tisdag, maj 22, 2012

Chicagomötet, demonstrationer och Wall Streets fruktansvärda fara för folket

Ryske Premiärministern säger att en aktion mot Syrien och Iran kan leda till kärnvapenkrig. "Vid en punkt kan sådana aktioner som underminerar staters suveränitet leda till ett fullskaligt regionalt krig, även om jag inte vill skrämma någon om användning av kärnvapen", sa Medvedev. "Alla bör hålla det i minnet".

18 maj 2012 Ryske premiärministern Dmitry Medvedev varnade före G8 mötet, där man tänker diskutera Syrien och Iran, att en militär aktion mot självständiga stater kan leda till regionalt kärnvapenkrig och uttryckte Moskvas starka motstånd mot en västlig intervention.

"Hastiga militära operationer i utländska stater brukar i vanliga fall få radikaler vid makten", sa Medvedev, president under fyra år tills Vladimir Putins invigning den 7 maj vid konferensen i St Petersburg, som kommentar på regeringens webbsida.

"Vid en viss punkt kan sådana aktioner som underminerar statens suveränitet leda till ett fullskaligt regionalt krig, även om jag inte vill skrämma någon med använd- ning av kärnvapen", sa Medvevev. "Var och en bör hålla det i minnet".

Medvedev gav ingen ytterligare förklaring. Ett kärnvapenbeväpnat Ryssland har offent-ligt förklarat, att det inte finns någon skyldighet att skydda Syrien om det blir attackerat, och analytiker och diplomater säger att Ryssland inte bör blanda sig i en militär aktion, såvida Syrien skulle attackeras.

Ryssland har enträget bett nationer i Väst om att inte attackera Iran för neutralise-ring av dess kärnenergiprogram eller en blodig intervention mot syriska regeringen, då Förenta Nationerna säger, att landets styrkor har dödat mer än 9000 människor.

Medvedev ska representera Ryssland vid G8-mötet istället för Putin, vars beslut om att hoppa över mötet i Förenta Staterna kom att betraktas som att flexa sina muskler upp i ansiktet på Väst.

Putin sa tidigare att hot bara uppmuntrar Iran att utveckla kärnvapen. Analytiker har sagt att Medvedev också menat, att regionala kärnvapenmakter som Israel,Pakistan och Indien skulle kunna bli inblandade i en konflikt.

Som president instruerade Medvedev Ryssland, att i FNs Säkerhetsråd avstå från omröstning av resolutionen om godkännande av NATOs intervention i Libyen, ett beslut Putin följaktligen kritiserat, då han jämförde resolutionen med "medeltida uppmaning till korståg".

Medvedev hånade Putin för anmärkningen, och vissa inhemska Kremloger har sagt, att konfrontationen om Libyen var en faktor i Putins beslut om att i år återvända till presidentskapet, istället för att låta sin yngre partner söka ännu en omgång. (anm Ingrid-dessa båda hade från början gjort upp om, att i olika omgångar dela de båda posterna sinsemellan).

Ryssland har sedan dess anklagat NATO för att gå utöver sina befogenheter i resolutionen, då man hjälpt rebeller störta den mångårige ledaren Muhammed Khadaffi, och har varnat för, man inte kommer låta något liknande ske i Syrien.

Eftersom Putin siste september gick ut med sina planer för en tredje presidentomgång och göra Medvedev till premiärminister, gav Ryssland sitt veto mot två SäkerhetsRåds-Resolutioner och fördömde den syriska Assad-regeringen,för att den borde ha uppmanat honom att lämna över makten.

Rysslands G8 'lasso' Arkady Dvorkovich sa, att Ryssland kommer försöka påverka den slutliga versionen av G8 uttalandet vid mötet i Camp David under veckoslutet för att undvika ett "ensidigt" närmande, som skulle gynna den syriska oppositionen.

"I G8mötets slutliga uttalande vill vi undvika rekommendationer sådana som dessa man tvingats på under förberedelserna i slutet av FNs SäkerhetsRåd resolutioner", sa Dvorkovich. "En ensidig signal är för oss inte acceptabel".

Ryssland lyckades framgångsrikt vattna ner uttalandets del om Syrien på G8 mötet i Frankrike under maj 2011,och få bort uppmaningarna till aktion mot Syriens president Bashar al-Assads regim.

"Vi anser att FN är det huvudsakliga forum till att diskutera sådana frågor", sa Dvorkovich. G8 mötets sista framträdande ser ut att bli det sista framträdandet för alla industrialiserade nationers ledare. För Medvedev som välkomnat president Barack Obamas "återställning", förbättras de ansträngda banden mellan nationerna.


Dvorkovich sa att Putins frånvaro på mötet, första gång en rysk president hoppat över något sådant, inte skulle påverka resultatet: "Jag såg alla ledares reaktion och är beredd till övergripande arbete med ordföranden i regeringen (Medvedev)".

Dvorkovich sa att på ett bilateralt möte med USAs president Barack Obama går Medvedev emot vissa amerikanska Kongressledamöters försök att införa lagar, som gäller brott mot de Mänskliga Rättigheterna i Ryssland.

Sådan lagstiftning kunde yttra sig som den så-kallade Sergei Magnitskylagen, benämnd efter den ryske advokat som dog år 2009 i fängelse. Kremls Råd för Mänskliga Rättigheter säger, att han troligen blivit slagen till döds.

Lagen skulle ha nekat Förenta Staterna att förbjuda visum och frysa inne ryssars egendom eller andra med kopplingar till dennes fängslande och död, såväl de som utför andra brott mot de mänskliga rättigheterna.

"En ny lagstiftning som tar upp nya politiska frågor betraktas av vissa amerikanska Kongressmän eller Senatorer som oacceptabel", sa Dvorkovich och utlovade hämnd.

-----------

Anti-krigs demonstranter tågar mot Obamas kampanj högkvarter
av Nick Carey del 1

Fredsaktivister deltar i en anti-NATO demonstration i Chicago 17 maj 2012. Ledare från NATOalliansens medlemmar förväntas diskutera den förvärrade situationen i Afghanistan på mötet i söndags.

Chicago 17 maj 2012 av Mary Wisniewski och Eric Johnson genom
Reuters/Kamil Krzaczynski

En liten grupp anti-krigs demonstranters gjorde i torsdags en fredlig "die in" under president Barack Obamas valkampanjs huvudkvarter i Chicago för att kräva ett slut på kriget i Afghanistan och dess obemannade attacker med drönare.

Trots tidigare uppmaning,sa några av ungefär 50 demonstranter att de inte kunde ge ett brev till Obamas kampanj med uppmaningen att FörentaStaterna lämnar NATO och dess "våldsamma mission till att skydda de 1 procenten i den globala ekonomin som representerar 99 procent av företags-förmögenheten i världen.

"En 99 procent slogan har blivit signaturen för anti-Wall Street Ockupy rörelsen, som säger att 1 procent av befolkningen äger alltför stor förmögenhet.Obamas kampanj svarade inte upp mot kommentaren om protesten. Det var den andra lilla kampanj-protesten vid Obamas kampanjhuvudkvarter denna vecka i inledningen till tvådagars- NATOmöte som startade i söndags i Chicago.

Demonstrationer var på måndag vid Obamas kampanj-huvudkvarter och på tisdagen i en federal immigrationsdomstol, som resulterade i 12 arresterade. I flesta fall hade polisen beordrat demonstranterna att lämna, men vissa hade vägrat. Vid en protest på onsdagen fanns där inga arresteringar, som krävt ett ettårigt moratorium vad gäller husstängningar.

Men en dust på tisdagen mellan polisen på cyklar och demonstranter marcherande neråt gatan till en man från Los Angeles, som häktats med ett värre batteri mot en polis. Polisen sa att Danny Johnson, 31år, hade ropat obsceniteter och vandrat genom gatutrafiken, då en polis försökt få honom tillbaka till trottoaren. Polisen sa att
Johnson hade slagit till konstapeln och slagit ner honom från cykeln. Han friades för $10 000 i borgen.

Det var en stark polisnärvaro vid torsdagens händelse, trots det inte var något upplopp och mestadels på cyklar.Chicagopolisens chef Garry McCarthy var vid demonstrationen och sa: "Allt går mycket bra. De protesterar fredligt och vi underlättar det hela."

"Vi är här för att tala ut om krig och militarism. Vi uppmanar NATO att upplösas", sa på torsdagen Leah Bolger, 54 år, Corvallis, Oregon. Hon bar ett linne med en duva på framsidan. "Jag hatar krig" skrivet på baksidan.

Mitt i karnivalatmosfären under en varm, solig dag, spelade cirka 10 demonstranter dödade av en drönare gjord av kartong målad i silver, som hölls uppe i luften också med ljudeffekter. Demonstranternas kroppar var också upptecknade med rosa krita. Dödandet av misstänkta militanter av USAs drönarflygplan, inklusive amerikanska
medborgare där över haven, har blivit kritiserat av människorätts- och civila rättighetsgrupper.

Demonstranterna flyttade sig sedan till kanadensiska och tyska konsulaten. Folkmängden ökade till omkring 100 utanför kanadensiska konsulatet, då man slöt upp med demonstranter från en separat miljövänlig protest, varav de flesta på cyklar och med en gitarr-spelande folksångare på en hjulförsedd plattform.

Vid det kanadensiska konsulatet hällde demonstranterna ut en blandning av melass, sirap och kakaopulver på en parodierad oljepipeline med åtta demonstranter, som ligger på marken medan massan ropar: "Inget blod för olja! Inget blod för olja!"

Kanada och Tyskland har båda trupper i Afghanistan, vilka är en del av NATOstyrkan. Militäralliansens strategi i Afghanistan blir det största ämnet på agendan för NATOmötet. Chicagos myndigheter förberder sig på stora protester under mötet, men
det har varit glest med dom och till största delen varit fredligt.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: