lördag, september 15, 2012

Morden på 2000 civila palestinier sept1982Under tre dagar, den 16-18 september 1982, knivmördades, våldtogs, brändes och skändades uppemot 2000 civila palestinier utan att omvärlden reagerade. Morden blev möjliga då USAs övervakningsstyrka i Libanon helt enkelt lämnade sin uppgift att skydda lägren, varefter israeliska trupper ryckte in i området och i sin tur släppte in mördarna.

Israelerna övervakade mordorgien, hindrade information att läcka ut och såg till att det fåtal utländska medborgare som fanns i lägren inte kom till skada – något som i så fall skulle kunna leda till internationella förvecklingar.

När informationen om massakrerna så småningom kom ut blev uppståndelsen stor, och den israeliske försvarsministern Ariel Sharon – efter händelserna kallad ”Slaktaren från Sabra och Shatila” - tvingades att avgå.

Sharon återkom dock senare som premiärminister och har kanske mer än någon annan israelisk politiker skadat det palestinska folket, samhället och möjligheterna till fred i området.
Hobeika i sin tur mördades i Beirut 2002, kort efter att han förklarat sig villig att i en rättegång vittna om Sharons verkliga roll i massakerna. Ingen har ännu dömts för något av alla de begångna brotten.

Den 17 september markerar också årsdagen av mordet på FN-medlaren Folke Bernadotte, i Jerusalem 1948, gudfar till vår nuvarande kung. Bernadotte mördades av judiska terrorister från Sternligan under ledning av Yitzhak Shamir och med godkännande av den israeliska regeringen, sedan han hade lagt fram ett förslag som skulle ge judar och araber samma rättigheter och garantera Jerusalem status som neutral zon för tre världsreligioner.

Den som verkligen sköt Bernadotte, Yehoshua Cohen, betraktas som hjälte i Israel och fungerade länge som inofficiell livvakt år Israels landsfader David Ben-Gurion. Shamir blev med tiden premiärminister, och gick först nyligen ur tiden i hög ålder, ärad och ostraffad.

Den israeliska staten vilar på en tung grund av våld, fördrivning,massaker och terrorism. Alla de höga politikerna har varit inblandade i det rasistiska våldet och ständiga övergreppen mot palestinier. Således har ingen ställts till svars för morden på över 1400 palestinier i Gaza för tre år sedan.

Över 700 fall av tortyr saknar utredningar. Närmare 5000 palestinier sitter i israeliska fängelser efter summariska rättegångar – i en del fall också utan någon
som helst rättegång eller dom. Det är denna tradition av sanktionerade mord och cementerad statsterrorism, vilket EU betraktar som ”ett utmärkt exempel på demokrati” i Mellanöstern.

Mördarna upphöjdes till statsmän och umgås utan problem med våra regeringsföreträda- re - vilka i andra sammanhang inte försummar att betona sitt djupa engagemang för
demokrati och mänskliga rättigheter.

Det svenska kungaparet har utifrån vad som förevarit, valt att aldrig besöka Israel. Är det verkligen ingen annan som skäms för umgänget?

av Gunnar Olofsson
debattör och medlem i Palestinagrupperna

Etiketter: