lördag, februari 04, 2012

IAEA och shia-troende i Iran


Ynet News 4 feb 2012 Omkring 50 exilmedlemmar av Irans oppositionsparti samlades nu på lördagen för en tvådagars konferens i Stockholm för att diskutera hur man ska enas om att införa demokrati i sina hemländer och förbereda parlamentsvalen i mars.


Författare, akademiker och representanter för vissa av Irans oppositionspartier fanns bland deltagarna i Stockholm från ett dussintals länder som besökte konferensen "Enhet för Demokrati i Iran". Konferensen hölls på hemlig plats i området med hänsyn till säkerheten.


Democracy Now - om spioneri i Usa mot shiatroende från Iran

Förenta Staterna och Europeiska Unionen har nyligen infört unilaterala sanktioner mot Irans olje och militära kärnteknologi.

Embargon kom efter Internationella AtomEnergiOrganisationen (IAEA) i sin 8 novemver-rapport anklagade Iran för aktiviteter avsedda till att utveckla kärnvapen före 2003 och antog att aktiviteterna “fortfarande kan pågå.”

Detta sker alltmedan Iran avvisat påståendet och insisterar på att stå fast vid att den kärnteknologiska naturen är fullständigt civil och säger man är villig att samarbeta med IAEA för att lösa landets nukleära fråga.

Förenta Staterna, Israel och deras allierade har använt samma påstående för att införa fyra Fn-rundor i Säkerhetsrädet om sanktioner och mer unilaterala åtgärder mot den Islamska Republiken.

------
Press TV har gjort en intervju med Webster Griffin Tarpley, författare och historiker, för att delge hans åsikt i frågan.

Följande är en utskrift av intervjun:
Press TV- Mr Tarpley, först av allt hur kan unilaterala sanktioner mot Iran på grund av dess kärntekniska program förstöra och undervärdera trovärdigheten hos både FN och IAEA?

Tarpley: Detta är naturligtvis ett tråkigt avsnitt för Mr Amano, chefen för Internationella AtomEnergiOrganisationen. Han har inte agerat som en ansvarsfull internationell tjänsteman. Vad han gjort är att agera som Förenta Staternas nickedocka; i grunden förespråkare för vilken galen plan som helst, någon strategisk plan som rör sig i de människors huvuden, som driver Obamaadministrationen.

Det andra är naturligtvis att precis det som Förenta Staterna och britterna och några andra gjorde i upptakten till Irakkriget, ser vi åter äga rum: missbruket av, i grunden ‘kidnappningen’ av, Fns SäkerhetsRåd.

En intressant sak har inträffat i eftermiddag, då Israels Utrikesminister, Steinitz, uppmanat till ett totalt embargo mot Iran: luft, hav, jag antar han menar tåg och lastbil, jag förmodar han menar fartyg i Kaspiska havet såväl som i själva [Persiska] Viken.

Jämförelsen han använde verkar gå till pudelns kärna. Steinitz säger att han vill ha en ekonomisk blockad, som skulle likna Usas blockad mot Kuba i oktober 1962 under den kubanska missilkrisen.

För att nu lämna åt sidan de historiska felaktigheterna, vill jag säga att det är en bra tumregel, att när någon börjar jämföra nuvarande situation med den kubanska missilkrisen, då är det dags att förhandla.

Nu är dessa IAEA överläggningar bra, och det borde fortsätta. Iran har sökt förhandla. Iran har försökt starta överläggningar med Obama, men Obama har inte velat det. Han laddade det hela med alltför många villkor. UsaKongressen försöker till och med blockera Obama från att starta något slag av förhandlingar.

Så det verkar på mig, som om vi kommit till en punkt då vissa länders gruppintressen borde läggas fram inför Fns SäkerhetsRåd, inte som en fråga om sanktioner mot Iran utan som en planerad akt av internationell aggression.

Vi ser ut att ha en internationell konspiration om att starta ett aggressivt krig med de vanliga slags karaktärerna. Ryssland, Kina skulle ge bra råd. Vissa andra länder kanske vill deltaga, kanske Pakistan. Så finns där 77gruppen. De har representanter som i vanliga fall inte tillhör SäkerhetsRådets permanenta medlemmar, men är bland de andra.

Det skulle vara viktigt att få fram detta till SäkerhetsRådet. I själva verket var SäkerhetsRådet denna eftermiddag på defensiven vad gäller att Usa och den brittiska regeringen försökt få igenom en resolution mot Syrien; det hade varit viktigt att ha något att ställa emot detta.

Press TV: Nu mr Tarpley, helt kort om ni kan, varför har inga åtgärder vidtagits mot någon av dessa och de regimer som förfogar över kärnvapen och inte ens är medlemmar av NPT, IckeSpridningsAvtalet?

Tarpley: jag förstår du menar den internationella anarkin, krisen i de internatio-nella relationerna i vår tid, som verkar leda oss mot någon form av storbrand i MellanÖstern. Jag tror det är den enda slutsats man kan dra.

Det är viktigt att utnyttja diplomatin på varje nivå. Och återigen, människor i Ryssland och Kina borde kunna räkna ut, att om de bara sitter där och låter dessa saker ske, då kommer de så småningom att stå näst i tur. Och när det blir deras tur, är det ingen annan kvar som kan stå upp.

Och naturligtvis gäller detta också Syrien, eftersom det äger rum ett stort försök att störta den syriska regeringen; på det hela taget en mycket allvarlig situation.övers Ingrid Ternert

Etiketter: