måndag, mars 05, 2012

Påtryckning från Väst skadar, säger kinesisk ambassadör

China Daily 29 feb 2012

"Vad vill dessa? Vill de bomba Syrien som de bombat Libyen? Eller vill de döda miljoner i Syrien som de gjorde i Irak? För dom är det likgiltigt, men för oss är det av stort värde".

"Jag gör en distinktion mellan den patriotiska oppositionen, trots det faktum att jag inte håller med dom, och dessa som rör sig från ett femstjärnigt hotell till ett annat i Istanbul, Katar, Tunisien och Washington DC".

Peking: Den syriska ambassadören i Kina, Imad Moustapha, förklarade att utländsk intervention i hans lands politiska process skulle kunnat trigga fram ett inbördes-krig och framkalla ett massivt dödande och förödelse.

"Väst trodde att de skulle kunna öva påtryckning till sitt yttersta scenario under Syriens kris, som då hade lett till desintegration och inbördeskrig" sa Mustafa, som under åren 2003 till 2011 varit Syriens ambassadör i Förenta Staterna.

Han sa att Syrien inte kommer att "lyda" under västliga påtryckningar, bara för att dessa råkar dominera all världens media."Vad vill de egentligen? Vill de bomba Syrien som de bombat Libyen? Eller vill de döda miljoner i Syrien som de dödat i Irak? För dom är det irrelevant, men för oss betyder det mycket", sa Mustafa.

Han påpekade i en exklusiv intervju i Kina Daily, att Kina fulföljer sin och Ryss-lands hållning, att det är deras plikt, liksom FNs SäkerhetsRåds medlemmar, att stå för en uthållig regional stabilitet.

"Till skillnad från inställningen i Väst är Kinas och Rysslands scenario att hjälpa alla parter i Syrien, opposition, regering och de neutrala, att sitta tillsammans och diskuterar Syriens framtid", tillade han.

Han sa att efter söndagens omröstning om konstitutionen, skulle den syriska regeringen fortsätta sin politiska reformering och i den nya konstitutionen avskaffa det regerande BaathPartiets partimonopol och omtransformera Syrien till ett politiskt öppet samhälle.

"Vi har tagit ett stort steg framåt. Syriens framtid bör grundas på konsensus och på allmänna val", sa han och tillade att den nya konstitution som ska upp till val ska baseras på flerpartisystem och fullständigt fri media.

På måndagen visade resultatet av omröstningen av den nya konstitutionen, att nära 90 procent av behöriga väljare gett den sitt stöd. Han sa att tiden för den politiska reformprocessen ska beslutas av det syriska folket, snarare än av några politiker eller ledare från Väst.

"Upp till nu har det bara tagit 11 eller 12 månader", sa han. "Och det finns inget
som är för tidigt eller för sent för den här reformen, då den syriska regeringen hållit fast vid ständiga politiska reformer alltsedan mars 2011".

Röstningen om Konstitutionen bojkottades av en koalition av oppositionspartier och Västledare som kallat den en "fars". "Ni har folk som inte alls har någon valmanskår på marken och beskriver sig själva som oppositionsledare.

Och det är inte sant att alla oppositionspartier i Syrien enhälligt bojkottat valet", sa han och tillade att den syriska regeringen är ivrig att få samtala och samarbeta med de oppositionspartier, som formats under den nya konstitutionen.

"Jag gör en distinktion mellan den patriotiska oppositionen, trots det faktum att jag inte håller med dem, och dessa som rör sig från ett femstjärnigt hotell till ett annat i Istanbul, Khatar, Tunisien och Washington DC", tillade han.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: