onsdag, september 12, 2012

Usa/Sydkorea - Krigsscenare för ockupation av Nordkorea

11 sept 2012 av Rick Rozoff

www.theaustralian.com.au/news/world/south-korea-us-practise-occupying-north-korea-in-military-drill/story-e6frg6so-1226471834029

Agence France-Presse 11 sept 2012

Sydkorea, Usa övar ockupation av Nordkorea i militärövning Sydkoreanska trupper övar krigsscenario inbegripet ockupation och stabilisering av Nordkorea under en gemensam militärövning med Förenta Staterna i förra månaden, enligt en rapport.

De båda allierade som genomfört en liknande stabiliseringsövning under 2010, upgradera för att stärka rollen för den sydkoreanska armén i händelse av en
"nödsituation i Norr", berättade Dong-AIlbo i tidningen.

Man citerade en okänd före detta regeringstjänsteman, som sa att manövern kallad 'Wind of Freedom'- inbegripet humanitär hjälp till NordKorea efter att ha ockuperat kommuniststaten och att återställa administrativa tjänster.

Övningen var del av den årliga Ulchidrillen'Freedom beskyddare drill' hölls 20-31 augusti och innnehöll tusentals sydkoreaner och Usa trupper.

I norr tog man mestadels att fördöma övningen som en provokativ inledning till kriget."Övningen...har för första gången låtit den sydkoreanska militären leda övergripande operationer för tillfällig stabilisering av Nordkina, med stöd av Usa",sa en militär källa enligt Dong-A.

De båda nationerna ska upprätta liknande övningar i samband med de viktiga beslut man tagit under åren, och beslutade det ska hållas en gemensam övning tidigt nästa år, tillade tidningen.

Seouls försvarsministeriums talesperson har nekat kommentarer, och sa att detaljer om dessa militärövningar var konfidentiella.

År 2010 sa Walter Sharp, tidigare befälhavare över 28500 amerikanska trupper förlagda i Syd, att de båda allierade skulle behöva hålla "realistiska övningar" för "något som kunnat hända i Korea", inklusive stabilitets-operationer.

Samma år svarade man i norr ilsket på rapporten om stabilitetsövningen och kallade den 'absolut slående' och anklagade Syd för att försöka störta regimen.

De båda koreanerna är tekniskt sett kvar i kriget, eftersom Koreakriget slutade år 1953 med ett vapenstillestånd, snarare än ett fredsavtal.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: