torsdag, januari 05, 2012

Återigen oro i Irak


5 jan 2012
Minst 59 människor har idag dödats i flera olika sprängattentat i Irak, skriver Michael Scheuer
Nära staden Nassiriya i söder hade minst 30 shiamuslimska pilgrimer dödats och cirka 70 skadats. I huvudstaden Bagdad dödades minst 29 människor i shiamuslimska områden och många skadades.

"De politiska ledarna slåss med varandra om makten och det är vi som får betala priset". En ny blodig bombvåg dödade 24 människor i Irak.. I huvudstaden Bagdad dog minst 24 människor och minst 66 skadades efter en serie explosioner i shiareligiösa områden.

För inte så längesedan sprängdes två bilbomber i stadsdelen Kadhimiya i norra Bagdad och en motorcykelbomb briserade i Bagdads shiareligiösa fattiga stadsdel Sadr City nära den plats där människor brukade samlas för att söka arbete.

Iran är till största delen shiareligiöst. Irak däremot är i stort från norr till söder uppdelat i en kurdisk, sunnimuslimsk och shiamuslimsk del, medan huvudstaden Bagdad i stor del är sekulär, men ändå har stadsdelar som domineras av någon av dessa trosriktningar, som före Saddams fall ändå sinsemellan accepterade varandra.

Usa gick emellertid under sin invasion medvetet in för att söndra mellan dessa skilda trosriktningar för att själv kunna härska och få tillgång till den irakiska oljan med sin höga kvalitet.

Bombdåd började inträffa på olika platser och mot olika grupper, något som fick dessa att skylla på varandra och dessutom slåss inbördes. Bevisligen var det en tacksam metod för amerikanarna att så splittring.

Däremot har detta aldrig kommit fram i Usa-israelisk dominerad internationell media.

Jag har själv hört trovärdigt folk tala om hur de sett amerikanska soldater i början av kriget gräva ner bomber vid sidan av huvudvägen från Bagdad och neråt, för att på det viset få folkgrupper skylla på varandra, och irakierna är mycket trovärdiga.

Det har också varit väldigt spänt i Irak sedan de sista amerikanska trupperna börjat lämna landet. De nya dåd som ägt rum följde på en rad attentat de senaste veckorna.

"De politiska ledarna slåss mot varandra om makten, och vi får betala priset", förklarar vittnen för media. Inom regeringens styrande shia, sunni och kurder har splittringen också ökat, trots att delar av dom uppbär ofantliga mutor 'utifrån'.

Iraks regering krisar sedan landets shiareligiösa premiärminister Nouri Al Maliki för några veckor sedan utfärdade en arresteringsorder för sunnimuslimske vicepresidenten Tareq al Hashemi. Denne förnekar anklagelserna om att ha beordrat dödande av sina motståndare.

Hashemi är för närvarande i Erbil i kurdiska delen av landet i skydd av den kurdiska regeringen. Al Maliki ställde emellertid krav på överlämnande.

USA och FN å sin sida manade till lugn mitt under det politiska dödläget och krävde att de nationella ledarna skulle börja samtala. Men ännu har detta knappt ägt rum.

Premiärminister Nuri al-Maliki har tonat ner sina hot om att sparka alla de sunnireligiösa ministrarna, som i samband med detta bojkottade parlamentet.

Den vice sunni-premiärministern Saleh al-Mutlak har fördömt Maliki och kallat honom en diktator värre än själve Saddam Hussein.översättning och egna kommentarer Ingrid Ternert

Etiketter: