fredag, april 20, 2012

Clintons tal om Natos tre större frågor

Den 3 april höll utrikesminister Hillary Clinton ett tal i Virginia; som skulle diskutera de tre större frågor som hon tänkte ta upp vid NATOs möte i Chicago den 20-21 maj.

Förutom kriget i Afghanistan och förpliktelsen att "uppdatera NATOs försvars-förmåga för det 21sta århundradet" -nämnde hon drönare och övervakning och Europeiska Försvarets Missilförsvarssystem och NATOs patrullerande jaktplan över Baltiska Havet - där hon tryckte på behovet av att "befästa och expandera vårt globala partnerskap".

Partnerskapens natur blev i dessa arabvärldens länder demonstrerade veckan innan hennes tal, då Washington Post hade rapporterat hennes kommande besök i SaudiArabien som "Utrikesminister Hillary Rodham Clinton'... för att inviga en strategisk dialog med de sex nationerna i Persiska Vikens Samarbets-råd, något som administrationen väntar sig ska leda till en koordinering av regionala Missilförsvars-System, som Usa försett dem med och senare ansågs vara en utvidgning av Usa-Natos 'Anpassningsbara Taktik'.

NATO och dess allierade i den (expanderande) Persiska Vikens Samarbetsråd vänder 60 år av arabiskt oberoende och icke-allians, av pan-arabism i arabiska nationer samt republikanska och socialistiska utvecklingsmodeller i ett enda försök att inordna de 350 miljoner invånarna i arabvärlden till sina egna regionala och globala agendor.övers Ingrid Ternert

Etiketter: