söndag, februari 05, 2012

Vad händer idag med efterlysta flyktingar i Sverige?

Nog skulle det vara intressant att ta upp frågan om efterlysta flyktingar i Sverige och de diskussioner som varit om svenska kärnvapen. Till exempel det som stått i ABs ledare den 24 maj 2005..."Regering och Riksdag är med i Nato, med Ja till kärnvapen, det är bara folket som står utanför”
Att vara med i Nato är något otroligt annorlunda. Folkpartiet och moderaterna har velat få in Sverige i en militärallians där vi tvingas accepterar Natos kärnvapen- strategi.

AB 25 maj 2005 - Spionerar USA på vår regering? Aftonbladets Peter Kadhammar lyssnar på Thomas Bodström - men får inte svar på sina frågor. Äntligen skulle vi få veta hur det gått till när regeringen agerade transportkompani åt USA och slängde ut två asylsökande till tortyr.

Konstitutionsutskottet höll utfrågning i gamla riksdagshuset om hur det gick till då egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Al-Zery utvisades december 2001. Men när dagen var slut fanns fler frågor än svar, till exempel: Har Sverige någon självständighet kvar?

På förmiddagen hade Sven-Olof Petersson, som 2001 var chef för UDs politiska avdelning, berättat om sina kontakter med amerikanska ambassaden. Av hans berättelse framgick att egypterna Agiza och Al-Zery begärt politisk asyl i Sverige. Amerikanska underrättelsetjänsten CIA talade om för Säpo att egyptierna var farliga och potentiella terrorister.

Den som söker asyl ska ha sin identitet skyddad. Så hur amerikanerna fick veta att Agiza och Al-Zery befann sig här är ännu en fråga, som rimligen bör intressera justitieminister Thomas Bodström och regeringen.

Har amerikanerna spioner på Migrationsverket? I regeringen? På Säpo? Thomas Bodström infann sig hos Konstitutionsutskottet. Ambassadör Petersson däremot, berättade att han några veckor före avvisningen pratat i telefon med ministern på den amerikanska ambassaden, Gillian Milanovic.

Under samtalet vill den amerikanska diplomaten veta vad Sverige gör åt två egyptier som finns i vårt land. Tänk om de smiter? Säpo skuggar dom. Vad gör då Petersson? Jo, han ringer till Säpo och frågar och Säpo svarar att de skuggar egyptierna dygnet runt. Petersson ringer tillbaka till amerikanska ambassaden och rapporterar.

Hemligt - men inte för USA
Efter Petersson gav Gun-Britt Andersson, som då var statssekreterare på UD, sin version för KU. Hon sa att egyptierna var ett asylärende, och sådana är sekretess-belagda. Hur kunde då chefen för UDs politiska avdelning diskutera egyptierna med amerikanska ambassaden? Det visste inte Andersson.

Men hon berättade att Sverige var noga med att Egypten måste lova att männen inte skulle torteras. Egypten lovade. Andersson frågade- personligen amerikanska ambassaden i Kairo (amerikanerna kan så mycket om Egypten, sa hon) om Sverige kunde lita på löftet. Absolut, sa amerikanarna.

Sedan fattade regeringen beslutet att ett amerikanskt plan med maskerade agenter kom till Bromma, egyptierna fick huvor över skallarna, fängslades till händer och fötter, fick blöjor, drogades och flögs till Egypten. Där torterades de.

När Thomas Bodström fick veta att amerikanska agenter hade hämtat egyptierna ställde han sig frågan: Hur långt kan samarbetet sträcka sig? Han ville inte lägga sig i. Men själv gjorde han inget fel. Tvärtom, justitieministern är noga med att inte lägga sig i myndigheternas arbete...
.......

Alliansfrihet betyder inte utanförskap, det visar svenska soldater på Balkan och i Afghanistan varje dag. Däremot ger den handlingsfrihet i kriser...

Etiketter: