onsdag, februari 29, 2012

Kina-"Usa har ingen moralisk rätt att 'skydda’ araber"

27 feb 2012 RT

Kina säger att Usa inte har någon rätt att “skydda” de arabiska folken, och ifråga-sätter “allvaret och effektiviteten i Usas politik.” Landets största tidning svarade Hillary Clinton efter att hon kallat Kinas och Rysslands veto gentemot den syriska Fnresolutionen som "avskyvärt".

Folkets Dagblads kommentar säger att "Förenta staternas' motiv med att paradera som 'beskyddare' av det arabiska folket är inte svårt att föreställa sig. Problemet är vilken moralisk grund man har för denna sin patroniserande och egotistiska super arrogans och självsäkerhet?"

Tidningen påminner om den Usa-ledda invasionen i Irak. "Även idag fortsätter våldet ohejdat i Irak, och vanliga människor äger ingen säkerhet.Bara detta är tilltäckligt för oss att sätta ett väldigt frågetecken inför allvaret och effektiviteten i den amerikanska politiken".
Kommentaren redogör bäst det syriska folkets intressen.

En talesman för det kinesiska Utrikesministeriet sa att Usas kritik av Kinas hållning gentemot Syrien är “totalt oacceptabel.”

"Kina har alltid bestämt sin hållning i den syriska frågan utifrån fred och stabilitet i Syrien och Mellanöstern och att skydda de långsiktiga, grundläggande syriska och arabiska folkens intressen", sa Hong Lei på måndagen enligt Reuters.

Ryssland, som också i Fn röstat mot det man kallat “Resolutionen om regimförändring i Syrien”, har också kritiserat Usa hållning gentemot Syrien. I dess senaste artikel i utrikespolitiken, varnade den ryske premiärministern Vladimir Putin för

Västs aggression mot frestelsen att ta sin tillflykt till en “simpel, tidigare använd taktik: Ifall FNs Säkerhetsråd tillåter en given aktion – fint; om inte, gör vi en koalition av berörda stater och slår till i vilket fall som helst.”

En rysk och kinesisk kritik över Usas politik har kommit efter att Hillary Clinton ska ha sagt att det inte finns någon entusiasm i Washington för krig. Under sitt besök i Marocko uppmanade hon emellertid de som fortfarande stöder Syriens president Assad, särskilt då medlemmar av den syriska militären och affärsvärlden, att vända sig emot honom.

“Ju längre ni stöder regimens våldskampanj mot era bröder och systrar, desto mer kommer det att fläcka er heder”, sa Clinton...

­Förenta Staterna börjar inse det komplexa i den syriska situationen och visar tecken på att backa en aning från sitt tidigare energiska tryck för regimförändring i landet, förklarade Jeremy Salt vid Bilkent Universitetet.   

“Medan vi hör en hel del retorik från Hillary Clinton, visar hon själv tecken på att bli mer medveten om komplexiteten inne i Syrien,” sa Salt. “Hon talade om komplexa faktorer och sa, ‘Nåväl vi vill göra något, men vi vet inte vad’ och talade om det faktum, att medan det finns problemområden i Syrien finns det stora områden i landet som inte berörs.”

“Man kan se här en viss förändring av tänkandet, vilket visar att amerikaner inte vet vilket steg de ska ta härnäst”, tillade professorn.


Övers I.T

Etiketter: