.

Efter ett decennium av krig i Afghanistan har många soldater tappat tilltro till att USAs militära intervention på lång sikt kommer att nå framgång och samtidigt har stödet till president Obama sjunkit (Military Times årliga läsarundersökning).

Något mindre än hälften har sagt att USA ”mycket troligt” eller ”möjligen troligt” kommer att lyckas i Afghanistan. Den lägsta siffran finns bland de trupper som deltagit i Operation Enduring Freedom.

I en serie intervjuer säger en del soldater att uppdraget genomsyras av en känsla av meningslöshet, då bl.a de afghanska säkerhetsstyrkorna inte är motiverade.

Men den 21 sept 2011 togs ändå ett Riksdagsbeslut om fortsatt svensk militärinsats i Libyen (UFöU1). Sverige har deltagit i den internationella militärinsatsen där sedan april 2011 och ska fortsätta med det.

Riksdagbeslutet innebär att regeringen från den 25 september 2011 ställer en svensk väpnad styrka till förfogande på högst 250 personer under 30 dagar, eftersom Nato tagit beslut om en förlängning.

Enligt planerna ska Sverige bidra med flygstridskrafter och stödresurser. Det innebär bl.a att fem plan av typen JAS 39 Gripen blir kvar enligt Säkerhetsrådets Resolution 1973. Man ska också bidra med resurser för informationsoperationer.

Det handlar tillsammans om bidrag på cirka 140 personer. Styrkan ska vid behov kunna förstärkas tillfälligt.

Vad är det egentligen för nytta som vi kan göra med denna NATOinsats? Och vilka är det som kommer tjäna mest på det? Vet vi egentligen vilka som är the'good guys' och 'bad guys'? Nej naturligtvis inte i detta klansamhälle, där Usa redan smidit sina band med dom som kan ge mest i utbyte bl.a. Al Qaida ingår för övrigt i samlingen klaner.

Är det ingen som minns Irak? Hur i helsicke kan Sverige inbilla sig att Usa kan ge en korrekt beskrivning av klanerna? Se på Irak. Problemet där kom bara att gälla vad USA själv med sina förbundna klaner mest tjänat på med sina bombningar. Hur mycket guld och olja har inte USA kunnat roffa åt sig på det viset?!

Det enda kapital vi har kvar här i landet att vara stolta över, det är vår sk alliansfrihet. Ska vi behöva ruinera den också genom sådana här för vårt försvar helt irrevelanta expeditioner?

Ingrid Ternert

Etiketter:

NATO utvidgar bombkampanjen i Libyen


NATO har förlängt sin militära kampanj i Libyen med tre ytterligare månder. NATOs ordförande Anders FoghRasmussen var den som kom att meddela detta.

Anders Fogh Rasmussen: "Idag har NATOs styrelse beslutat att hittills utvidga vår operation i Libyen, medan vi håller situationen under ständig uppsikt. Vi har beslutat fortsätta vår mission, så långt det är nödvändigt, men bereder oss också på att avsluta den så snart som möjligt.

Denna tekniska övergång gäller upp till 90 dagar, men den vanliga översynen låter oss avsluta vårt uppdrag vid var tidpunkt, och vi ska göra det i nära samarbete med FN och libyska myndigheter."

Aktiekurserna faller också då USAs centralbank Federal Reserve ger en varning om Usas ekonomi. De globala aktiepriserna har rasat efter att Federal Reserve gått ut med en ny varning om en nedåtgående ekonomi och gett besked om begränsade åtgärder för att vända tillbaka upp.

Häromdagen varnade Federal Reserve för "fortsatt svaghet" inom arbetsmarknaden och "hög" arbetslöshet, med "signifikanta risker för nedgång i ekonomin framöver, inklusive ansträngda globala finansmarknader."

Federal Reserve avslöjade också en $400 miljarder plan på att sälja kortfristiga statspapper och köpa långfristiga skuldsedlar.

Etiketter:

torsdag, september 22, 2011

Sverige -Libyen -olja -Gripen förlängning
Sverige ska även i fortsättningen delta i den internationella militära insatsen i Libyen, meddelar media. Riksdagen har nämligen sagt ja till regeringens förslag.

Nato har beslutat förlänga den internationella insatsen i landet med tre månader. Därmed har också en svensk väpnad styrka på högst 250 personer ställts till denna militärorganisations förfogande under högst en månad.

Det hela är tänkt att börja imorgon, under förutsättning att Nato beslutar om en förlängning.

Natochefen Anders Fogh Rasmussen förklarar att militär-alliansen är fast besluten att fortsätta sin insats ”så länge hotet mot civila i Libyen kvarstår”, då med målet att avsluta insatsen ”så snart omständigheterna så tillåter”. Nato ska dock ha beslutat, att insatsen fortsätter under tre månaders tid.

Sverige har sedan april 2011 bidragit med flygstridskrafter och stödresurser. Fem plan av typen JAS 39 Gripen blir kvar för att verkställa FNs säkerhetsråds resolution 1973.

Det är sedan april 2011 som Sverige ställt resurser till förfogande för informations-inhämtning med fr.a flygsspaning, nu med cirka 140 personer, ett antal som vid behov kan förstärkas.

Ja så är det med Sveriges 'alliansfrihet'. Inte konstigt Ryssland antar att vi står på Natos sida i händelse av en konflikt mellan Öst och Väst. Detta apropå begreppet alliansfrihet, som ersatt vår tidigare sk neutralitet.

Men nu lockar Libyens oljekällor, vilka som sagt till viss del redan 'mutats' in.IT

Etiketter:

onsdag, september 21, 2011

Obama- 'Palestinierna tillbaka till förhandlingsbordet'

21 sept Trend Obama manar palestinierna tillbaka till förhandlingsbordet.

USAs president Barack Obama uppmanade på onsdagen palestinierna att återvända till förhandlingsbordet med Israel, hellre då än försöka bli en egen stat genom Förenta Nationerna, rapporterade DPA.

"Jag är övertygad om att där inte finns någon genväg för ett slut på denna konflikt som har varat i decennier. Fred är ett hårt arbete. Man uppnår inte fred genom uttalanden och resolutioner hos FN - ifall det vore så lätt, skulle det vid det här laget ha varit genomfört", sa han.

"Det är ändå till slut israeler och palestinier som måste kunna leva sida vid sida - inte vi - och som måste komma samman i de frågor där man inte är överens: om gränser och säkerhet, flyktingar och Jerusalem."

Palestinier, israeler och Förenta Staterna har gått samman för att sätta upp sitt stöd i FNs SäkerhetsRåd innan president Mahmoud Abbas ansökt om medlemskap i FN och i FNs GeneralFörsamling levererat en fullständigt väntad uppmaning till israelerna och palestinierna, och dessutom varit inblandad i sistaminuten diplomati för att få ihop de båda sidorna och förhindra en röstning i Säkerhetsrådet.

Direkt efter talet mötte han den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu och var på väg att möta Abbas på Waldorf Astoria Hotel på onsdageftermiddagen.

"Banden mellan USA och Israel går inte att bryta", sa Obama till Netanyahu. "Fred kan inte tvingas på parterna. Den måste förhandlas ... Yttersta målet för oss alla är två stater, som lever sida vid sida i fred."

Den israeliska ledaren tackade Obama "för att stå vid Israels sida och ge sitt stöd till freden."

USA har svurit på att lägga in sitt veto mot det palestinska budet i SäkerhetsRådet, men ett sådant drag riskerar under en kritisk tidpunkt i regionen, att få Washington alenierad från arabvärlden.

Och Obamas försök att gå den diplomatiska balansgången i New York har för palestiniernas del inte gått särskilt bra.

"Under 20 år har vi förhandlat, och ändå har Obama velat få mera tid. Detta är inte särskilt klokt," sa Mustafa Barghouti, ledare för det Palestinska Nationella Initiativet.

Som en väg till kompromiss föreslog Frankrikes president Nicolas Sarkozy att FN skulle ge palestinierna observatörs-status, medan israeler och palestiner skulle återuppta fredsförhandlingar inom en månad, för att inom ett år nå en definitiv överenskommelse.

'Låt oss ta upp diskussioner inom en månad, sex månader för att finna en överens-kommelse om gränser och säkerhet och ett år för att uppnå en definitiv uppgörelse föreslog Sarkozy. Observatörs-statusen skulle vara mindre än ett fullt FN medlemskap.

På VästBanken har under tiden tusentals människor demonstrerat till stöd för en palestinsk FN överenskommelse. Demonstrationen startade i Ramallahs Yasser Arafat Torg, dominerad av väldiga skyltar med orden "FN 194", med hänvisning till palestiniernas försök att bli FNs 194e medlem.

Många av de 200 000 i samlingen svängde med stora Palestinaflaggor, eller bar banderoller antingen för att stödja ett FNmedlemskap eller att fördöma ett USAveto.

På onsdagen skulle FNs GeneralFörsamling börja sin 66e årliga session med alla FN- medlemmar och världsorganisationer närvarande, vars representanter i tur och ordning ska framträda till mitten av nästa vecka.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

Om krig uppstår mellan Natos medlemmar-Vad gör man då då?


20 sept skrev Rick Rozoff i sin blogg Stop Nato!

Som summering av vad vi diskuterat här i programmet, ser det verkligen ut som om Nato verkar destinerat att bli en global säkerhetsorganisation på alla sex kontinenter av vår planet.

Men frågan är i så fall, vilken är den potentiella fienden? Och vad kan ett globalt NATO göra, ifall det uppstår krig mellan sina medlemsstater?

Med denna heta fråga avslutar vi avsnittet BrännPunkt.

I.T

Etiketter:

tisdag, september 20, 2011

Vad avlyssning av israeliska ambassaden ger

Avlyssning av israeler av Philip Giraldi 17 sept 2011 (tidigare publ) övers Ingrid Ternert
FBI avlyssnade alla telefonlinjer och mobilnummer hos diplomater & underrättelse-officerare som arbetade i Israels ambassad i Washington och FN i New York. Israelerna praktiserade god säkerhet i sin kommunikation, då de talade engelska i telefon men betraktades som extremt slarviga då de talade hebreiska, och inte trodde de kunde bli förstådda.

FBI översatte en tjock dossier om israeliska diplomater och spioner och kunde upprätta kopplingar till ett antal andra intressanta mål. Då man analyserat upptagningar på hebreiska, identifierade Leibowitz såväl vissa dolda bekantskaper mellan USAs regeringstjänstemän och media, som grupper av Israelförespråkare i stil med AIPAC & Washingtons Institut för FrämreÖsternPolitik.

Det FBI avslöjade var en massiv och högt fokuserad kampanj som israelerna kom att referera till som 'Iakttagelseförmåga' men CIA betecknat som en hemlig aktion.

Mycket av aktiviteten ansågs vara illegal eller oförenlig med en roll som utländsk diplomat i Förenta Staterna, vilket hade fått Leibowitz att gå till verket, eftersom hans överordnade hade vägrat fortsätta åtalet.

I tidskriften "American Conservative" var Shamai Leibowitz en översättare för FBI i hebreiska som i maj 2010 blev arresterad för att ha avslöjat hemlig information som bestod av fem rapporter märkta “hemligt” till en okänd bloggare.

Han erkände —med förklaring att ha försökt avslöja hemlig aktivitet— men ångrade sig och blev då dömd till minimistraffet 20 månaders fängelse.

Nu har han blivit släppt. Det har förekommit avsevärda spekulationer om vad Leibowitz en israeliskfödd man på vänsterkanten med dubbla nationaliteter, i själva verket hade avslöjat. En NewYork tidning påstod att informationen gått till en 'propalestinsk arabisk grupp'.

I själva verket arbetade Leibowitz under högsta täckmantel som översättare i FBIs team för hemligt kontraspionage, vilket opererat från Calverton, Maryland. FBI avlyssnade alla telefonlinjer och mobilnummer som kunde förknippas med diplomater och underrättelsefolk som arbetade utifrån den israeliska ambassaden i Washington och FörentaNationerna i New York.

Israelerna praktiserade god kommunikationssäkerhet då de fanns på linjen och talade engelska i sina telefoner, men de uppfattades som extremt oförsiktiga då de talade hebreiska, för då ansåg de sig inte bli förstådda.

Men FBI hade översatt en tjock dossier om israeliska diplomater och spioner och kunde komma på kopplingar till ett antal andra intressanta mål.

Då man analyserade de hebreiska upptagningarna, identifierade Leibowitz ett antal gömda relationer med USAs regeringstjänstemän och media, såväl som gruppföreträdare som AIPAC och 'Washingtons Institut för NäraÖsternStudier'.

Det FBI avslöjat var en massiv och högt fokuserad kampanj,vilken israeler refererade till som “perception management”, men CIA skulle komma att kalla hemlig operation. Mycket av aktiviteten var illegal eller oförenlig med den roll utländska diplomater uppbär i Förenta Staterna, vilket fick Leibowitz att gå till aktion, efter att hans överordnade vägrat fortsätta anklagelsen.

Fokus låg på Iran med israeliska tjänstemäns avsikt att förbereda den amerikanska allmänheten på krig mot mullorna. Man spred desinformation om Irans kärnenergi-program, lanserade internationella sanktioner och försökte få Washingtons stöd till ett ultimatum vad gäller nukleära program som slutlig diplomatisk gest, något Iran skulle ha avfärdat och kunnat leda till krig, med Usa i en ledande roll.

Den israeliska ambassadens aktiviteter bestod i att skriva artiklar och utgåvor som skulle införas i passande media och man betalade journalister för att skriva artiklar för att uttrycka samma sak och i nära samarbete med grupper som WINEP och AIPAC, för att få politiker informerade om denna politik, då med en bifogad lista argument för att starta krig.

Åtminstone en Kongressdelegat från Indiana blev direkt kontaktad av israelisk underrättelsetjänst för att hålla en anti-iransk konferens och dessutom introducera en lagstiftning som kopplar Iran till sanktioner. De telefonsamtal som bandats mellan en israelisk underrättelseofficer och republikanska delegaten Jane Harman i april 2009 var också del i FBIs särskilda kontraterrorism-operation.

Harman går då med på en intervention på uppdrag av AIPACs åtalade spioner Steve Rosen och Keith Weissman i utbyte mot ordförandeskapet i RepresentantHusets UnderrättelseKommitte'. Leibowitzs oro för att JustitieDepartementet inte skulle väcka åtal mot denna illegala aktivitet visade sig korrekt. Men de israeler eller amerikaner som hade nämnts i FBIs omfattande undersökningspärm blev på något sätt ändå straffade.


av Philip Giraldi, fd CIAtjänsteman och verkställande direktör för 'Council for the National Interest'.

Etiketter:

lördag, september 17, 2011

Libyer- som pekar med skjutjärn

Etiketter:

Tidigare senator uppmanar Obama öppna 9/11 filer efter påstående om koppling till saudierna

Etiketter:

Ställ USA inför domstol för krigsbrott!Föreningen Afghanistansolidaritets nyhetsbrev 15 sept innehåller mycket läsvärt.

Bland annat skriver man om den amerikanska veteransoldat-organisationen 'Veterans for Peace' som vid sitt årliga konvent antagit en resolution om att väcka åtal mot president Obama för krigsbrott.

Citat ur resolutionen: 'Veterans for Peace' uppmanar Representanthuset att omedelbart inleda åtalsförberedelser mot president Barack Obama för att ha svikit sin svurna ed att skydda och försvara USAs Konstitution mot alla utländska och inhemska fiender och för att ha genomfört krigsbrott, brott mot humanitära lagar, förbrutit sig mot otaliga nationella och internationella lagar, avtal och konventioner.

Då den amerikanska regeringen idag för illegala krig i Irak, Afghanistan, Pakistan, Jemen, Somalia och Libyen och president Obama har verkat för att öka antalet soldater och skattemedlen till dessa krig.

Och då den amerikanska militären använder och fortsätter använda utarmat uran för ammunition, klusterbomber och vit fosfor i tättbefolkade områden i strid med amerikansk och internationell lagstiftning och fördrag, som förbjuder urskillnings-löst dödande av civila och dödande med substanser som är aktiva och dödliga efter strid och kvarstår i stora landområden.

Då ett stort antal barn födda i Irak och Afghanistan lider av livslånga sjukdomar och kroppsliga deformationer och hjärnskador, Downs syndrom och försvagade hjärtan, vilket läkare konstaterat beror på USA-militärens omfattande användning av giftigt och radioaktivt material.

Då miljon på miljon av irakier, afghaner, pakistaner, jemeniter, somalier och libyer blivit lemlästade, förgiftade, fördrivna från sina hem och dödade som en direkt följd av USAs illegala och pågående krigshandlingar...

Då är det verkligen på sin plats att ställa Usa inför rätta för krigsbrott!

IT

Etiketter:

fredag, september 16, 2011

Klart med Greklandskrisen - men från och med nu får det vara nog...För vilken gång i ordningen under modern tid är det inte kris i Grekland med sina sk valda regeringar? Ändå vill idag Merkel i Tyskland i sin EUeufori till varje pris ha med detta EUs olydiga barn bland sina i övrigt plikttrogna medlemsstater däruppe i norr, som Tyskland t.ex och Sverige.

Vi häruppe skulle alltså få stå för fiolerna, vi skattebetalare.

Bidrag från EU heter det, men det är ändå vi som får stå för notan, den som tidigare gått raka vägen ner i feta grekiska ministerportföljer.

De borde få sig en varning, att nu får det definitivt vara nog! Det räcker nu, gör ni så här fler gånger stänger vi er ute och denna gång är det definitivt allvar!


Har ändå inte Merkel och de andra tyska ministrarna fått uppleva den tid då ingen grek betalat skatt, eftersom man visste den ändå gick raka vägen in i de grekiska ministrarnas egen lukrativa verksamhet?

För på den tiden betraktade politikerna därnere i Sydeuropa inkomster från de politiska uppdragen enbart som sin egen personliga egendom. Men det grekiska folket har åtminstone gjort uppror...


I.T

Etiketter:

torsdag, september 15, 2011

Libyens kaos knappast upplyftandehttp://rt.com/news/libya-rebels-dark-horse-973/

Verkligt kaos i det nya Libyen
Libyens tidigare diktator Muhammed Khadaffis störtade säkerhetschef flydde i förra veckan landet till närbelägna Niger. Då Khadaffis tillhåll fortfarande är okänt och rebeller kontrollerar den största delen av Libyen, fruktar experter att ett verkligt kaos fortfarande är i görningen.

Mohamed Hassan är en av Afrikas mest erfarna diplomater. Precis tillbaka från Libyens Tripoli, säger han att NATOs bombningar har fått denna till en spökstad.
“Där finns ingen polis, ingen administration, inga skolor,” sa han.

Lag och ordning har ersatts av en samling rebeller. En del fruktar att de olika grupper som dykt upp snart startar krig med varandra.

“Vapenförråd har skövlats, varenda man är beväpnad med Kalashnikov,” sa Nordafrika- experten Peter Piccinin. “Ifall klanerna kämpar för sitt oberoende kommer landet att gå in i ett inbördeskrig utan slut med en brutal stads-guerilla.”

Analytiker menar att inte ens rebelledare vet varifrån deras soldater kommer.

“Rebelledaren Mahmoud Jalil blev orolig över att islamistiska gömda celler har gått med i hans offensiv mot Tripoli,” tillade Piccinin. “En väldig parallell struktur av kombattanter har dykt upp – vi har ingen aning om vem som har befäl över dessa.”

NATOs förhoppning om en tillförlitlig ersättning för Muhammed Khadaffi bleknar bort. Libyens rebeller är djupt delade, och det kaos NATObombningarna skapat hotar nu sprida sig utöver landets gränser.

I och med dessa oroligheter fruktar man att extremister kommer att utnyttja Libyen som bas för att nå sina målsättningar i NordAfrika.

“Tunisiska kvinnor hade rätt till abort 20 år före belgiska kvinnor,” sa Anna Morelli, ordförande för Kvinnor För Fred. “Under den sista regimen fick skilda kvinnor stöd. Återuppståndna arabiska religiösa rörelser försöker få bort detta.”

Innan kriget kysste till och med ledare Khadaffis hand, från Barack Obama till Nicolas Sarkozy och Silvio Berlusconi. I förra veckan fick i Paris rebellerna ett välkomnande med Röda Mattan.

Enligt Mario Franssen från International Observer Mission i Tripoli, som just har återvänt från Libyen, är budskapet från en del infödda, att konflikten kunde ha skapat ett Frankensteins monster för Europa.

“De varnade oss för att vi inte visste vad vi skapat i Libyen,” sa han. “Detta kommer att bli en fristat för de alla diverse extremistgrupper som lever precis vid Europas södra gräns.”

Pirater från det oroliga Somalia ha fått det till att bli en 'no go'kust. Det är skrämmande att tänka sig att Libyen går i samma riktning, menar Mohamed Hassan.

“Medelhavet kommer inte bli säkert. Där finns pirater och man tvingas kontrollera det för att få det säkert,” sa han. “Jag tror inte Frankrikes ekonomi kan ge stöd åt något sådant.”

Med Västs intervention i Libyen har en hel del nya krafter hamnat i blickpunkten, där experter själva fruktar att man kan få ångra det man gjort.
övers Ingrid Ternert

Etiketter:

onsdag, september 14, 2011

Dem Now! om Libyen efter Khadaffi

Etiketter:

Israel - Ett bortskämt barn som vill hindra frihetsflottan till Gaza


Press TV 13 sept 2011
Israel - Mellanösterns bortskämda barn

Turkiets premiärminister Recep Erdogan säger att Israel är “Västs bortskämda barn”, som aldrig tagit hänsyn till den internationella samfällighetens beslut. Erdogan säger att Israels hotfulla uppträdande mot Frihetsflottan till Gaza hade kunnat leda till krig mellan de båda länderna.

Turkiska premiärministern Recep Erdogan sa också att attacken år 2010 -- som kom att döda nio turkiska aktivister -- utgjorde en anledning till krig,' rapporterade AP.

Han sa att aggressionsakten som genomförts på internationellt vatten var 'olaglig' och noterade samtidigt, att “Vi å andra sidan ska agera i linje med Turkiets storhet och visa tålamod”.

Den sex skepp stora flottan fraktade 10 000 ton förnödenheter med humanitär hjälp till Gazas blockerade territorium, då denna dödliga incident inträffade.

Israel vägrade be om ursäkt för blodbadet, och Turkiet ville förvisa den israeliska ambassadören från Ankara och avbryta alla bilaterala militära band.

Den turkiske utrikesministern Ahmet Davutoglu förklarade också att landet planerar vidta åtgärder vid den Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag, och då utmana TelAvivs fyraåriga belägring av Gaza. Blockaden har hindrat leveranser av mat, mediciner och andra förnödenheter till detta utarmade land vid kusten.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, september 13, 2011

9/11 och se'n då? Afghanistan...och

Vid ceremonin över offren för den 11 september i USA sa dess försvarsminister Leon Panetta vid Pentagon, att Förenta Staterna aldrig ska sluta jaga dessa sina fiender som orsakat USAs 9/11.

Nu hör till saken att dåvarande Bush, Cheney, Rumsfield - regering sedan lång tid tillbaka fått uppgifter från Pentagon om de planer som vissa muslimska grupper sedan minst ett halvår tillbaka hade planerat från Tyskland.

Man följde noga utvecklingen och lät detta ske (med vissa 'hjälp' åtgärder, då de i förhållande till skyskrapornas storlek pyttesmå planen aldig skulle ha fått dessa att falla). Men det fanns ännu en skyskrapa bredvid som också dalade ner, trots att den inte blivit träffad av något flygplan. Men vittnen hade ändå observerat en del explosioner från skilda ställen på alla dessa skyskrapor.

Och skyskraporna föll ner så snyggt och prydligt som om man anlitat en stor rivningsfirma som är expert inom området. Var det Rumsfield som var chef över en sådan rivningsfirma?

Nåja, USA fick i varje fall sin anledning till att starta "kriget mot terrorismen, ett krig utan slut", ett krig som i stora drag inriktade sig mot rika oljeländer i Mellanöstern, till Cheneys belåtenhet kan man tänka, han som är chef över Usas största oljebolag.

I New York City har som tidigare år en antirasistisk demonstration ägt rum just vid dessa husblock vid Ground Zero. Talarna bestod av Fahad Ahmad, medlem av DRUM, Desis Rising Up and Moving.

Fahad Ahmad skriver- "Omedelbart efter 9/11 satte man in över 1200 muslimska män i fängelse, utan att de hade fått meddela sig med sina familjer eller advokater, och de flesta kom att bli deporterade... så för oss är det viktigt att komma hit och säga att, ja, eftersom tragedin den 11 sept verkligen hänt, har svaret här i landet blivit att rikta sig mot amerikanska muslimska samhällen."

Den tidigare senatorn, Bob Graham, uppmanar president Obama att åter öppna 9/11- undersökningen med fokus på familjen Saud. Det är efter att ny information har läckt ut om den möjliga roll som de prominente saudierna kan ha spelat i 9/11 attacken. Enligt nuvarande nyhetsrapportering hade ett välbeställt saudiskt par flytt från sitt hem i ett bevakat område i Sarasota, Florida, omkring just en vecka före 9/11, och lämnat kvar tre bilar och nästan alla sina tillhörigheter.

FBI hade fått tips om paret, men hade aldrig lämnat informationen vidare till 11sept - kommissionen, även om telefonupptagningar hade visat parets koppling till Mohammed Atta och åtminstone 10 andra al-Qaidamisstänkta.

Förre senatorn Bob Graham beskrev nyheten som "Den viktigaste uppgiften om 9/11 som kommit upp till ytan de sista sju eller åtta åren. Den viktigaste övergripande frågan är: Vilken var den fulla omfattningen av saudiernas inblandning innan 9/11 och varför kom Förenta Staternas regering att dölja detta?"Men en tidigare FBI agent anklagar CIA för att hålla inne informationen som fanns innan 9/11.

Den tidigare FBI agenten anklagade CIA för att medvetet undanhålla fotografier och information om två al-Qaida operativa som bott i Förenta Staterna före 11 nov attackerna. Agenten Ali Soufan skriver i en ny bok att CIA avvisat upprepade förfrågningar från FBI om att få information om möjliga al-Qaida operativa från tiden innan 9/11 attackerna.

Timmar efter det att World Trade Center attackerats, skall enligt Soufan en CIA tjänsteman i Jemen till slut ha lämnat över en del material som FBI sedan månader tillbaka frågat efter.

CIAs filer inbegrep fotografier på två av kaparna som bott i Californien. CIA rapporterades ha fått kännedom om att i januari 2000 en av kaparna, Nawaf al-Hazmi, dagarna därefter bevistat ett hemligt al-Qaidamöte i Malaysia.

----
Afghanistan- Fyra civila dödade, 77 USAtrupper skadade i självmordsbombnning vid en NATObas på lördagen, då en självmordsbombare attackerade en NATObas i centrala Afghanistan. Bomben skapade ett av de högsta antalet offer under det decennierlånga kriget för USAs militära trupper.

Dessutom anklagar människorättsgrupper USA-stödda miliser i Afghanistan för övergrepp, inklusive mord och våldtäkt.

En tämligen ny rapport från Human Rights Watch anklagar USA-stödd milis i Afghanistan för mord, tortyr, våldtäkt, stöld av land och otaliga andra övergrepp. Människorättsgruppen säger att milisen, inklusive Afghanistans lokala polis, har dålig uppsyn över situationen och saknar trovärdighet.

Brad Adams inom Human Rights Watch menar att "Kabul och Washington behöver få ett verkligt slut på sitt stöd till övergrepp och destabiliserande miliser för att ha något hopp om en livskraftig och långsiktig säkerhetsstrategi."

Då slutpunkten för USAtruppernas närvaro i Irak närmar sig, överväger man samtidigt att flytta över sitt program för obemannade luftfarkoster 'drones' till Turkiet.

Genom att utnyttja 'Predator drones' baserade i Irak delar USA för tillfället övervakningen med Turkiet i ett försök att spana in Kurdistans AbetatParti, eller PKK, vilket Förenta Staterna betecknar som en terroristgrupp.

För att dessutom komplicera USA-Turkiets underrättelsearrangemeang, har slutdatumet den 31 dec för tillbakadragandet också fått militären att överväga huruvida en basal backup eller en rotering i träning av styrkor i Kuwait kunnat erbjuda det ytterligare militära stöd som USAs befälhavare anser nödvändigt i Irak utöver 2011.

