fredag, juni 08, 2012

FBI förföljerAssanges medarbetare

 FBI förföljer Assanges medarbetare
6/7/2012 http://www.rt.com/news/assange-fbi-julian-us-991/
Jeremy Zimmerman, en av grundarna av en organisation för frihet på Internet,  La Quadrature du Net, greps på väg från USA till Frankrike efter att ha deltagit i Assanges TV-program på kanalen "Russia Today".
http://assange.rt.com/cypher-punks-episode-eight-pt1/

Zimmerman greps av FBI-agenter, rapporterar Wikileaks hemsida, och fick tillbringa flera timmar i en helt annan sorts intervju än den Assange just hade gjort. Agenterna frågade honom om olika detaljer om Julian Assange. När Zimmerman frågade om sina rättigheter hotades han med arrestering och fängelse.

Smari McCarthy, en av grundarna av en isländsk grupp för digitala friheter, har också stoppats vid inresa i USA, tillägger källan. McCarthy kontaktades sedan av tre amerikanska tjänstemän i Washington DC som bad henne bli angivare.

Just nu är McCarthys vistelseort okänd, men han har kontakt med  den isländska parlementsledamoten Birgitta Jonsdottir.

I en tidigare händelse i april misshandlades Nabeel Rajab, en människorättsaktivist i Bahrain, på landets internationella flygplats när han återvände från Libanon. Det skedde direkt efter att Rajab hade varit med i avsnitt 4 av Julian Assange Show.

I avsnittet berättar Rajab att det samma dag som han meddelade på sin Twitter-konto att han skulle dyka upp på Russia Today omringades hans hus av nästan 100 poliser beväpnade med maskingevär. Som tur är var han inte hemma.

Amerikanska senatorer och höga tjänstemän har upprepade gånger anklagat Assange för spioneri och terrorism, en del säger också att han måste prövas av en krigsrätt och dömas till döden.

Enligt "Russia Today" finns det grundad "oro för att Sverige inte kommer att vara Assanges slutdestination och att han sedan kommer att utlämnas till USA , där han kan mycket väl kan åtalas av en åtalsjury."
Enligt USA-media finns redan ett sådant åtal förseglat i väntan på utlämning.

På sin blogg skriver Carl Bildt att värmen i relationerna med USA smälte det 86-åriga köldrekord som noterades när Hillary Clinton hemsökte Sverige 3 juni.