lördag, maj 12, 2012

NATOs Hemliga Armé - fram till 90-talet i Västeuropa

Voice of Russia 5 maj 2012
NATOs Hemliga Armé av Alexander Artamonov - Intervju med Daniel Ganser

Natos hemliga armé existerade inom Västeuropeiskt område till i början av 90talet. Och kanske idag fortfarande fungerar. Den kallades Gladio, vilket betyder svärd på latin. Ett av deras emblem är en salamander, som markerar tillhörighet till syndikat inom underrättelsetjänsten.

För att förstå vad denna rörelse verkligen representerade, eller möjligen fortfarande representerar, konsulterade vi den välkända schweiska historikern Daniel Ganser, som har publicerat en bok om den hemliga armén.

Herr Ganser, ni är historiker och specialist i modern historia och internationella relationer från år 1945. Ni föreläser vid Basels universitet och har författat otaliga arbeten, som har blivit en sensation över hela världen. Jag skulle vilja tala med er om er mest välkända bok, Natos Hemliga Armé.
---
Natos Hemliga Armé är ett dåligt studerat fenomen. Även mina kollegor brukade säga till mig: "Men Nato har aldrig haft någon hemlig armé!" Hela världen trodde att något sådant inte existerade. Och sedan bekräftade under 1990 den italienska premiärministern Giulio Andreotti, att alla europeiska Natoländer hade hemliga arméer. Deras mål var att motstå en sovjetisk invasion.

Men som ni vet inträffade under Kalla krigsperioden ingenting av det här slaget. Därför trodde människor att dessa arméer var värdelösa, men så var det inte. De användes för att manipulera det politiska klimatet i många europeiska länder - Frankrike, Belgien, Scweitz, Sverige, Turkiet, Italien, Grekland, Österrike,Spanien, Portugal och Finland. Det var helt enkelt ett storskaligt fenomen.

Er bok NATOs Hemliga Armé inspirerade filmregissören Emmanuel Amaro till att skapa en utomordentlig dokumentär på 52 minuter. Din bok handlar både om Ryssland och Västeuropa. Har din bok blivit publicerad än i Ryssland?

Nej, inte än! Men inom två veckor presenterar jag den ryska versionen av min bok i Moskva. Vi hade fått bevis på att den hemliga armén verkligen hade existerat, åtmins-tone till början av 90talet. Fortfarande finns inget skäl att tro det har avvisats.

Kan ni tillägga vissa viktiga detaljer till det ovan nämnda? Ja historiker säger att denna armé faktiskt utfört terroraktioner i avsikt att ändra den politiska kursen i ett eller annat land, ständigt avskilt från det gamla SovjetUnionen och Östeuropa.

Så 2 augusti 1980 exploderade en bomb i väntrummet på en järnvägsstation i Bologna och tog livet av 85 människor. 200 personer skadades olika allvarligt.
Från början kopplade den italienska polisen detta terroristdåd till Röda Brigaderna, men till slut förklarades Gladio som skyldig. En och en halv månad senare, under Oktoberfesten i Munchen, kom ännu ett terrordåd. Överste Klaus Fishner, tidigare anställd inom Stasis kontraspionage sa:

"Uppgiften var att skapa spänningar inom Natoländer och undertrycka varje politisk vänsterrörelse". Som vi kan se var detta uppgiften, då med syfte att rättfärdiga existensen av denna hemliga armé."Den tyske historikern Erich Schmidt-Eenboom försäkrar att i Tyskland rekryterades en avsevärd del av den hemliga armén, omkring 25%, från fd medlemmar av SS".


Den vanliga publiken är väl hemmastadd med filmen "The Bourne Identity". Bara det att människor inte vet, att den mystiska organisationen Dread Stone, som stod bakom de anonyma märkliga amerikanska politiska morden och var inhyst i Langley, har en verkligt hemsk prototyp. Och det är Gladio.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: , ,