måndag, juni 11, 2012

Usa har haft sitt Haditha - men också i Afghanistan...

 22 mars, 2012 " The Nation" -- Irak har haft sitt Haditha. Nu är det Afghanistan som har sitt Panjwai.


Brända barn— så långt har det gått.

Efter de rutinartade bombningarna av bröllopsfester, hundratals dödade i Usas Special Styrkors okontrollerade “nattliga räder”, har morden av “dödspatruller” under 2010 och detta år varit fruktansvärda, det digitalt upptagna urinerandet på döda afghaner av amerikaner i uniform—för att inte tala om Koranbränningar månaden innan— står det klart att det inte finns hopp om någon framgång för “missionen”. Vad nu det är.

Massakern på sexton afghaner av en amerikansk soldat på söndagen, inklusive många barn, kommer säkerligen att inflammera anti-ockupantkänslor i Afghanistan, skicka rekryter till talibanerna och oppositionen hårdnar till ett långvarigt avtal med Förenta Staterna bland politiker. Det är också ett dödligt slag mot president Obamas plan att organisera ett i god ordning värdigt tillbakadragande från kriget.

Glöm ett organiserat överlämnande till afghanska säkerhetsstyrkor under 2014—ja, det skulle i så fall vara de samma afghanska säkerhetsstyrkor vars personal mer och mer avrättar USAs officerare och ingående män.

Om Obama över huvudtaget har något vett, skulle han snabba på det amerikanska bortdragandet från Afghanistan detta år, efter att neddragningen av 30 000 styrkor är färdig i september.

Att snabbt dra sig ur Afghanista, vilket hade offentliggjorts innan valet i november, är en garanderad vinst för Obama. Även Newt Gingrich har fått budskapet. Newt sa: Jag tror det är mycket troligt vi förlorat—tragiskt förlorat liv och


genomlidit skador till ett märkbart antal unga amerikaner på en mission som vi kommer inse inte är oomstridd. Se bara det som pågår runt regionen och fråga sedan er själva, ‘Är detta i själva verket ett hårdare, djupare problem som inte är disponerat för militär styrka, åtminstone inte militärstyrkor i den skala vi är förberedda på?’


Trots att bara en soldat, en stabssergeant, sitter fängslad, säger afghanska ögonvittnen att fler trupper var inblandade i massakern, och de var “fulla och skrattade.”
Rapporter i National Journal, en centristisk, officiell publikation:

Nyliga händelser i Afghanistan, inklusive söndagens hemska skjutande på afghanska civilaav en Usa-soldat, kommer inte bara ändra USAs strategi där. De ser snarare ut att avbryta den. Även innan den senaste tragedin, försökte president Obama få till en utväg ur detta gungfly, som redan är det längsta kriget i amerikansk historia.


Då han stått inför en tuff strid hemma för återval. Nu ser Obama snarast ut att vilja skynda på saker och ting. Journal sammanfattar:

Allt illustrerar en tragisk sanning: Även efter tio år i det här kriget, som har kostat nära 1 800 amerikanska liv, 15 000 sårade, och ungefär $400 miljarder, vidare framsteg är knappast skönjbart, och relationer med Amerikas två chefsallierade, regeringarna i Afghanistan och Pakistan, är värre än de någonsin varit. Och det är därför båda
administrationers tjänstemän och medlemmar av Kongressen säger det är dags att gå.

John McCain, som tar ett avbrott från kravet att Förenta Staterna bombar Syrien och Iran, säger att Obama inte ska ge upp Afghanistan: Jag förstår frustrationen och jag förstår ilskan och sorgen.

Jag förstår också att vi inte får glömma attackerna mot Förenta Staternas 9/11 som var för Afghanistan.

Men naturligtvis har Förenta Staterna dussintals gånger om dödat mer folk i Afghanistan än dem som dött under 9/11. Washington Post rapporterar att även Republikaner till slut vänt sig mot kriget, och i en ny opinionsmätning sammanfattar man att en stor majoritet amerikaner vill ut:

Totalt 60 procent av amerikanarna tycker kriget inte var värt förlusten i liv och pengar, enligt Post-ABC News opinionsundersökning, som gjordes under onsdag till lördag, före söndagens attack i Kandahar provinsen. Det har följdriktigt varit en majoritet mot krig för oppositionen under nära två år.

Ett krig som aldrig skulle ha startat år 2001 måste nu komma till ett snabbt slut.


övers Ingrid Ternert

----