torsdag, november 01, 2012

Möte Göteborg 6 nov 'Stoppa militariseringen av rymden – Norden i ett rymdperspektiv'Tisdag 6 november inbjuder Svenska Fredskommittén i Göteborg 
till seminarium i Viktoriahusets samlingssal klockan 18.30 under ämnet

Stoppa militariseringen av rymden – Norden i ett rymdperspektiv

Dave Webb (CND) och Lars Ingelstam är den 6 nov på seminarium i Göteborg under ämnet
Rymdteknik blir allt viktigare för krigföring och Norden spelar en viktig roll för informations-
insamling, kommunikation och som övningsplats för modern krigföring. Sverige har genom rymdraketbasen Esrange i Kiruna en viktig plats i denna utveckling.

Bland annat genom Esranges samarbete med North European Aerospace Test Range (NEAT) där förarlösa plan, så kallade drones, testas. I Kiruna finns också en av två stationer för det europeiska navigeringssystemet Galileo, som är tänkt att vara ett alternativ till amerikanska GPS. Flera svenska företag ligger långt framme inom teknik för både civil och militär användning i rymden.

Dave Webb är ordförande för den brittiska fredsorganisationen Campaign for Nuclear Disarmament (CND) och medlem i det globala nätverket ”Keep Space for Peace”. Webb är bosatt i North Yorkshire i vars närhet USA:s bas Menwith Hill samlar in och analyserar telekommunikation från hela världen. Som professor på Praxiscentret för Fred, konfliktlösning och Mänskliga rättigheter på Leeds Metropolitan University har Webb under många år lett studier och undervisning om alternativen till militär säkerhet och mottog 2011 den engelska katolska kyrkans fredspris Pax Christi.

Lars Ingelstam är professor Emeritus i Teknik och Social förändring vid Linköpings Universitet. Som forskare, debattör och författare har han engagerat sig i svensk säkerhetspolitik, framtidsstudier och freds- och konfliktforskning. Just nu är Ingelstam, medlem i Socialdemokrater för Tro och solidaritet, aktiv i debatten om en ny version av JAS.
Välkomna!

Dave Webb står till förfogande för intervjuer den 6 november, kontakta: Sölvi Brädefors tel: 073/44 44 064. Seminariet äger rum i Victoriahusets samlingssal klockan 18.30, Linnegatan 21 (Hagabion)