övers IT

Etiketter:

söndag, september 11, 2011

New Yorkborna glömmer aldrig 9/11

11 sept svd.se
I Washington Posts opinionsmätning i söndags framgick att nationell säkerhet inte längre är en av Obamas svagheter. 62 procent uppger de anser att han sköter det hela utmärkt. En och annan republikan, däribland förre vicepresidenten Dick Cheny, upphovsmannen bakom så mycket av den politiken, uttalar beröm över räden mot bin Ladin.

Trupperna i Irak dras successivt ner men frågetecken råder om den framtida strategin i Afghanistan-kriget som snart har pågått i tio år och dessutom i alltmer inbegriper grannlandet Pakistan, där bin Ladin sägs ha gömt sig.

”Varför hatar de oss? var en fråga som amerikaner lite naivt ställde om och om igen efter 11 september, men numera är det afghaner och pakistanier som ställer denna fråga”, anmärker författaren Ahmed Rashid i en debattartikel i New York Times, där han radar upp negativa förändringar i många delar av världen, och anmärker att USA sociala agenda trimmats och ansvaret lagts på militären och CIA.

Efter en helg då man hedrat 11 septembers dödsoffer är det vardag igen för Barack Obama med resor till Ohio och North Carolina för att trumma ihop stöd för sina förslag att få bukt med arbetslösheten. I denna vardag ingår också en politisk polarisering som dramatiskt skiljer sig från de sammansvetsade patriotiska stämningar som rådde hösten 2001.

Etiketter:

fredag, september 09, 2011

11 sept gav räddningsmanskapet svår sjukdom

Etiketter:

onsdag, september 07, 2011

Libyens rebeller en mixad skara med al Qaida och USA bakom hörnet

söndag, september 04, 2011

US special command - med rätt att döda

4sept PressTV AHK/SZH/JR

USAs Förenade Särskilda OperationKommando(JSOC) har hunnit döda, fängsla och förhöra mer än tusen misstänkta terrorister runtom i världen. Enligt rapporter ska denna USAs hemliga armé särskilt döda sina fiender i Irak och Afghanistan.

PressTV har intervjuat Michael Malouf, tidigare Pentagonanställd, för att dela med sig av sina åsikter i frågan.

PressTV: Denna rapport kommer ut vid 10-årsdagen av 9/11-attacken. Vilket mottagande tror du att den amerikanska allmänheten kommer ge den?

Maloof: Jag tror den bara kommer att återupprepa den verklighet Washington idag känner till, vad gäller terroristhot som inte har ägt rum och inser att de inte blivit mindre. Specialstyrkornas Förenade Kommando eller JSOC, symboliserar mycket av den underrättelse-operation som går in i samband med mycket, mycket speciella händelser.

Det är en vältränad elitgrupp och jag tror den är en utväxt ifrån det faktum, att den nuvarande militära struktur vi har i USA inte varit kapabel nog att sköta den sortens hemliga asymmetriska hot, vilka inte enbart funnits i Afghanistan utan före det i Irak.

Och det är ett helt fristående, oberoende kommando. Det består av vissa av de mest erfarna specialförband som Förenta Staterna har till sitt förfogande.

PressTV: Har nu dessa avslöjanden om hemliga fängelser, dödskommandon, elitstyrkor som stått utanför lagen etc alls kommit att överraska dig, eller ser du den väg kriget mot terrorn tagit som väntad?

Maloof: Personligen blir jag inte överraskad, eftersom jag sedan min tid i Pentagon känt till detta. Man säger att den har opererat på egna villkor. I själva verket sattes den upp på grund av Donald Rumsfelds frustration under den tid han var försvarsminister.

Det var på grund av CIAs oförmåga att gå in och få tag i den information man behövde och därefter klara uppgiften att försöka eliminera dom, men det har kommit att betraktas som ett hot.

Det fanns i själva verket en öppenhet mellan CIA och Försvarsdepartmentet och precis efter 9/11 eller 11 september 2001 då Förenta Staterna blev attackerad, men det kom bara att manifestera sig självt, och utifrån det satte man upp detta kommando. Man utvecklade sina egna underrättelseenheter, och i själva verket opererar man oberoende av de andra organen.

Det är en helt egen grupp som styr sig själv och genomför sina egna uppgifter, då det gäller överföringar (t.ex av fångar) och det vi har är inte överraskande, för de skall på förhör.

Man skulle utveckla sina egna underrättelser vilket betyder att ta tillvara och fortsätta de flygningar man genomför, då det kan anses lite överraskande vad gäller påstådd tortyr, så för amerikanska folket har detta förblivit okänt, men själva tortyren har inte överraskat amerikanarna, som vi såg i Abu Ghraib och en del annat som kommit att reta upp dom.

Faktum är att Rumsfield själv tyckte han skulle skriva under sin avskedsansökan precis efter episoden med Abu Ghraib, men president Bush vägrade acceptera detta.

Men JSOC har som sagt utformats till ett mångfacetterat organ. Den har sin egen underrättelse-avdelning, förarlösa spaningsflygplan med satelliter och precis noggrannhet; och enligt Washington Post även cyberkrigare.

Om man undersöker det sätt på vilket detta organ byggts upp, vad betyder i så fall dessa uttalade internationella normer och regler?

Maloof: Jag antar att vi är i krig. Det brukar inte ske under normala förhållanden. Dessa sägs operera i krigszoner. Till exempel det att jaga Osama Bin Laden. Denna ansågs i själva verket som en mycket speciell instans inom JSOC, där dessa särskilt tränats till att få fast honom, när de väl fått tillräckligt med underrättelser.

Men dessa utgör alls ingen ersättning för moderna tiders väpnade styrkor.

Och de är tänkta att enbart utnyttjas under mycket extraordinära förhållanden och kräver fonderade medel från presidenten. Och jag ser att lagen anser att det inte behövs, men alla operationer som denna kräver ett godkännande av presidenten.

Men artikeln säger också att JSOC inte behöver gå till Kongressen. Betyder inte det just en söndervittring av USAs demokratiska process?

Maloof- Det har nu blivit en politisk fråga, så att de inte från operationell ståndpunkt ska fastna på grund av de oerhörda läckor som kommit från Kongressen. Jag tror att det på något sätt tagits om hand, då erfarna medlemmar av Senaten och Kongressens underrättelsekomittéer, som blivit informerade, gett dom råd och haft genomgångar med dom för att minska chansen för läckage.

Och det har alltid varit ett mycket stort problem, såvida något är lika känsligt som detta med specialoperationer. Men det fortsätter vara ett problem, då CIA också genomför särskilda operationer. Och man har haft en stående fejd med Kongressen, om att den ska få information.

Och detta tycks man ha kommit runt genom att upprätta en liknande relation med rådgivning om mycket speciella operationer. Det här pågår hela tiden.


övers I.T

Etiketter:

Åsa Linderborg - Frisk syn på Libyenkriget efterlyses


28 augÅsa Linderborg Aftonbladet

I skrivande stund jagar en brittisk elitstyrka Gaddafi. Det finns inget FN-mandat för den marktruppen – uppdraget var att upprätta en flygförbudszon som skyddar civila – och den saknar stöd i folkrätten. För första gången tar FN, i strid med sin egen stadga, till vapenmakt för att störta en regim.

So what? Är det inte bra om världen blir av med en galen diktator?

Det finns ingen anständig demokrat som sörjer att den libyska diktaturens saga är all. Man ska hata USA bra mycket, om man inte tycker att libyerna har rätt till samma frihet som vi själva.

Men det är ingen obetydlig sak att FN, utan diskussion – eller snarare: att Nato under FN-flagg – anser sig ha rätt att avsätta och tillsätta regimer. Libyen 2011 kommer bli prejudikat.

Vad vill rebellerna? frågar alla. Ingen frågar: Vad vill Nato?

Mitt hjärta klappar för den libyska motståndsrörelsen med samma kraft som det slår för revolutionerna i Egypten och Tunisien. Men det finns en viktig skillnad; när stormakterna gjorde sitt militära ingripande – på rebellernas begäran, visst – så ändrade konflikten karaktär. Den libyska folkresningens sak knöts till ett gäng imperiemakter som i alla tider motarbetat en progressiv utveckling i regionen. Samma stormakter som har ägnat de senaste åren åt att ödelägga Irak och Afghanistan.

Man ska vara bra naiv om man tror att Nato kommer att lämna Libyen så snart Gaddafi fått sina solglasögon bortskjutna.

Interventionen i Libyen innebär att de flyttar fram sina positioner i en av världens mest oljerika regioner.

Frågan om Libyen är svår. Den som försvarar folkrätten eller ifrågasätter Natos motiv, eller undrar om 7 500 Natobombräder kan ha träffat fler mål än Gaddafis residens, eller fruktar att Libyen dras in i ett inferno av stamkrig, blir lätt beskylld för att vara diktaturkramare.

(Propagandaapparaten glömmer gärna bort att västvärlden kramade Mubarak och Ben Ali in i det sista – och fortfarande håller sin hand över Saudiarabiens och Jemens stenhårda diktatorer.)

Men det förvånar ändå att den antiimperialistiska vänstern inte ser problemen eller diskuterar frågans komplexitet. Inte ens en så glödande antiimperialist som Andreas Malm vädrar några farhågor (Aftonbladet 23 aug).

Om Libyen verkligen ska bli en demokrati värd namnet, räcker det inte att göra upp med arvet efter Gaddafi. Den kommande rebellregeringen måste också frigöra sig från västmakterna och minimera deras inflytande. Endast så kan det libyska folket uppnå ett reellt oberoende. En sådan politik skulle knappast accepteras i London, Paris och Washington.

Risken är stor att en ny galen diktator pekas ut och att Natobomberna åter börjar regna över Tripoli.

Etiketter:

lördag, september 03, 2011

Dem Now - Dick Cheney om sina USAkrig

fredag, september 02, 2011

Layla Anwar från Irak till Libyen

2 sept 2011 Irak, Libyen ....Allt är detsamma.
av Layla Anwar

Jag började känna mig skyldig till att vara borta från denna blogg. Här förväntas jag fortsätta med Rensningen av Irak, bara för att stå ansikte mot ansikte med Rensningen av Libyen.

Jag hör mig själv säga samma ord - Vem hade kunnat tro att Libyen skulle få lida samma öde som Irak?

Helt säkert finns vissa varianter, skillnader, men är det inte väldigt mycket samma tema? Är inte diskursen densamma- om det så gäller media, regeringar och denna fruktade, förbannade, jävla "antikrigs" rörelse?

Använde inte amerikanarna och NATO (Frankrike, Storbritannien och de Villigas Koalition) samma ursäkter, samma ord, samma identitiska meningar om Irak?

Naturligtvis gjorde de det. Och återigen ser vi allt precis så som de gjorde i Irak, till exempel ordet "Islamister", om det så gäller Shia (Irak) eller Sunni (Libyen)typ att invadera och besegra en annan självständig arabstat, förstöra och plundra den på sina tillgångar.

"Islamister" har blivit nickedockor åt Kejsaren.

Det är en intelligent ploy, för när allt kommer omkring är alla de arabiska och muslimska massorna så förbundna till Islam. Varför inte ta och förstöra det här från insidan?!

Detta är inget skämt, det är en mycket seriös och gravt ideologisk manipulation, inte enbart för att ockupera och plundra men också för att döda varje "fitra"- känsla av motstånd.

Jag säger inte mer - Jag uppmanar läsaren att själv tänka djupt. Om det nu alls är möjligt.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

Vad hindrar ett svenskt erkännande av Palestina?
av Ulf Bjereld 1 september 2011

Eftersom Sverige tidigare har gjort politiska överväganden när nya stater erkänts, finns det inte något som hindrar ett erkännande av Palestina. Utrikesminister Carl Bildt har dock hittills valt att inte på något sätt klargöra den svenska ståndpunkten i frågan. Det är dags för Carl Bildt att bryta tystnaden, skriver Ulf Bjereld, statsvetare och socialdemokrat.

Sverige väger – på gott och ont – in politiska överväganden i erkännandefrågorna på ett helt annat sätt än tidigare.

Ulf Bjereld
Inom några dagar förväntas den palestinska myndigheten utropa Palestina som en självständig stat. Utspelet kombineras med en ansökan om medlemskap i FN för staten Palestina. Imorgon, fredag, möts EU:s utrikesministrar som är djupt splittrade i frågan om huruvida man skall erkänna den palestinska staten. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har hittills duckat i frågan.

Utropandet av den palestinska staten har föregåtts av ett långvarigt dödläge i fredsprocessen mellan israeler och palestinier. I protest mot att Israel vägrat stoppa utbyggnaden av illegala bosättningar på de ockuperade områdena Västbanken och östra Jerusalem har palestinierna bojkottat alla formella fredsförhandlingar.

Samtidigt har de två största palestinska organisationerna, Fatah och Hamas, enats om att upprätta en interimistisk palestinsk samlingsregering med uppgift att genomföra fria val i hela Palestina. Tidigare i år har den internationella valutafonden (IMF) efter en granskning klargjort att den palestinska myndigheten nu är fullt kapabel att hantera ekonomin hos en oberoende palestinsk stat.

Formellt är det generalförsamlingen som beslutar om nya medlemmar i FN, men först efter rekommendation av säkerhetsrådet. Mycket talar för att USA kommer att lägga in sitt veto i säkerhetsrådet mot en sådan rekommendation. Generalförsamlingen kan då välja att ändå erkänna den palestinska staten, om än utan att den erhåller medlemskap.

Den kommande striden i FN om hur den palestinska staten skall behandlas kommer att få skarpa återverkningar även i den svenska debatten. Skall Sverige erkänna staten Palestina i samband med att den utropas och stödja dess strävan efter FN-medlemskap?

Under flera decennier höll Sverige fast vid principen att de tre villkor som folkrätten anger för att en stat skall existera måste vara uppfyllda. Det måste finnas ett bebott territorium (villkoret är uppfyllt – Västbanken med östra Jerusalem och Gaza), ett folk som bebor området (villkoret är uppfyllt – det palestinska folket) samt en myndighet som utövar effektiv kontroll över området (villkoret är inte uppfyllt, eftersom det ytterst är Israel som genom ockupationen kontrollerar Västbanken med östra Jerusalem och gränserna till Gaza).

Men efter kalla krigets slut har Sverige vid flera tillfällen valt att göra avsteg från denna princip, till exempel genom erkännandet av Kroatien vid ett tillfälle då den kroatiska regeringen inte kontrollerade sitt territorium. Sverige erkände också Kosovo 2008, trots att de serbiska enklaverna i landet inte kontrollerades av Kosovos regering.

Vid den socialdemokratiska partikongressen hösten 2009 beslöts att partiet skulle verka för ett internationellt erkännande av Västsahara, trots att den marockanska ockupationsmakten kontrollerar områden som är tänkta att utgöra den västsaharianska staten.

Sverige har således lämnat den gamla principen och väger – på gott och ont – in politiska överväganden i erkännandefrågorna på ett helt annat sätt än tidigare.

Det är viktigt att komma ihåg att ett svenskt erkännande av staten Palestina inte på något sätt bryter mot folkrätten. Som Pål Wrange, docent i folkrätt och tidigare folkrättsrådgivare på UD, visar i en artikel på Newsmill (28/7 2011) vore ett svenskt erkännande folkrättsenligt, givet att palestinierna har lyckats skapa en enhetlig regering för både Västbanken och Gaza. Däremot bör ett svenskt erkännande kombineras med förklaringar av palestinierna om till exempel huruvida den palestinska statens gränser är provisoriska.

Och om vem som är ansvarig för de områden som inte kontrolleras av den palestinska regeringen, som till exempel de israeliska bosättningarna. Den palestinska staten förväntas liksom alla andra stater efterleva mänskliga rättigheter och annan folkrätt. Så får den den palestinska staten till exempel självklart inte tillåta några som helst beskjutningar från sitt territorium av civila mål i Israel.

Givet Sveriges nya praxis i erkännandefrågor är det svårt att hitta några övertygande argument till varför Sverige inte skulle erkänna den palestinska staten, förutsatt att det finns en palestinsk regering och en process för att utlysa och genomföra demokratiska val.

Visserligen hade en förhandlingslösning mellan palestinier och israeler varit att föredra. Men ingenting tyder i dagsläget att förhandlingsvägen skulle vara framkomlig. Bättre att då bejaka utropandet av staten Palestina och den vägen bidra till att förverkliga det palestinska folkets av det internationella samfundet sedan länge erkända rätt till självständighet.

EU kommer sannolikt inte att lyckas enas i frågan om ett erkännande. På samma sätt som vid erkännandet av Kosovo kommer de enskilda medlemsstaterna att gå sina egna vägar. Socialdemokraterna har en lång tradition av att bejaka såväl det judiska som det palestinska folkets rätt till självbestämmande och en egen statsbildning. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin har vid flera tillfällen sagt att Sverige bör gå i täten för ett erkännande, när den palestinska staten väl utropas. Det finns skäl att tro att Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att gå i samma riktning.

Men utrikesminister Carl Bildt (M) har hittills valt att inte på något sätt klargöra den svenska ståndpunkten i frågan. Det är dags för Carl Bildt att bryta tystnaden och svara på frågan: Kommer Sverige att i FN stödja palestiniernas ansökan om medlemskap och erkännande av den palestinska staten?

Etiketter: