lördag, februari 25, 2012

'Memogate' kräver spionmästarens huvud

24 feb 2012 av Amir Mir-2 Pakistanska underrättelsetjänsten ISI har anklagats för att hjälpa det beryktade Haqqanis militanta nätverk för att den 13 sept 2011 ha genomfört attacken mot USAs ambassad i afghanska Kabul. Under Pashas ledning blev också ISI anklagad för inblandning i många försvinnanden och ett olagligt dödande av saknade personer

ISI har dessutom kommit under skarp kritik för en påstådd inblandning i det som hänt den 29 maj 2011, med kidnappning och påföljande mord på Syed Saleem Shahzad, tidningen Asia Times Onlines mördade pakistanska byråchef, då han via email hade informerat Människorättsorganisationer om att han skulle dödas. Därför har ISI övervägt vem som var den störst misstänkte.

En annan grövre anklagelse mot Pasha var hans inblandning i inrikespolitiken med sin uppfattning att vilja försvaga den valda regeringen. Då Usas diplomattelegram blev offentliggjort, citerade WikiLeaks Pakistans i dec 2010 Inrikesminister Rehman Malik, då man hade berättat för dåvarande Usa-ambassadör i pakistanska Islamabad, Anne Patterson, att det inte var Kayani, utan ISIs chef som hade kläckt konspira-tionen mot Zardari.

Telegrammet avslöjade att Maliki i nov 2009 begärt ett hastigt möte med Patterson och sagt att Pasha planerade en sammansvärjning för att avsätta Zardari och tillade, att presidenten var i behov av politisk säkerhet. Patterson var emellertid säker på att ISIchefen själv inte hade kunnat göra det.

ISI är Pakistans högsta underrättelseorganisation med ansvar för den nationella underrättelsetjänstens bedömning till regeringen. Emellertid har ISIs inblandning i den nationella politiken kommit att försvaga vanliga politiska partier och underblåsa denna hästhandel för att få kontroll över politikerkulturens tillväxt.

Parlamentariker ställde krav att ISIs stadga skulle ändras, så man kunde få bort frågor som gällde inrikespolitiken, alltmedan man söker politiska vägar för att koncentrera sig på sitt verkliga jobb, nämligen att bekämpa hotet från utlandetövers Ingrid Ternert

Etiketter: