söndag, mars 04, 2012

Finland i köptagen av amerikanskt jaktflyg med missiler

Helsinki Sanomat 3 mars 2012 Finland och USA har kommit överens om en multieuro-miljonförsäljning av luft-till-mark missiler (annan bild)

-“Under Vinterkriget, var striden begränsad till artilleriets räckvidd. Nuhar vi ett vapen som når en bit längre. Jag tänker inte kommentera vidare om de operativa skälen.” JASSM är en kryssningsmissil tsom militären kallar för attackmissil eller luft-till-ytmissil. Dess räckvidd är över 350 kilometer.

Finlands Försvarsmimisterium annonserade på torsdagen om att Finland och Förenta Staterna har nått en överenskommelse om en missiluppgörelse till ett värde av 145 miljoner Euro .

Regeringens FinansKommitté slutföljde uppgörelsen på onsdagen, efter vilken försvars-minister Stefan Wallin, Svenska Folkpartiet, hade godkänt nyförvärvet på torsdagen.
   
På onsdagens kommitte´session var transportminister Merja Kyllönen(vänsteralliansen) emot köpet och uttryckte en minoritetsopinion under mötets minuter.

Förhandlingarna med Förenta Staterna över uppgörelsen har varat i ett år. I vilket fall har Finland försökt köpa missiler från Förenta Staterna sedan år 2002.
     
Den första leveransen av de beställda AGM-158 JASSM (joint air-to-surface standoff) missilerna anländer till Finland antingen under sent 2015 eller tidigt 2016.

Missilerna tillverkades av det amerikanska företaget Lockheed-Martin och ska tas emot som en del av den uppgraderade finska varianten av F-18 Hornets jaktflygplan, det totala priset överstiger 700 miljoner Euro...
     
Under november godkände Förenta Staternas Kongress försäljningen av inte mindre än 70missiler till Finland för runt 185 miljoner Euro. Egentligen skulle Finland köpa färre missiler än detta, men det exakta antalet är okänt.

“Antalet är alltid relativt”, säger tjänstemannen Jari Takanen som har förhandlat från Försvarsministeriets vägnar.

“I en krissituation skulle ändå fler missiler kunna införskaffas.”

Det skattefria priset för det beordrade systemet ligger i området kring 145 miljoner Euro. Själva systemet ingår som en stor del av försäljningspriset.

En enskild missil kommer med en prislapp på strax under 1.3 miljoner Euro. Innan missilerna anländer till Finland, skickar Flygvapnet några Hornet jetplan för mjukvarutest i Förenta Staterna.
     
Generallöjtnant Mika Peltonen rättfärdigar JASSM-köpet på grund av dess förbättrade försvarsförmåga.

“Räckvidd var en viktig fråga för oss, med vilken vi kan bygga vår säkerhetsförmåga. På det sättet kan vi komma från krissituationer med en markerat bättre förmåga än tidigare”, säger Peltonen.

“Under Vinterkriget blev artilleristriden begränsad. Nu får vi ett vapen som når en bit längre. Jag ger inga kommentarer om de operativa skälen.”
     
JASSM är en kryssningsmissil som militären kallar attackmissil eller luft-till-yt-missil. Dess räckvidd är mer än 350 kilometer.

Då väl JASSM missilen blir separerade från ett rack på jetplanets vingar, det är då jetmotorn startar. De grovt räknat 100 kilo tunga och 4.3-meter långa missilerna söker sitt mål oberoende av hjälpen från dess tröghets navigering och satellit-positionerings system.


övers I.T

Etiketter: