tisdag, mars 13, 2012

US Enterprise vänder österut

Voice of Russia 13 mars 2012
'Enterprise' vänder österut av Igor Siletsky
Usas hangarfartyg Carl Vinson och Abraham Lincoln är redan stationerade i Arabiska Viken, nära iranska kusten.'Enterprise' kommer ansluta sig till dessa 20 mars. Enterprise följs av tre jagare utrustade med kryssningsmissiler och andra fartyg. Enligt militära beräkningar riktas totalt 500 missiler mot Iran från havet.

Pentagon har förklarat att man utvecklat ett super-vapen som kan träffa Iran och är en kraftig bomb som väger 14 ton och kan förstöra bunkrar belägna 65m under marken.

Observatörer tror att Washington på det här sättet visar sitt allvar, inte så mycket mot Teheran utan mot länder som inte stöder anti-Iran sanktioner.

Väst och Israel är övertygade om att Iran aktivt utvecklar kärnvapen. Tehrans förklaringar om att kärnenergiprogrammet är till för fredliga ändamål, låter inte ideras öron trovärdigt. Det ekonomiska trycket mot den iranska regeringen växer: FN, USa och EUs sanktioner har lagts mot Iran.

Det senaste steget i denna riktning var då man införde sitt embargo mot import av iransk olja. Som vi vet blev svaret från Iran att ställa in oljeleveranserna till Frankrike och Tyskland.

Ur allierade från Västs synvinkel, är det nu dags att påbörja ett militärt tryck. USas hangarfartyg Carl Vinson och Abraham Lincoln är redan stationerade i Arabiska Sjön, nära den iranska kusten.

'Enterprise' ska ansluta sig till dessa den 20 mars. Enterprise är åtföljt av tre jagare med kryssningsmissiler och andra skepp. Enligt militära analytikers beräkningningar, riktar man totalt 500 missiler på väg till Iran från havet.

USAs fartygsförflyttning föregicks av politiska uttalanden.övers Ingrid Ternert

Etiketter: