söndag, april 08, 2012

Iran råder starkt Syrien att förhandla

Iran råder starkt den syriska oppositionen och regeringen att förhandla
8 april 2012 av HMV/PKH
Irans vice utrikesminister för Arabiska och Afrikanska Affärer säger att den Islamska Republiken stöder den syriska nationen och regeringen just så som man backat upp den Libanesiska motståndsrörelsen Hizbollah.

“Teheran har alltid uppmanat den syriska administrationen och oppositionen att lösa sina dispyter genom dialog” sa Hossein Amir-Abdollahian i ett möte på söndagen med Omans vice premiärminister Fahd bin Mahmud al-Said i Muscat.

“Iran stöder reformprocessen utförd av Syriens president Bashar al-Assad för att realisera de legitima och fredliga kraven från folket i detta land; och avvisar och fördömer varje utländsk intervention i Syrien av vissa utifrån, som där söker skapa konflikter och krig mellan klanerna”, tillade han.

Syrien har sedan mitten av mars 2011 utgjort scenen för oroligheter med demonstra-tioner som varit både mot och till stöd för Assadregimen.

Väst och den syriska oppositionen anklagar Damaskus för dessa årslånga oroligheter, men regeringen säger att “terrorister” ansvarar för oroligheterna och de sägs vara ledda utifrån.

Abdollahian som är i Muscat för att närvara vid det första Iran-Oman Strategiska Konsultations-Kommitté-Mötet, har sagt att länder i Väst försöker ändra den geografiska bilden av regionen och tillägger att “Den islamska Republiken inte kan komma att låta regionala makters intressen äventyras av utländska makters konspira-tioner.”

För sin del ser denna omanska tjänsteman de Teheran-Muscatska banden som “utmärkta och historiskt rotade”, och tillägger att Iran är ett mäktigt och inflytelserikt land som spelar stor roll i regionen och i den globala utvecklingen.


övers IT

Etiketter: