torsdag, januari 12, 2012

Efter 10 år i Afghanistan erkänner Sverige sitt misslyckande


Afghanistansolidaritet 12 jan

Enligt DN 9 januari skriver Bo Persson att Sverige efter 10 år erkänner sitt totala misslyckande med Afghanistanpolitiken. När skall de svenska soldaterna i Afghanistan i så fall tas hem?

De som från början var emot militärinsatsen fick hela tiden höra att de ska tas hem när jobbet de kommit dit för att utföra är klart. Och då under amerikanskt kommando för att slå ned en väpnad upprorsrörelse.

Det kan jämföras med vad som sker idag.
I veckan är det tio år sedan Sverige fick de första förfrågningarna om att bidra till en militär insats för stabilisering av läget i Afghanistan.

I regeringen Afghanistanproposition som nyligen överlämnats till Riksdagen står att man ska börja dra tillbaka de svenska soldaterna från Afghanistan. Det ska börja nu år 2012 och efter att år 2014 har löpt ut, ska det inte längre finnas kvar några väpnade svenska förband på afghansk mark…

Inga reservationer eller villkor ska knytas till tillbakadragandet. Inget tal om att jobbet först skall bli gjort... Räknar Carl Bildt kallt med att vi ska nöja oss med att soldaterna äntligen vänder hem? Och att han efter ett tag kan fortsätta den inslagna vägen? Ut i nya krigsäventyr. Ungefär som man från början sa om Sveriges engagemang i Afghanist?

Inget parti hade då kunnat föreställa sig att det hela var något annat än ett 40-tal personer som under en kortare tid skulle stanna i Afghanistan. Tio år senare stod en svensk försvarsminister och delade ut medaljer till svenska soldater som stridit i Afghanistan.

Någonstans längs vägen kunde man se att Sverige hade hamnat i krig, utan att någon riktigt kunde fatta hur det hade gått till.

Det kunde vara den svåraste miljö de svenska soldaterna hade verkat i, åtminstone på mycket länge. I alla fall enligt Fp-försvarspolitikern Allan Widman, som tycker säkerhetsläget försämrats för varje år som gått sedan år 2003.

Etiketter: