torsdag, april 12, 2012

USA via NATO vill dominera Europa och Medelhavsregionen


Syrien i Västs Strategi för Global Militär Överlägsenhet av Rick Rozoff


Cypern: USA vill via NATO dominera hela Europa och Medelhavsregionen -
Syrien är inget annat än en tass i ett globalt geopolitiskt spel, avsett till att offras för att vända den kinesiska expansionen, Ryssland och Iran, säger Jamal Wakim som är politisk analytiker.

Då den Internationella Samfälligheten tröttnat på att se till så Kofi Annans vapenstillestånd kunde fungera i Syrien, tror professor Jamal Wakim vid Libanons Internationella Universitet att Väst fortfarande inte har gett upp sin vilja att störta president Bashar Al-Assad.

Rapporter om drabbningar mellan syriska regeringstrupper och rebeller på den turkiska gränsen kunde signalera, att den syriska oppositionen vill diskreditera Annans initiativ. Det skulle kunna ge Washington mer frihet från de kompromisser om Syrien som man ingått med Moskva, påpekar Wakim.

Dessutom skulle en konflikt med Turkiet hjälpa till att gå förbi FNs SäkerhetsRåd, där Ryssland kunde blockera varje försök till intervention av Syrien, påpekar han. NATOs principer säger, att om en NATOmedlem blir attackerad, innebär det att hela blocket attackeras och hämnden skulle vara proportionell mot denna regel.

Men enligt Wakim har den syriska konflikten mer att göra, än att bara störta en annan 'diktator' som regerat landet under tolv år. 'Detta är ett försök att ta över hela Mellanöstern och blockera Ryssland, Kina och Iran inne på kontinenten, och förneka dessa tillgång till Medelhavets varma vatten och Indiska Oceanen', sa Wakim till RT.

'Det finns en allians mellan så-kallade maritima makter: USA, VästEuropa och Turkiet. De försöker hålla tillbaka Ryssland, Kina och Iran från internationell handel och med det skaffa bättre förhandlingsposition. Detta skulle också kunna hämma en ekonomisk tillväxt för dessa tre länder och påverka deras roll i global politik´, tillägger professorn.

Alltmedan den Arabiska Våren framskrider, har Moskva, Peking och Teheran förlorat tillgång till Medelhavets vatten i och med Libyen, Jemen och andra länder, säger Wakim. 'För dom är Syrien allt som är kvar. Det är så det frenetiska i USAs attack mot landet kan förklaras'.

övers Ingrid Ternert

Etiketter: