fredag, februari 17, 2012

Libyen efter revolutionen
Ett år efter starten på revolutionen som avslutade Muhammed Khadaffis 42-åriga regim, har Libyens regering ingen kontroll över milisgrupperna i ett land fullt av vapen.


Mänskliga Rättighetsgrupper har anklagat vissa miliser för att tortera fångar, och många libyer är frustrerade på grund av övergångsregeringens brist på öppenhet.

Nationella ÖvergångsRådet, som är en interimregim bestående av ickevalda medlemmar, har blivit en brinnande fackla för kritik.“Folk som en gång stödde revolutionen är inte säkra på sina känslor, för man ser inget ljus i tunneln”, sa Hakeem Gadi, en Tripolibaserad demokratiaktivist.

“Många av de tidigare problemen kommer tillbaka nu på ett fulare sätt”, tillade han. för många libyer är den revolution som för ett år sedan hade startat i staden Benghazii österut långt ifrån över.“Vår revolution har inte följt kursen. Allt det vi hittills gjort är att bli av med regimens ledning, och det räcker inte”, sa
Mohamed Benrasali som bor västerut i Misrata.

“Problemet är att man har en ny minister på toppen, men med samma gamla maskin bakom sig. Revolutionen måste nå varje hörn av regimen”, tillade han.

Khadaffi dödades av revolutionära miliser den 20 okt i sin hemstad Sirte, en stad vid Medelhavskusten omkring 230 miles öst om Tripoli. Libyer kommer på lördagen fira början av revolutionen.

Säkerhets checkpoints har uppkommit i storstäder och mindre städer, och regeringen har förbjudit firande med skjutvapen och vräkiga parader, vilka var välkända påkostade syner under Khadaffis tid.

“Problem man möter i Libyen är mycket allvarliga, och det finns möjlighet att landet inte lyckas komma igenom denna period”, sa Marina Ottaway inom CarnegieStiftelsen för Internationell Fred.

“Det är en osäker situation, och saker och ting kan gå mycket fel”.Trots ett utbrett hat mot Khadaffi regimen, har 35 procent av 2000 libyer i en undersökning månaden innan gett sitt stöd till idén om en stark ledare, och endast 29 procent sa de skulle föredra att leva i en demokrati...övers IT

Etiketter: