tisdag, februari 07, 2012

Talibanerna äter sig in i Afghanistans kärna


4 feb Asia Times av Hamza Ameer och Ihsanullah Tipu Mehsud
Pakistan - Nu då Förenta Staterna ökar sina försök att engagera talibanerna och al-Qaida i en fredsprocess för Afghanistan, har vissa av talibanerna initierat sin egen plan med fokus på att ta tillbaka den makt man förlorat år 2001 efter den Usaledda invasionen.

Detta inbegriper kidnappning av de ansträngningar och finanser som Usa investerar i träning och utrustning till afghanernas Nationella Armé (ANA) och den Afghanska Nationella Polisen (ANP).

Välplacerade källor inom talibaner baserade i Pakistans klanområde på gränsen till Afghanistan har berättat för Asia Times under villkor om anonymitet, att ett stort antal från både ANA och ANP kommer byta sida och gå med talibanerna på kvällen till det planerade tillbakadragandet av de utländska styrkorna från Afghanistan.

Usa och NATO har satt deadline för de säkerhetsfrågor som överlämnas till de afghanska styrkorna till slutet av år 2014. I vilket fall har Usas försvarsminister Leon Panetta sagt att Usas trupper skall ha fasat ut sina stridsuppgifter till mitten av år 2013.

Nato planerar utöka storleken på Afghanistans säkerhetsstyrkor från nuvarande 310000 till 350 000 soldater och poliser, medan Washington för närvarande har omkring 90000trupper i Afghanistan, ner från så många som 100 000, då antalet Isaftrupper förra sommaren uppgick till 130 000, med trupper från 50 nationer.

"Så många som 32 poliser i den afghanska nickedocksarmén har redan bytt sida och slutit sig till Wardajs Islamska Emirats mujahidin i Badakhshanprovinsen i nordöstra Afghanistan, och lämnat över sina vapen till mujahideen och lovat bekämpa invasionsstyrkorna och deras idoler", sa en medlem av talibanerna till en pakistansk journalist.

Talibankällan hävdade att både ANAs och ANPs högsta befälhavare hade kontaktat talibanska ledare genom sina förbindelser med klaner i sydöstra, sydvästra och norra Afghanistan och hade bett dessa att oreserverat ansluta sig till talibanerna, då väl fredssamtalen burit frukt och banat väg för neddragningar av de utländska trupperna.

Dessa fredssamtal utgör redan en källa till kontrovers.Nu i veckan vägrade afghanska talibaner att planera för preliminära samtal med representanter för den afghanska regeringen i Saudiarabien. Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid sa att "detta inte var sant". Samtalen skulle hållas åtskilda från de planerade överläggningarna mellan talibanerna och Usa i Khatar, där talibanerna tänkte öppna kontor.

En hög pakistansk Tehrik-e-Taliban befälhavare Mullah Nazeer Ahmad, bekräftade själv talibanernas påståenden om planerade avhopp från ANA och ANP. Hans militanter utövar inflytande i södra Waziristans klanområde och på gränsen till Afghanistans Paktika, Zabul, Ghazni och Kandaharprovinser.

Källorna vägrade att avslöja namnen eller någon ANA och ANPbefälhavares befattning, som uttryckte sin vilja att hoppa av på grund av säkerhetsskäl och möjligheten att myndigheterna skulle hämnas på dom. Källan sa att de skulle ansluta sig till talibanerna med sina vapenförråd.

I ljuset av detta skulle talibanerna sluta att attackera dessa, som ett tecken på god vilja och fokus på utländska trupper. Efter talibanväldets slut sent under 2001, upprättade NATO-stater den afghanska Nationella Armén ANA. Militär utrustning för miljarder dollar i värde, anläggningar och annat slag av hjälp överlämnades till ANA.

En del vapen kom från Usa, inklusive Humvees och andra slags lastbilar, M-16 gevär, kroppsarmerade jackor och andra typer av militär utrustning och fordon. Stödet inbegrep också att bygga en nationell militär kommandocentral och träningsanlägg- ningar i skilda delar av landet.

Det har då funnits mer än 4000 amerikanska militära tränare sedan år 2009 och ett ytterligare antal från andra Nato medlemsstater, som erbjöd avancerad stridsträning till de afghanska väpnade styrkorna och polisen.

ANA är uppdelad i sex regionala styrkor med omkring 180 000 aktiva trupper sedan december 2011, trots att andra hävdar att enbart 100 000 trupper är aktiva. Den nuvarande afghanska Nationella Polisen har också etablerats efter talibanernas avlägsnande. De får anslag, träning och utrustning från Natostater. Olika lokala och federala regeringsanställda från Usa, Tysklands Bundespolis och Storbritanniens Försvarsministeriums polis har erbjudit den mesta träningen.

ANP - som är den enda organisation vilken tjänar till att upprätthålla lagen i landet med omkring 126 000 aktiva medlemmar under maj 2011, ett antal som väntas uppgå till 160 000 under 2014. ANAs rykte och ANPs har redan blivit skamfilat på grund av sina medlemmars attacker mot de utländska soldater som tränar dem. Under den senaste händelsen i veckan dödade en man i ANAuniform en Natosoldat i södra Afghanistan.

Under januari dödade en afghansk soldat fyra franska trupper och därmed uppsköt den franska presidenten Nicolas Sarkozy alla träningsoperationer och understöd i strid. Under december blev två franska soldater som tillhörde ingenjörstrupperna dödade av en annan afghansk soldat.

"Den franska armén är inte i Afghanistan för att skjuta afghanska soldater", sa Sarkozy efter skotten i januari enligt CNN. Frankrike har 36000 trupper i Afghanistan, det näst största antalet efter Usa. De patrullerar till största delen i
den otillgängliga Kapiska provinsen i centrala Afghanistan norr om Kabul.

Franska styrkor börjar överlämna säkerheten till ANA under mars 2012, tills det fullständiga tillbakadragandet under 2013. En NATO analytiker fann förra året att 52 amerikanska och allierade soldater dödats i "gröna och blå" attacker mellan åren 2005och juni 2011.


av Hamza Ameer, pakistansk journalist. Han är nyhetskorrespondent för Press TV Iran & Egyptens Nyhetsprogram. Ihsanullah Tipu Mehsud är korrespondent i Pakistan.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: