söndag, november 04, 2012

Rätten hör 490 vittnen mot Israel i Mavi Marmara falletMiddle East Monitor 2 nov 2012

En kriminaldomstol i Istanbul tänker börja höra 490 vittnen från 37 länder i fallet mot israeliska tjänstemän som ansvariga för den mordiska attacken mot Mavi Marmara. Nio turkiska medborjare dödades av israeliska kommandostyrkor under angreppet i maj 2010. Enligt den turkiska tidningen Sabah, kommer domstolen också höra vittnesmålet från Haneen Zoabi, en arabisk medlem av det iraeliska parlamentet.

Israels tidigare generalstabschef, Gabi Ashkenazi, flygvapenchefen, chefen för den israeliska underrättelsetjänsten och den israeliska flottans befälhavare åtalas alla för de övergrepp man gjort mot det turkiskflaggade fartyg som var en del av en humanitär konvoj till Gaza, då den attackerades på internationellt vatten.

Anklagelserna inkluderar försök till mord, framkallande av fysisk skada, borttagande av individers frihet och framkallande av skada gentemot andras egendom. Åtalet krävde fängslande av de anklagade i detta fall för tider som sträcker sig från 9 till 32 år.


Hussein Ouchar, som representerar IHH, den turkiska hjälporganisation som ansvarar för organiseringen av konvojen, sa enligt Sabah att NGOn kommer godkänna FNrapporten i attacken som del av sin bevisföring. "FNrapporten betonar Israels utnyttjande av överdrivet våld", sa Ouchar. "Dessutom bekräftar den rättsliga rapport som fastslår, att anledningen till de dödade var kulor avlossade från mycket nära håll, och att Israel tvättat de döda kropparna medovanliga kemikalier".

övers Ingrid T