söndag, mars 25, 2012

USA och Israel anklagar för jämnan Iran

25 mars 2012 Hans Blix- USA och Israel är ursprunget till de flesta av IAEAs anklagelser. Det säger alltså den förre chefen för Internationella AtomEnergiOrganisationen Hans Blix


Irak har arresterat 22 fängelsevakter och poliser som arbetade i ett tillfälligt fängelse i staden Kirkuk i norra Irak efter att 19 fångar, de flesta anklagade för terrorism, hade flytt från fängelset.

Vakterna arresterades efter att fångarna dagen innan flytt från centret förlagt inuti en befäst polisförläggning i centrala Kirkuk.

De flydde genom att avlägsna ventilationen i ett av fängelsets badrum och använda sig av filtar för att fly ut i öppna utrymmet

"Vi har fängslat 22 poliser och anställda som ansvarar för fängelset. De befinner sig under utredning", sa Kirkukprovinsens polischef generalmajor Jamal Tahir på en nyhets-konferens.

"Vi har ökat antalet vaktposter i fängelset och man söker efter de förrymda fångarna. Deras foton delades ut till polispatruller och en belöning kommer ges till den som erbjuder information som leder till deras arrestering", tillade han.

Tahir sa vidare att kurdiska Asaish säkerhetsstyrka hade fångat in en av fångarna i Erbil i den autonoma norra kurdiska regionen och skickade tillbaka honom till Kirkuks rättsvårdande anställda.

"Det är helt klart inget förbiseende, hur skulle annars 19 fångar kunnat fly?" sa den irakiska biträdande inrikesministern Adnan al-Asadi, som betonade att "Elva av dom är anklagade för terrorism".

Fängelseutbrytningen i Kirkuk är inte den första som inträffat i Irak. Under september förra året har också 35 fångar flytt, vilka anklagats för terrorism, från ett temporärt fängelse i den norra staden Mosul. 21 av fångarna återfanns senare av den irakiska polisen.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: