lördag, april 28, 2012

Globalt Nato 'Öppnar upp för BRICS'Rom-'Det strategiska partnerskapet mellan Natos medlemsländer måste öppna upp för nya partner länder, särskilt för BRICS', sa italienska försvarsministern Giampaolo Di Paola vid mötet 'Natos Smarta FörsvarsAgenda' i Rom, organiserat av 'Institutet för Internationella Affärer'.

Ministern poängterade att- 'Vi måste etablera en betydande relation med Ryssland och andra länder som Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika.Di Paola tillade att man från Natos sida hade upplevt en låsning - och det i så fall skulle vara ett misstag.

I själva verket måste Alliansen ha en global vision och på global nivå ta ansvar för säkerhetsproblemen'.
...
Ryska Informationsbyrån Novosti 27april 2012 Georgien och Polen undertecknar ett nytt Samarbets Avtal.

Tiblis- Georgien och Polen har förnyat en bilateral samarbetsplan inom säkerhets- området, som tar hänsyn till nya globala och regionala hot och utmaningar.

Det tidigare samarbetsavtalet gick ut i slutet av 2011. Det nya dokumentet blev undertecknat på torsdagen i Tblis av Georgiens Nationella Säkerhetsrådgivare Giorgi Bokeria och chefen för Polens Nationella Säkerhetsråd Stanislaw Koziej.

Planen man la fram var ett bilateralt samarbete Georgien-Polen inom säkerhetsområdet med fokus på utbyte av data och erfarenhet. Gemensamma tilldragelser och militära övningar ingick i planen.

Efter undertecknandet lovordade Koziej Georgiens deltagande i NATOs o EUs missioner runt världen och återupprepade Polens stöd till Georgiens aspirationer på att gå med i alliansen.


Georgien har sedan 2006 förhandlat om NATOmedlemskap, då man kom att underteckna en Intensifierad dialog om Medlemskapsfrågor. I april 2008 vid NATOs Bukarestmöte fick Georgien och Ukraina grönt ljus för NATOmedlemskap på villkor att man hade genomfört militära och politiska reformer.

Georgien betraktades som ett land som ansökt om NATOmedlemskap i ett dokument från förra december utgivet av alliansen i Bryssel. Ryssland som augusti 2008 vunnit ett kort krig med Georgien över SydOssetien, opponerade sig kraftigt mot Tblisis NATO-ansökan, eftersom Moskva fruktar att Alliansens expansion kommer allt närmare de ryska gränserna och då med en stärkt georgisk militär potential.övers Ingrid Ternert

Etiketter: