fredag, februari 17, 2012

Syrien återigen hemma02/17/2012 av Juan Cole
Världen fördömde på torsdagen vid FNs Generalförsamling den syriska regimens brutala nedslag på sitt eget folk . Vad blir då svaret från det regerande Baath Partiet? Man behövde inte vänta länge för att få reda på det.

På fredag morgon utsatte de syriska väpnade styrkorna Baba Amr i Homs till en av de våldsammaste bombningar under regimens 14 dagars försök att ta tillbaka kontrollen över den rebelliska staden. Vissa observatörer hävdar att regimens grepp över norra delen av landet samtidigt försvagats. Revolutionärer säger sig också ha tagit kontroll över mycket av staden Idlib.

I Förenta Nationerna presenterade också ArabFörbundet ett saudiarabiskt uttalande om Syrien inför GeneralFörsamlingen. 193 nationer fördömde förstörelsen av staten, vilken kostat tusentals civila liv, 137 röstade för resolutionen som fördömde den
regerande Baathpartiregimen.

Endast 12 gick emot, inklusive Ryssland, Kina, Iran och Irans Latinamerikanska vänner, inklusive Venezuela och Ekvador. (Venezuela levererar olja till Syrien vid en tid då man står inför ekonomiska sanktioner och bojkotter). Övriga nationer var frånvarande eller avstod.

GeneralFörsamlingens röst drevs av Arabförbundet med vetskap om att Ryssland och Kina skulle ge sitt veto till varje stark censur i Säkerhetsrådet, som nyligen hänt. Ryssland och Kina har handelsintressen i Baathpartiets Syrien, och gillar heller inte själva idén om inblandning utifrån, då man slår ner en populär revolt.

Tråkigt nog har GeneralFörsamlingens omröstning inga direkt legala följder. Till skillnad från FNs SäkerhetsRåd, kan man inte ge sitt godkännande till att utnyttja våld. Man kan inte referera fall till Internationella BrottsmålsDomstolen. Rösten är symbolisk mer än något annat, och den syriska oppositionen har använt den till att få fram det på video efter resolutionen.

Världssamfundets röst kom dagen efter syriska president Bashar al-Assads uppmaning den 26 jan i ett val till en ny konstitution, som skulle avsluta Syrien som en-partistat. Mycket av oppositionen beslutade bojkotta röstningen, då man ser alltihop som ett jippo.

Aljazeera English rapporterar:

Under tiden dog i torsdags den Pulitzer-prize vinnande journalisten Anthony Shadid i Syrien av en astmaattack. Han hade smugit sig in från Libanon för att finna ut mer om oppositionens militära flygel.

Libanes-amerikanen Shadid utmärkte sig genom sin tro på de arabiska invånarnas värdighet, hans eftersökningar och mänskliga intelligens och kunskap i arabiska, och att från början ha studerat i universitetets klasser i arabiska. Han har verkligen satt en hög ribba för de yngre journalister som kommer efter honom.övers Ingrid Ternert

Etiketter: