torsdag, mars 15, 2012

14 mars 2012
Ryska Informationsbyrån Novosti
Aprilsamtalet är enligt Hillary Clinton sista chansen för Iran att undvika USas attack - Moskva säger att Förenta Staterna varnat för att sex-nationsförhandlingarna om Irans kärnenergi-program i april kommer bli sista chansen för Teheran att slippa en Usaattack, skrev 'Kommersant daily' på onsdagen.

USAs utrikesminister Hillary Clinton bad den ryske utrikesministern Sergei Lavrov i samband med FNs Säkerhetsrådsmöte på måndagen i New York, att enligt skrivelsen överlåta denna punkt till de iranska myndigheterna.

Västliga nationer har satt press på Iran över dess nukleära program och anklagar den islamska republiken för att utveckla atomvapen. Teheran har alltid starkt förnekat detta och sagt att programmet enbart är till för fredliga energiändamål.

En rysk diplomat berättade för Kommersant att USA och Israel skulle kunna attackera Iran innan slutet av året.'Israelerna övar i grunden utpressning mot Obama',sa han.'Han måste antingen stödja kriget eller förlora stödet [från den inflytelserika judiska lobbyn]'.

Trots den officiella diplomatiska uppfattningen i Moskva är att aprilmötet inte som Washington ser det, blir sista chansen, har icke desto mindre ryska myndigheter berett sig på ett möjligt krig, enligt meddelandet.

'Vi har räknat våra aktioner i fall det blir krig med Iran. Vi har mobiliserat våra styrkor,sa en anställd på Försvarsministeriet till Kommersant mot at få bli anonym.
Han var bekymrad om ifall det bryter ut krig, skulle mängder med flyktingar komma att fly från Iran till närliggande Azerbaijan, vilket kunde förvärra den känsliga situationen i Kaukasus.

På måndagens möte med FNs Säkerhetsråd summerade britterna det hela genom att fokusera på MellanÖstern, medan man fördömer våldet i Syrien, då det visat sig att Damaskus inte bör vara orolig för en internationell intervention, så länge där finns hot om krig med Iran.

Syriens ledare Bashar al-Assad får uppleva ett oväntat internationellt tryck för att få slut på nedslaget av protesterna, vilka sägs ha tagit tusentals liv.

'Det är idag viktigt för USA att hålla masken vad gäller situationen i Syrien', sa en tjänsteman vid ryska Utrikesministeriet. 'Amerikanarna förstår att Israel kommer attackera Iran, och att föra två krig i regionen skulle ha blivit alltför mycket', förklarade diplomater i Moskva.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: